V testech byl nepřekonatelný Brookes, Smrž čtvrtý nejrychlejší

Ve středu skončil na britské dráze Snetterton 300 dvoudenní oficiální test britského mistrovství superbiků MCE Insurance British Superbike Championship. Nejrychlejším jezdcem a vůbec prvním, kdo na tomto okruhu zajel pod minutu a sedmačtyřicet sekund je australský závodník Yamahy Josh Brookes, který už den předtím pokořil rekord okruhu. Druhý nejrychlejší byl v testu úřadující šampion Shane Byrne a třetí James Ellison, lídr průběžného hodnocení. Český závodník Jakub Smrž testování ukončil s čtvrtým časem, což je pro jezdce Ducati určitě pozitivní signál před červnovým sedmým kolem sezony, které se jede právě v Snettertonu.

Pokud byl Australan Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) rychlý v úterý, když časem 1'47,176 sekundy překonal svůj dosavadní rekord okruhu, na středu si nechal další eso v rukávu a jako jediný dokázal v Snettertonu zajet kolo s časem pod 1'47s. V první části testu zajel jezdec tří ladiček nejrychleji časem 1'47,697 sekundy, ale hodně blízko mu byl Jakub Smrž (Moto Rapido Lloyds British Ducati), který na nejrychlejší kolo ztratil jen 24 tisícin. Třetí James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) byl o 84 tisícin pomalejší.

Ve druhé části Josh Brookes znovu posunul své maximum na kolo, když tříkilometrový okruh zvládl časem 1'47,119 sekundy a ostatním výrazně poodjel, protože už druhý v pořadí Shane Byrne (PBM Kawasaki) ztrácel na Australana 0,982 sekundy. Třetí James Ellison byl o 1,012 sekundy pomalejší, pátý Jakub Smrž ztrácel 1,070 sekundy. Zrychlil jezdec Hondy Jason O'Halloran (Honda Racing), který se dokázal umístit do první pětice čtvrtým nejrychlejším časem druhé části testu.

Závěr testu znovu patřil australskému jezdci týmu Milwaukee Yamaha, který nikomu ze svých soupeřů nedal sebemenší šanci, aby jej na dráze Snettertonu porazil, alespoň co se týče časů na kolo. Jen trošku Joshe Brookese poškádlil James Ellison, který byl v jednu chvíli první, ale Australan pak vykouzlil kolo za 1'46,861 sekundy a bylo hotovo. Přesto jeho soupeři nemají až tak velkou ztrátu, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Další tři jezdci v pořadí jsou poměrně dost vyrovnaní, když uvážíme, že je dělí jen 82 tisícin. Každopádně vůči prvnímu Joshi Brookesovi ztrácí druhý v pořadí Shane Byrne 0,562 sekundy, třetí James Ellison 0,580 sekundy a čtvrtý Jakub Smrž 0,644 sekundy. Pětici nejrychlejších uzavírá druhý jezdec týmu Milwaukee Yamaha Broc Parkes, jemuž na týmového kolegu schází 1,115 sekundy.

„Včera to bylo mnohem přímočařejší než dnes (středa), dělali přímé změny, nemluvě o nové nádrži,“ uvedl Josh Brookes. „Dnes jsme o něco víc experimentovali, takže to pro mě nebylo tak přímočaré a byl jsem tak trošku jako testovací jezdec. Jak se nakonec ukázalo, testováním se nám podařilo dát dohromady pár drobných kousků, což teď bylo lepší a když jsem pak vyjel na nových pneumatikách, motorka fungovala lépe než včera, takže jsem mohl zajet ještě rychlejší kolo a dostat se na 1'46s.“

„V poslední části jsem dělal jen krátké výjezdy na pět, šest kol a všechny byly opravdu rychlé, což je jen dobře. S testem jsme spokojeni, protože byl perfektní jak v tom co vše jsme vyzkoušeli, tak rovněž v rámci časů, opotřebení pneumatik a podmínek. Dokonce jsem absolvoval svůj první pád sezony, i když to nebylo nic hrozného, jen mi to podklouzlo ve vlásence,“
dodal Australan.

Velmi dobře si v testu vedl český závodník Jakub Smrž, jehož čtvrtý čas je příslibem pro červnový závod. Český jezdec s týmem pracoval na vývoji motorky pro daný okruh a také na podvozku. Cílem bylo také zapracovat na zlepšení startů. „Jsem s tímto dvoudenním testem velice spokojený, protože já i tým jsme v pauze po posledních závodech makali víc než kdy jindy,“ řekl. „Zkusili jsme na motorce hodně změn, každou pneumatiku využili na víc kol, než je délka závodu a i tak pořád zajížděli dobré časy. Teď máme dost důležitých dat, na kterých můžeme stavět a rozhodnout se, jaké kroky a změny můžeme udělat za pár týdnů během závodního víkendů. Díky týmu za skvělou práci a těším se na závody, kde chci tvrdou dřinu proměnit v dobré výsledky.“

MCE Insurance British Superbike Championship, Snetterton 2015 (Top10)

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 1'46.861
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.562
3 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +0.580
4 - Jakub Smrž - Moto Rapido Ducati - +0.644
5 - Broc Parkes - Milwaukee Yamaha - +1.115
6 - Jason O'Halloran - Honda Racing - +1.174
7 - Chris Walker - Be Wiser Kawasaki - +1.796
8 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - +1.812
9 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - +1.875
10 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +1.936
...

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist