V Donington Parku byl v testu nejrychlejší Laverty

Ve čtvrtek jeli jezdci britského šampionátu superbiků poslední oficiální test, který absolvovali na dráze Donington Parku. Nejrychlejším byl jezdec BMW Michael Laverty, který velmi těsně překonal Shane Byrne, jenž je nyní nově jezdcem Ducati. Testoval Jakub Smrž, jemuž v kombinaci patří jedenáctý čas a na dráhu vyjel také Matěj Smrž, který testoval vůbec poprvé. Bohužel měl pád a je v nemocnici na pozorování. Sezona 2016 startuje příští týden na Silverstonu v termínu 8. až 10.dubna.

Závodník ze Severního Irska Michael Laverty (Tyco BMW) nastavil maximum dne na hodnotu 1'29,298 sekundy, což byl lepší čas než platný rekord okruhu, který v Doningtonu patří Shane Byrnemu (Be Wiser Ducati). Ten byl dnes také rychlý, ale na Lavertyho ztratil 0,044 sekundy.

Odstup třetího jezdce v pořadí je již mnohem výraznější, protože Christian Iddon (Tyco BMW) ztratil na maximum dne přesně 0,630 sekundy. Situace od třetího místa po sedmé je ale víc než vyrovnaná. Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) a Jason O'Halloran (Honda Racing) mají na kontě stejný čas 1'29,932 sekundy, šestý Dan Linfoot (Honda Racing) ztrácí na oba jen pětatřicet tisícin a za sebou má Ryuichi Kiyonariho (Bennetts Suzuki), jehož čas byl ve srovnání s Linfootem jen o čtyřiašedesát tisícin pomalejší.

Během dne jezdci zaznamenali hned několik pádů. Mezi nimi například sedmatřicetiletá Angličanka Jenny Tinmouth (Honda Racing) nebo Švéd Filip Backlund (Quattro Plant Cool Kawasaki), který skončil ve zdravotním středisku s podezřením na zlomenou klíční kost.

Český závodník Jakub Smrž (Smiths Racing BMW) odjel celkem dvě části testu s jedenáctým nejlepším časem, což je určitě pro tým a jezdce pozitivní znamení. Maximum Jakuba Smrže je na hodnotě 1'30,419 sekundy, což představuje ztrátu 1,121 sekundy na čas Michaela Lavertyho. Bohužel měl také pád, takže třetí část testu už neabsolvoval.

Poprvé testoval Matěj Smrž (PR Racing), který v Silverstone neměl možnost vyjet na dráhu. V premiéře s novým týmem zajel v první části testu devatenáctý čas 1'33,216 sekundy, což bylo na úvod rozhodně dobré. Bohužel ve druhé části přišel pád, který pro Matěje Smrže znamenal cestu do nemocnice, kde pravděpodobně stráví dva dny na pozorování.

Podrobněji k testu a samotnému pádu Matěje víc prozradil Jakub Smrž, který uvedl: „Měl jsem pád na předek a i když lehký, motorka byla poškozena moc na to, aby byla na poslední trénink v pořádku. Pád mě mrzí, ale jsem velice spokojen.“

„Všechny rychlé časy jsem zajížděl na ojetých gumách, akorát ještě nemáme dobré nastavení předních vidlic. Zde v Doningtonu mi to hodně komplikovalo jízdu a při nájezdech do zatáček jsem nemohl jet tak, jak bych potřeboval a stálo mě to nejen čas, ale i jistotu. Dobré je, že víme, jaký je problém a máme nápady, jak to zlepšit.“

„Mates měl také pád, bohužel dopadl na hlavu a musel zůstat v nemocnici na pozorování a důkladnější prohlídku. Věříme ale, že na první závod bude v pořádku. Na to jak dlouho neseděl na motorce a poprvé jel na BSB motorce, byl rychlejší než kdokoliv čekal.“

 

MCE Insurance British Superbike Championship – Test (kombinace)
Čtvrtek, 31.3.2016 - Velká Británie, Donington Park
Test BSB Donington Park Kombinace.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist