IDM Oschersleben

Za účasti tradičních jezdců z naší země pokračovalo na okruhu u Magdeburgu německé mistrovství silničních motocyklů.

Na okruhu Oschersleben u Magdeburgu pokračoval předposledním kolem německý šampionát silničních motocyklů IDM. Jako již tradičně se představila hrstka českých jezdců, kteří v tomto roce tento šampionát absolvují. Ve třídě 125 ccm nastoupili Igor Kaláb s Václavem Bittmananem a ve třídě Sidecare posádka Tomáš Foukal - Jiří Pertlíček. V boxech jsem se dozvěděl, že měla původně tento závod absolvovat i Markéta Janáková, ale z finančních důvodů tento podnik odřekla (zda je to pravda by měl spíše říci jeden z pravidelných návštěvníků těchto stránek), ovšem také jsem se dozvěděl, že poslední závod na německém Hockenheimu by mohli jet jezdci AB týmu, tedy Abrahám, Prudík a Ježek. Zda tomu tak bude si budeme, ale muset počkat čtrnáct dnů.
Nyní již však k samotným závodům. Favorité třídy 125 ccm byli jasní, když se do první řady na startu postavili Ital Cortese a domácí jezdci Giuseppetti společně s dvojicí jezdců ADAC Honda Teamu Fröhlichem a Seidelem. Z našich jezdců se lépe vedlo Igorovi Kalábovi, který si vybojoval deváté místo, zatímco Václav Bittman proměnil své první seznámení s tímto okruhem, na kterém se jezdí superbikové Mistrovství Světa, v jedenáctou pozici.
Závod nejslabší třídy se konal v režii výše jmenovaných jezdců, ke kterým se ještě přidali Němec Mickan a Rakušan Ranseder, nás však jistě zajímá především boj českých reprezentantů. Podívejme se tedy na ně. Igor Kaláb předvedl celkem solidní start, ale během prvního kola přeci jen ztratil s nejlepšími jezdci kontakt a tak společně s Maďarem Attilou Magdou vytvořil stíhající dvojici. Prvních pět kol jezdil s menším odstupem za vedoucí šesticí, střídavě na sedmém a osmém místě. Již během těchto pěti kol však při průjezdu okolo svých mechaniků naznačoval Igor, že není něco v pořádku se zadním kolem. V šestém kole šel Kaláb definitivně před Magdu. Cílem desátého kola najednou již Igor ke svým mechanikům nepřijel. Problém se zadním kolem se potvrdil, když Kalábovi během desátého kola spadl řetěz. Byla to škoda zejména, protože Ital Cortese, který je v celkové klasifikaci před Kalábem, v tomto závodě havaroval a také nedokončil (odstoupil ve stejném kole jako Kaláb).
"Nevím co se stalo, jako kdyby bylo špatně nastavené uchycení zadního kola," říkal po návratu do depa smutný Kaláb. "Cítil jsem to od druhého kola, nemohl jsem pořádně jet do zatáček. Je to škoda, celý víkend všechno pracuje dobře a nakonec mě zastaví takováhle porucha. Přesto bych chtěl poděkovat nejen mému týmu, ale především mechanikům, kteří si dali na přípravě motocyklu hodně záležet," doplnil brněnský jezdec. Proč spadl řetěz zůstalo mechanikům ještě v neděli záhadou, vše se ukáže až při podrobném prozkoumání doma v Brně. V neděli však mohla být jediným vodítkem slova Maďara Magdy, který po závodě říkal, že viděl jak se Kalábovy rozcházejí kola, že to zadní vybočovalo doprava.
Druhý, český zástupce v tomto závodě, Václav Bittman, odstartoval do závodu velmi špatně, když ztratil mnoho pozic a tím i kontakt s čelní skupinou, ale i s dvojicí Kaláb-Magda a za nimi osaměle jezdícího Jaschu Bücha. Postupem závodu se však dostal Vašek do výborného tempa a potvrdil sobotní slova o tom, že se mu tento okruh hodně líbí. Pěknou jízdou se zbavil svých soupeřů a dojel si pro šest bodů za desáté místo.
"Spokojen? Ani nevím," zněla slova jezdce z Činěvsi u Městce Králové po dokončeném závodě. "Škoda toho startu, takhle mi všichni ujeli a já jsem ztratil hodně při předjíždění ostatních. Spokojenost, ale asi je."
V závodě nejslabší třídy nakonec zvítězil mladý Georg Fröhlich (jehož motocykl byl záhadně doplněn o kitové díly), který tak snížil svůj odstup v celkové klasifikaci na vedoucího Daria Gioseppettiho na jedenáct bodů. Druhý ve včerejším závodě byl právě Giuseppeti a třetí Matti Seidel.
Česká posádka Tomáš Foukal - Jiří Petlíček nastupovala do závodu třídy Sidecare ze šestnácté kvalifikační pozice a tedy opět s reálnou šancí bojovat o mistrovské body. Foukal s Pertlíčkem také tuto šanci využili a po nádherném souboji s domácími posádkami Veltjens-Hildebrand a Zimmermenn-Kolloch obsadila nakonec dvanáctou pozici. Souboj těchto tří posádek zvedal adrenalin nejednomu fanoušku, kterých se okolo okruhu sešlo víc jak deset tisíc (při ceně vstupného necelých 20,- EU). Veltjens v polovině závodu sice o sekundu poskočil od zbylé dvojice, ale Foukal s Zimmermannem si nedarovali ani kousek asfaltu zadarmo.
"Byl to opravdu krásný závod," říkal po jeho skončení spokojený Tomáš Foukal. "Tato třída se ohromně rozmáhá, diváci vidí krásné závody. Škoda jen, že na nejlepší nestačíme s technikou. Steinhausen jede 210 koní, já jich mám 160 a tak to je znát. A svět? Vloni jsem se učil a tak to nepřicházelo vůbec v úvahu, letos se koukám na co mám a zjišťuji, že by to bylo všude bez problémů na kvalifikaci. Co bude příští rok neví, něco s tím ale musím udělat."
A Jak dopadl tento závod? S obrovským náskokem zvítězil Jörg Steihausen s Trevorem Hopkinsonem, tedy v současné době třetí posádka Mistrovství Světa. Pro druhé místo si po kolizi posádek Göttlich-Koloska a Doppler-Wagner, kdy se Dopplerovi dokonce převrátil stroj, dojel Peter Schröder s Uli Wäflerem, třetí skončili Wolfram Centner a Mike Helbigem.
Závěrem se podívejme alespoň zpravodajsky na třídy Superbike a Supersport, které sice nenabídly českého zástupce (Kamil Prager již IDM nejezdí), ovšem o to více se oku fanouška musela líbit především třída Superbike, kde se jednalo skutečně o boj na nejvyšší úrovni což dokládá například i to, že ve třídě SBK se na krátkém oscherslebenském okruhu nedostalo žádnému jezdci takové "pocty" jako je dojetí o jedno kolo.
Superbiky nabídly tradičně dva závody, kdy v tom sobotním zvítězil Stefan Nebel před krajany Markusem Barthem a Jürgenem Oelschlägerem. Doslova boj přinesl i nedělní závod, ve kterém si pro double dojel sobotní vítěz Nebel. Nebelův náskok v celkovém pořadí je již takový, že před posledním závodem je jistým Mistrem Německa. Druhý dojel v nedělním závodě Michael Schulten a třetí Markus Wegscheider.
Závod třídy Supersport přinesl stejně jako prestižnější Superbiky obrovskou podívanou, dlouho se ve vedení držela početná skupina, ze které nakonec vyrazila trojice jezdců ke zteči o závěrečné pódium. Na nejvyšší místo vystoupil spravedlivě nejrychlejší Turek Kenan Sofuoglu, který na druhé místo odsunul Michaela Schultena a na třetí Tobiase Kilmeiera.
Seriál IDM končí za čtrnáct dní na okruhu Hockenheimring.
Na úplný závěr mi dovolte upozornění na fotogalerii, kterou připravuji, a která již dnes nebo nejpozději zítra vám přinese několik fotek z těchto závodů.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist