Ohlédnutí za prvním závodem WildMotors Endurance

Středa 27.května 2015 byla termínem letos prvního vytrvalostního závodu 2 až 4 členných týmů, který pořádala okruhová agentura WildMotors.cz na krásném technickém okruhu v severočeském Mostě.

Počasí ten den jezdcům ani pořadatelům zrovna nepřálo. Obloha byla zatažená a teploty se pohybovaly kolem 10°C. To ale nebylo nic, čím se motorkáři nechají odradit a tak se již od rána pilně trénovalo a testovalo s cílem připravit se co nejlépe na odpolední tříhodinový závod.

V dopoledních kvalifikacích si nejlépe vedl Čapí tým (D.Rubín, R.Čáp), který zajel čas 1:48,656, další pořadí nejlepších týmů na startu bylo - 2. Brain racing SSP, 3. Mongolští slimáci, 4. RIKIMOTO, 5. Kopyta RC.

Ještě před samotným startem měl velké technické a organizační problémy jeden z favoritů – team „Méďa a Béďa“ – kdy Béďa (Luky Brejcha) trochu neodhadl zbývající čas do startu a v okamžiku otevření pitlane měl moto na stojanech, bez gum a bez brzd. Tuto prekérní situaci zachránil Méďa (Ríša Bazala), který na poslední chvíli stačil dorazit na start.

No a šlo se na věc. Závodní týmy se připravily na startovní rošt. Start probíhal stylem Le Mans, tak jak je u vytrvalostních závodů zvykem a přesně ve dvě odpoledne bylo odstartováno. Všem týmům se více či méně úspěšně podařilo vyrazit do dlouhého závodu a na čele se usadili převážně favorité – RIKIMOTO, Mongolští slimáci, Brain racing SSP následováni zbytkem startovního pole.

Po odjetí deseti kol jde k zemi Richard Bazala a spolu s ním i naděje týmu Méďa Béďa na pódiové umístění. Za dalších deset kol je následovali z čelní pozice Mongolští slimáci (M.Mácal, J. Urbaník), kteří zajeli i best lap celého závodu – 1:46,270. Situace na trati se začíná uklidňovat a ke slovu přichází jezdecké umění spočívající v pravidelné ale přesto rychlé jízdě bez větších chyb a samozřejmě je také důležitá týmová režie plus bezchybné zastávky v boxech.

V tomto ohledu musím vyzdvihnout strategii týmu Kopyta RC (M.“Ozzy“Lipinský, J.“ACE“Hruška), kteří dokázali odjet tento závod na pouhé 3 pitstopy !!! Což jim společně se svižnou jízdou vyneslo celkové 2. místo !!!

No ale vraťme se k průběhu závodu. V jednasedmdesátém kole dochází na čele k dramatické situaci, když náhle přestává jet stroj vedoucího teamu RIKIMOTO (M.Frank, J.Brázda) a trvá dlouhých třináct minut než je dopraven transpondér do boxu a může začít stíhací jízda.
Ve zbývající části se podaří RIKIMOTU v posledních kolech předstihnout tým WILD a o pouhých osm vteřin jej porazit. Ve finále jsou asi spokojeny oba týmy, protože obsazují druhé a třetí místo ve své kategorii. Celkovými vítězi vytrvalostního závodu v Mostě je Tomáš Peterka a Michael Parma z týmu Brain Racing SSP.

Co dodat závěrem ?
Závody to byly moc pěkné, dramatické a moc se těšíme na další, které se budou konat opět v Mostě a to 13.-14.července 2015.

Výsledky najdete - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist