Českému týmu pršelo ve Francii štěstí

Radost, úleva, satisfakce. Český tým MOTO FGR si po čtvrtém závodě Grand Prix letošní sezóny mohl konečně oddychnout, že přišly první historické body pro český tým a český motocykl, a to přesně po 40-ti letech od slavných dob Jawy 350.

Velkou škodou je však nezájem většiny českých médií o tento historický motoristický milník … Poslední mistrovské světové body pro českou značku se totiž datují do roku 1972, kdy při Velké ceně Československa v Brně dojel tehdy jako sedmý slovenský jezdec František Srna s motocyklem Jawa v kubatuře do 350 ccm. Jinak poslední body v nejnižší objemové třídě šampionátu Grand Prix pro český motocykl jsou ještě o rok starší, ty totiž získal - rovněž v Brně - Zbyněk Havrda s motocyklem AHRA, když dojel v roce 1971 v kubatuře do 50 ccm na 5. místě. 

Ale vraťme se rychle do Le Mans na Grand Prix Francie 2012

Tým se již velmi dobře sehrál a čekal pouze na okamžik, kdy kýžené body přijdou.

Nervozita a tlak byly dobře vidět i u našeho jezdce Jaspera Iwemy.

Víkend však nezačal vůbec dobře. Jasper se nemohl dostat do dobré jezdecké pohody už od Estorilu a pokračovalo to i ve volných trénincích, ve kterých končil za první dvacítkou. Ani kvalifikace nepřinesla výraznější zlepšení a start z 25. místa nevěstil nic dobrého.

V neděli ovšem začaly být extrémní podmínky, když od rána hustě pršelo, což paradoxně Jasperovi vyhovovalo. První polovinu ranního warm upu se držel v top ten, ale při dalším rychlém kole přišel lehký pád. Jasper si v závodu už od začátku hodně věřil, což bylo poznat ihned po prvním kole, kdy projížděl čtrnáctý. Tento hodně divoký závod rozhodně nebyl chudý na pády. Jasper celý závod bojoval ve skupince okolo desátého místa a díky pádům jezdců v první skupině se v 18. kole posunul na sedmou příčku, kterou si koncentrovaným výkonem udržel až do konce závodu, i přes úskalí na trati v podobě olejových skvrn. Před 160 tisíci diváky získal pro tým důležitých 9 bodů. Ty znamenají 18. místo v celkovém hodnocení a 7. místo FGR mezi továrními značkami.
Jasper Iwema: "Tento výsledek jsem opravdu potřeboval. Po dobrém startu jsem se chtěl v první zatáčce udržet na vnější straně a po druhé zatáčce zůstat v kontaktu s první skupinou. To se mně podařilo a po prvním kole jsem projížděl podél startu a cíle na čtrnáctém místě. Po několika kolech mně bylo jasné, že si musím najít svůj vlastní rytmus jízdy a nehonit se jako blázen za ostatními. Během závodu byly podmínky stále těžší, protože na trati bylo mnoho kluzkých a zrádných míst a nedalo se vůbec předjíždět, neboť byla pouze jedna stopa, ve které se dalo jet bezpečně. Snažil jsem se jet svůj vlastní závod a to se mně podařilo a výsledkem bylo projetí cílové čáry na sedmém místě. Lidé kolem mě mi opakovaně říkali, abych zůstal v klidu a že všechno bude dobré a zase to přijde, ale to se snadněji řekne, než udělá. Jsem hodně šťastný s tímto výsledkem, bylo to opravdu nezbytně nutné. "

Velmi nás potěšila gratulace od vedení Hondy.

Toto skvělé umístění je také nejlepším dárkem pro našeho technika Pavla Petráčka, který oslaví příští týden své 70té narozeniny.

Část týmu se po závodě přesunula do Holandska, kde proběhne brzdění motocyklu s novým výfukem, abychom byli co nejlépe připraveni na další závod, který nás za dva týdny čeká v Barceloně.
Děkujeme za všechny povzbuzující vzkazy, telefonáty a emaily, snad jsme stihli všem odpovědět.

Velké poděkování samozřejmě i sponzorům, které jsme dokázali konečně potěšit a věříme, že budeme dělat radost i příště na suchu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist