Fonsi Nieto ukončil kariéru

Španělský jezdec Fonsi Nieto - vicemistr světa 250-tek z roku 2002 - celkem překvapivě ukončil kariéru, ačkoliv je uveden v aktuální startovní listině Moto2 na letošní rok s motocyklem Moriwaki ve stáji G22 Racing Team.

Jak uvádí španělský web Motocuatro, španělský jezdec Fonsi Nieto celkem překvapivě ukončil závodní kariéru a tak je jeho místo v týmu G22 Racing Team volné. Tento tým - patřící jeho rodině, přesněji jeho bratrancům Geletemu a Pablovi - pojede letos opět s motocykly Moriwaki v kubatuře Moto2 a pod smlouvou má už Itala Raffaela de Rosu. Jelikož privátní testy Moto2 začínají už zítra v Barceloně a hned potom následují od 10. do 12. února oficální testy IRTA na okruhu Ricarda Torma ve Valencii, tak tým usilovně hledá za Nieta náhradníka. Nejpravděpodobnější řešením dle jmenovaného webu je maďarský jezdec Gabor Talmacsi, ovšem v úvahu přícházejí dle jiného zdroje i tři jiné varianty. 

Rozhodující slovo ale bude mít mít při výběru jezdce, tedy kromě týmu G22 Racing, pochopitelně Dorna a konečné rozhodnutí se dá očekávat během několika příštích hodin.


Španělský pilot Fonsi Nieto má na svém kontě celkem 116 závodů Grand Prix, z toho pět vítězných, 18 podiových umístění, 12 Pole position a 7 nejrychlejších kol v závodě, vše v kubatuře 250-tek. Ovšem i jeden start v MotoGP (2007 v Le Mans - 11. místo na Kawasaki). V seriálu Grand Prix startoval plnohodnotně v létech 1999 - 2004 (250 ccm) a 2010 v Moto2.
 

Mezitím jezdil Fonsi Nieto úspěšně i závody superbiků, kde odjel celkem 112 závodů a nejvíce se mu dařilo v roce 2008, kdy skončil celkově 6. a kromě dvou dalších pódií dokázal v Losailu i jeden závod vyhrát.


V loňském roce startoval v kubatuře Moto2 a nejlepším jeho umístěním bylo 4. místo na Sachsenringu. Dařilo se mu ještě u nás v Brně, kde vyhrál páteční volný trénink. Potom ovšem těžce havaroval v Grand Prix Indianapolis a zlomil si nohu. Při následné operaci v jedné místní nemocnici se ale lékaři dopustili fatální chyby, Fonsi byl během narkózy dokonce jednu celou minutu v komatu a málem přišel o život. 

Ačkoliv Fonsi Nieto ještě sezónu dokončil, jeho zdravotní stav se stále ještě úplně nezlepšil a i to je možnost, proč tento vynikající španělský pilot hodně neočekávaně ukončil činnost.



Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist