AMA Road America - sobota

Dva závody dolnili kvalifikační sanžení na americkém okruhu Road America v Elkhart Lake. Z vítězství v prvním závodě třídy Superbike se radoval letos již pošesté Mat Mladin, v závodě třídy Superstock skončil na pódiu i náš Vincent Haskovec, který tak alespoň trochu ulevil českým srdcím po rozčarování z Mugella.

AMA Superbike - 1. závod:
Před 22. hodinou skončil na okruhu Road America v Elkhart Lake první závod třídy AMA Superbuke, který se stal po velkém boji tříčlenné skupiny kořistí australského jezdce Matthew Mladina.
Po strtu závodu to však byl Ben Bostrom na továrním stroji Honda RC51, který udával tempo závodu. Prvních pět kol patřilo právě tomuto jezdci, ale později ho předjela trojice Mat Mladin - Miguel DuHamel - Kurtis Roberts, která si to mezi sebou rozdávala až na cílovou čáru. Nejšťastnější byl tedy nakonec Mat Mladin, který o 0,280 sekundy porazil druhého v tomto závodě Miguela DuHamela a o 0,790 sekundy Kurtise Robertse jenž skončil třetí.
"Byl to opravdu vzrušující závod," říkal spokojený vítěz v cíli. "Byl to dobrý závod a také těžký závod, prostě závod, jaký mám rád.V posledních týdnech jsem měl několik problému a tak jsem opravdu spokojený s vítězstvím."
Zpočátku vedoucí Ben Bostrom nakonec dokončil se ztrátou 9,852 na čtvrtém místě. Pátý byl vítěz kvalifikace Anthony Gobert, který však již ztrácel více jak 25 sekund. Šesté, sedmé a osmé místo patřilo jezdcům na produkčních strojích Suzuki GSX-R1000S v pořadí Jason Pridmore, Shaw Higbee a Jordan Szoke. Devátou pozici si vydobyl týmový kolega našeho Vincenta Haskovce, tedy domácí Mike Ciccotto z Floridy. Desítku nejlepších uzavřel Geoff May.
Přes problémy v závěru závodu uhájil nakonec jedenácté místo Larry Pegram o 0,020 sekundy před naším Vincentem Haskovcem, za kterým naopak o 0,078 sekundy dokončil závod na třináctém místě Eric Bostrom. eBoss však tři kola před cílem zajel do svého boxu k mechanikům, kteří mu vyměnili totálně opotřebované zadní kolo, když v té době jezdil na šestém místě, těsně za Anthony Gobertem.
První patnáctku v cíli závodu doplnili Jimmy Morre, který chybil v posledním kole a sandiegský Jeremy Toye.
Pokud jste doposud nenašli ve výsledcích jméno dosavadního lídra šampionátu, věřte, že Aaron Yates skončil již během prvního kola pro mechanické problémy na svém motocyklů (hovoří se o spojce nebo nějaké páčce - pravděpodobně brzdové). Yates tak ztratil vedení v šampionátu, kam se opět vrátil Mat Mladin.
AMA Superstock:
Doslova před několika minutami skončil poslední závod sobotního dne, kterým byl pro nás nejsledovanější závod třídy Superstock. V tomto závodě patřil mezi favority i náš Vincent Haskovec, který přijel do Elkhard Lake v pozici druhého muže šampionátu, když na vedoucího Tommyho Haydena ztrácel pouhý jeden bod.
A byl to právě náš Haskovec, který předvedl jeden z nejlepších startů, když se z deváté pozice posunul na druhé místo. Během prvních třech kol se na čele závodu vytvořila vedoucí trojice jezdců, ve které kromě našeho Haskovce byli ještě Steve Rapp a Joshua Kurt Hayes.
Aktivně si i nadále počínal jediný český jezdec v AMA Pro Racing, když se ve druhém kole dokonce dostal na první místo. Ovšem v dalším kole byl již ve vedení opět Steve Rapp, který si i přes závěrečný atak našeho jezdce své vítězství nenechal uniknout. Na druhém místě si tak pro 32 bodů dojel náš Vincent Haskovec, který na cestě za těmito body zajel i nejrychlejší kolo závodu, když se jako jediný jezdec dokázal dostat pod 2:20 min. (2:19,912). Ztráta Haskovce na vítěze závodu byla v cíli pouze 0,578 sekundy. Pro bronzové místo si dojel třetí muž vedoucí skupinky, který se dlouho držel na druhém místě, Joshua Kurt Hayes (+0,665).
Se ztrátou již více jak 13 sekund skončil na třetím místě Jimmy Moore před pátým Opie Caylorem a šestým Tommy Haydenem, nejstarším z bratrské trojice rodiny Haydenů. Sedmé místo dnes vybojoval Adam Fergusson, osmé John Jacobi, deváté týmový kolega našeho Haskovce, Američan Mike Ciccotto a desítku nejlepších uzavřel John Haner.
Všichni jezdci první desítky, kromě Tommyho Haydena, jeli na motocyklech Suzuki GSX-R750. Tommy Hayden jako tovární jezdec Kawasaki používá supersportový stroj ZX-6RR s upraveným obsahem na 636 ccm.
V celkovém pořadí šampionátu třídy AMA Superstock nyní opět vede náš Vincent Haskovec (175 bodů) před Tommy Haydenem (169) a Adamem Fergussonem (166). Čtvrtý je Joshua Hayes (157) a pětici nejlepších doplňuje další z továrních jezdců Kawasaki Toni Meiring (147), který dnes skončil až na 13. místě.
Ostatní závody (2. závod SBK, SS, FX a 250 ccm) jsou na programu v neděli.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist