Ben Bostrom přesedlal z motorky na kolo

Když Ben Bostrom vyhrál vložený závod amerických superbiků v rámci letošní Grand Prix USA v Laguna Seca, dalo se to od tak zkušeného pilota, ověnčeného spoustou velkých jezdeckých úspěchů, čekat. Ale když tento americký bouřlivák o několik týdnů později skončil třetí na extrémním cyklistickém mistrovství světa, to už je pořádná frajeřina.

Šestatřicetiletý sympaťák Bostrom je zkrátka fenomén. Americký mistr supersportů z roku 2008 a v letošním hodnocení pátý muž konečného pořadí AMA Superbikes patřil vždy mezi největší talenty motocyklové silnice. Když dostal poprvé v roce 2001 šanci jet kompletní mistrovství světa WSBK, dokázal v sedle ducati vyhrát hned šest závodů a celkově skončil třetí.  Další rok byl ale pro něj zklamáním, a tak se vrátil zpět do zámoří. Je skutečným motocyklovým fanatikem, kromě silnice jezdí na vysoké úrovni i dirt-track a superkros. Aby toho nebylo málo, začal se zabývat i cyklistikou.
Minulý víkend vyrazil na Nový Zéland, kde se zúčastnil extrémního závodu mistrovství světa kol s pevným převodem. V obtížném horském terénu okolo města Rotorua vydřel na 42 kilometrů dlouhé trati třetí místo v konkurenci přes 850 cyklistů ze třiceti zemí světa.

„Závod jsem začal hrozně, snad někde okolo čtyřstého místa. Do úvodního kopce jsem dost lidí předjel. Vždycky když se ale prokousal dopředu, spadl mi řetěz, celkem mě taková katastrofa potkala šestkát. Nebýt toho, snad bych i vyhrál. Ale řeknu vám, že v těch sjezdech to bylo opravdu divoké,“ uvedl po závodě spokojený Ben, který na Nový Zéland vyrazil s dalším americkým motocyklovým závodníkem Chrisem Clarkem. Kromě toho, že si odjeli zmíněný závod, ještě navštívili dvojnásobného superbikového mistra světa Freda Merkela, který se usadil poblíž v městě Taupo.
Bostrom si byl trať prohlédnout poprvé dva měsíce před vlastním závodem, ale nakonec málem na MS neodcestoval, protože utrpěl těžká zranění při ošklivé havárii během posledního amerického mistráku v Barber Motorsports Park. Nakonec mu to ale nedalo. Postavil si vlastní kolo se speciálním 19palcovým rámem. To se mu zdálo velké, tak nakonec zvolil rám 17,5palcový. V pondělí si pak koupil letenku a vyrazil na 6500 mil dlouhou cestu z Los Angeles do novozélandského Aucklandu. Pak cestoval další úmorné stovky kilometrů do Rotoruy, během nichž se musel poprat se značným časovým posunem. V sobotu už ale stál na startu a jak je už zvyklý patřil k nejlepším. Zkrátka frajer... „A příští rok to zase zkusím, tentokrát se jede v Irsku,“ těší se Bostrom.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist