Velká Viňalesova chyba

Po dobrovolném odstoupení Mavericka Viñalese z letošního šampionátu Grand Prix tak aktuálně druhý jezdec bodovací tabulky Moto3 už přiletetěl se svým otcem domů do Španělska, ovšem odmítl jakýkoliv rozhovor. Sportovní německý kanál TV-Sport1 hovořil přímo se dvěma osobami, kterých se to nejvíce týká: tedy s lídrem šampionátu této kubatury Sandrem Cortesem a Viñalesovým týmovým ex-šéfem Ricardem Jovem, který je - byl - zároveň jeho osobním manažerem.

Velké téma v sepangském paddocku byl pochopitelně páteční odlet kandidáta na titul mistra světa Moto3 Mavericka Viñalese, který náhle opustil svůj tým Avintia Blusens a pohřbil tak své šance na titul mistra světa.
Tato hodně emotivní reakce mladého Španěla vyvolala hodně rozdílných názorů a třeba jeho krajan Dani Pedrosa - stejně jako Valentino Rossi - prohlásil, že by se měla vytvořit Unie jezdců - podobně jako ve formuli 1, která by hájila za právnické pomoci přesné dodržování smluv mezi týmy a jezdci, především v nižších objemových kubaturách. Ostatně letos to nebyl první případ, že jezdec s platnou smlouvou ukončil během sezony své závodění, viz třeba Mattia Pasini, Simone Grotzkyj, Mike di Meglio, Alex Lundh aj.

Sportovní kanál TV-Sport1 proto hovořil se Sandrem Cortesem, který pokud dojede zítra na podiovém umístění, tak se stane prvním historickým mistrem světa Moto3.
"Samozřejmě, že je to velká škoda pro sport jako takový a pro Moto3 ještě více, že Maverick bude chybět. Chtěl jsem vyhrát titul na trati a ne za pomoci různých politických věcí, které se udály. Je mně opravdu líto, co se zde v pátek stalo. Pro mě je nyní výchozí pozice velmi dobrá, přesto pojedu v neděli naplno a doufám, že budeme mít po závodě co oslavovat. Tedy pojedu rozhodně na vítězství, pokud mně to situace umožní. Pokud to ale bude hodně riskantní, tak se prostě budu snažit získat pro sebe důležité body, a také se poodhlédnout po Luisi Salomovi, který je nyní mým největším soupeřem", řekl pro německý sportovní kanál TV-Sport1 lídr šampionátu Sandro Cortese. Zde je potřeba připomenout, že ačkoliv Salom skončil v dnešní kvalifikaci na 5. místě, tak do závodu odstartuje až z 10. místa, neboť byl ředitelstvím závodu potrestán za incident s Jonasem Folgerem v závěru závodu v Motegi posunutím na startovním roštu o 5 míst dozadu.

Samozřejmě, že v případě Cortese - Viňales a zisku titulu mistra světa nikoliv v souboji na trati, nýbrž shodou okolností mimo ní, se nabízí srovnání loňského zisku titulu jiného německého pilota Stefana Bradla, který titul světového šampiona 2011 v kubatuře Moto2 získal nenastoupením Marca Marqueze do závěrečného závodu ve Valencii kvůli zranění oka. 
Ricard Jove přivedl obrovský jezdecký talent jménem Maverick Viñales v roce 2011 do seriálu Grand Prix a aktuální situaci jen těžko chápe: "Je to pro mě hodně těžké něco takového vysvětlovat a porozumět tomu. Ve čtvrtek bylo ještě vše v pořádku a najednou jak z čistého nebe se Maverick rozhodl, že už dále nepojede v této sezoně žádný závod. Je názoru, že motocykl a tým nejsou nyní dostatečně dobří. Ale pokud se podíváme na výsledky, tak je to nepochopitelné. Jsem druzí v šampionátu a máme stále šanci na titul. V loňském roce jsme s tímto týmem - se stejnými lidmi a za stejných podmínek - zažili skvělou sezonu. V posledních závodech jsme upravili nastavení motocyklu jinak, tedy jak to chtěl on. Proto je těžké to nazpět nějak dokazovat. Je mně to líto především pro něho, neboť si myslím, že udělal obrovskou chybu. Pokud ale nechce s námi dále pracovat, tak můžeme hovořit o skončení vzájemné spolupráce. Můžeme sice hledat nějaké řešení, ale on má s námi smlouvu na rok 2014. A tuto smlouvu už dále nechce plnit a to je škoda. Hodně nepříjemná situace pro tým a pro celý závodní cirkus. On se ale nemůže jet tak vyvléknout z platné smlouvy. A to říkám nyní jako jeho ex-manažer, neboť on mně řekl, že už jeho manažerem nejsem. Pravda leží někde uprostřed, ale on nesmí lhát, že motocykl nefunguje jak by měl. Jsem hodně zklamán jeho rozhodnutím. On musí najít vlastní cestu, jak dál. Uvidíme, co se stane. Ale tímto rozhodnutím si rozhodně nijak nepomohl".   

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist