AMA PPIR - 1. kvalifikace

Prvními kvalifikacemi a prvními volnými tréninky začalo i jezdecké snažení v americkém mistrovství na okruhu Pikes Peak International Raceway.

AMA Chevy Trucks U.S. Superbike Championship
Pikes Peak International Raceway - Fountain, Colorado
AMA Chevy Trucks Superbike
Nejen volné tréninky, ale především první kvalifikace byla na programu úvodního, pátečního dne. Prvnímu dni vládl australský jezdec Mat Mladin, který dokázal tovární stroj Suzuki GSX-R1000 přivézt do cíle vítězně nejen ve volném tréninku, ale především v první kvalifikaci na nedělní, jediný závod třídy AMA Chevy Trucks Superbike. Jeden krátký okruh (1,7 míle) dokázal Mladin zajet za 53,780 sekund.
Jako druhý se v první kvalifikaci umístnil zkušený tovární jezdec Ducati, australský pilot Anthony Gobert, který však stroj Ducati 998RS přivedl na druhou pozici s poměrně velkou ztrátou na vítězného Mladina (+0,931). Třetí je prozatímně Aaron W. Yates, tedy týmový kolega vítězného Mladina. Do prozatímní první řady by se vedle těchto zkušených jezdců postavil nejmladší ze synů legendárního Kennyho Lee Robertse, tedy mladý Kurtis Roberts jenž jezdí tovární stroj Honda RC51.
Za Robertsem se umístnila dvojice jezdců týmu American Honda v pořadí pátý Miguel DuHamel a šestý Ben Bostrom (oba Honda RC51). Sedmé místo poté patřilo Larrymu Pegramovi z polotovárního Dream Teamu (Ducati 998RS). Na polotovární Suzuki GSX-R1000 byl naopak ne osmém místě Jason Pridmore před devátým a zřejmě nejzkušenějším jezdcem tohoto okruhu Ericem Bostromem (Kawasaki ZX-7RR), tedy jezdcem jenž zde z posledních šesti závodů třikrát zvítězil. Desítku nejlepších v první kvalifikaci uzavřel Joshua Kurt Hayes (Suzuki GSX-R1000).
Za zmínku stojí ještě 11. a 23. místo. Na tom jedenáctém místě dokončil první kvalifikaci velezkušený Pascal Piccote (Yamaha YZF R1), který se v loňském roce stal nejúspěšnějším privátním jezdcem tohoto šampionátu, ala přesto nesehnal angažmá pro letošní rok. Odešel tedy domů do Kanady kde jezdil závody SBK. Nyní se tedy vrací na americké okruhy i když není jisté zda pouze rámcově či na celý zbytek sezóny.
Druhým jezdcem, u kterého bych se chtěl zastavit, je náš Vincent Haskovec, který v této třídě jezdí na stroji Suzuki GSX-R1000. Vincent v první kvalifikaci skončil na 23. místě se ztrátou něco málo přes tři sekundy na vítězného Mladina, ale jen o něco málo nad jednu sekundu od desátého Hayese.
AMA Pro Honda Oils Supersport
Ve druhé nejsledovanější třídě, tedy třídě Supersport, zvítězil letošní lídr šampionátu Jamie Hacking z Británie, který tovární stroj Yamaha YZF R6 přivedl do cíle svého nejrychlejšího kola za 56,050 sekundy což bylo o 0,369 sekundy rychleji než jeho týmový kolega Damon Buckmaster a o 0,508 sekundy rychleji než tovární jezdec Hondy Jake Zemke. Čtvrté místo v součtu časů pátečních tréninků získal naopak tovární jezdec Suzuki Ben Spies.
Další místa patří zásluhou pátého Aarona Goberta a šestého Jasona DiSalva opět týmu Yamaha Graves a tedy továrně Yamaha, která tak má všechny čtyři jezdce v první šestici.
Sedmé místo patří trochu překvapivě Ty Howardovi (Honda CBR 600RR) před osmým a zároveň prvním továrním jezdcem Kawasaki, Tony Meiringem. Devátý byl v pátek navrátilec, Kanaďan Pascal Piccote (Yamaha YZF R6) a desátý jeho krajan Miguel DuHamel (Honda CBR 600RR).
AMA Lockhart-Phillips USA Formula Xtreme
Vzhledem k tomu, že litrová třídy Formula Xtreme má svůj závod na programu již v sobotu, jela v pátek jednak dva tréninky, ale především také svou kvalifikaci. Vítězem kvalifikace se tak stal skvěle jedoucí Ben Spies (Suzuki GSX-R1000) před Damonem Buckmasterem (Yamaha YZF R1) a Jake Zemkem (Honda CBR 954RR Fireblade). Pro Zemkeho bylo třetí místo v kvalifikaci jisté zklamání, protože v obou pátečních, volných trénincích dominoval.
Na dalších místech se umístnili jezdci na strojích Suzuki GSX-R1000 a to v pořadí Steve Rapp, Adam Fergusson, Joshua Kurt Hayes a Jason Pridmore. Pro osmé kvalifikační místo si poté dojel s Hondou Ty Howard, pro deváté Aaron Gobert a pro desáté Jamie Hacking (oba Yamaha).
Kvalifikace se zúčastnil také náš Vincent Haskovec, kterému nakonec patří 17. startovní místo, když se strojem Suzuki GSX-R1000 objel jedno kolo za 56,698 sekundy.
AMA Genuine Suzuki Accessories
V pátek se také jely dva volné tréninky na závod třídy AMA Superstock, který se narozdíl od Evropy v USA jezdí s motocykly o obsahu do 750 ccm. Celkové pořadí této třídy vede náš Vincent Haskovec a tak zřejmě největší pozornost vede jistě do této třídy.
Vítězem prvního dne se stal Aaron Gobert jenž jedno kolo zajel se strojem Yamaha YZF R6 za 56,391 sekundy. Druhý skončil Adam Fergusson (Suzuki GSX-R750) jenž na vítěze ztrácel 0,055 sekundy. Třetí a čtvrté místo patřilo továrním jezdcům Kawasaki, kteří své stroje ZX-6RR o objemu zvýšeném na 636 ccm dojeli v pořadí třetí Tony Meiring a čtvrtý Tommy Hayden.
Páté místo obsadil náš Vincent Haskovec (Suzuki GSX-R750), který zaostal za vítězným Gobertem o 0,415 sekundy. Šesté místo patří Jushua Kurtu Hayesovi, sedmé Jasonu DiSalvovi, osmé Alexu Gobertovi, deváté Jimmy Mooremu a desáté Jake Zemkemu.
MBNA 250 Grand Prix
Ve třídě 250 ccm se z vítězství v páteční části radoval Richard Oliver (Yamaha TZ 250), který opět ovládl pole jezdců. Jako vždy v letošní sezóně druhý dojel druhý i včera loňský Mistr USA této třídy Charles Sorensen (Aprilia RS 250). Třetí pozice patří Iru Simonu Turnerovi (Honda RS 250) před čtvrtým Colinem Jensenem a pátým Chrisem Pylesem.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist