Mistr světa MotoE™ 2023 – Mattia Casadei

Historicky prvním vítězem mistrovství světa silničních motocyklů poháněných elektromotorem FIM Enel MotoE™ World Championship je italský závodník Mattia Casadei. Jezdec týmu HP Pons Los40 si během sezony s celkem šestnácti závody připsal pět vítězství dvě druhá a tři třetí místa. Třída MotoE™ se od roku 2019 jela jako světový pohár, letos to bylo poprvé se statusem mistrovství světa.

Italský závodník Mattia Casadei se narodil 2.července 1999 v Rimini. Ital závodil v Red Bull Rookies Cupu, kde v roce 2015 obsadil čtrnácté místo a o rok později byl desátý. V závodním seriálu elektromotorek MotoE™ je od jeho premiérového ročníku 2019. Tehdy spojil síly s týmem SIC58 Squadra Corse. V sezoně 2019 skončil šestý, v roce 2020 byl pátý a v roce 2021 zase šestý.

Od roku 2022 Casadei závodil s týmem Pons. Na konto si připsal první vítězství, které získal ve Francii a druhý triumf si na konto připsal v předposledním klání sezony v Misanu. S celkem 156 body obsadil čtvrté místo, což byl prozatím jeho nejlepší výsledek v MotoE™.

V roce 2023 Casadei pokračoval s týmem Pons a třebaže úvod sezony neměl úplně ideální, druhou polovinu sezony zvládl výborně. Od druhého závodu v Británii, který vyhrál, nechyběl do konce sezony ani jednou na stupních vítězů s tím, že z posledních šesti klání, bral čtyřikrát plný počet bodů.

Ital Mattia Casadei se také objevil v sérii mistrovství světa Moto2™. V roce 2021 jel jediný závod s týmem Italtrans Racing, ale ten na domácí půdě Misana nedokončil. Letos Casadei závodil s Fantic Racing v posledních sedmi Grand Prix sezony. Na body ale ani jednou nedosáhl a jeho nejlepším výsledkem je jednadvacáté místo v Thajsku a Malajsii.

V roce 2024 Mattia Cassadei pokračuje ve světovém šampionátu FIM Enel MotoE™ World Championship, kde bude tentokrát jezdcem týmu LCR E-team.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist