Týmy BSB testovaly v Cartageně, nechyběl jezdec Ducati Jakub Smrž

Předsezonní příprava britského mistrovství superbiků začala naplno od poloviny minulého týdne čtyřdenním testem v Cartageně, kde byl také český závodník Jakub Smrž, jenž v letošním ročníku pokračuje s týmem Lloyds British Ducati. Nejrychlejším jezdcem třetího dne v Cartageně byl Danny Buchan, Jakub Smrž zajel v sedle Ducati pátý čas. Neděle byla posledním dnem testu, který na špici výsledkové listiny uzavřel Luke Mossey. Některé týmy BSB pokračují v přípravě také začátkem tohoto týdne testem v Guadix. Chyběl Shane Byrne, který se nyní zotavuje po operaci zlomeniny levé ruky.

Výsledky časomíry dodaly samotné týmy, takže se jedná o neoficiální časy na kolo na jejíchž základě ještě nelze nějak konkrétně odhadnout přesné rozložení sil, protože týmy víc než na časy kladly větší důraz na vývoj a nastavení. Z třetího dne testu je tabulka časů patnácti nejrychlejších závodníků. Nejrychlejším byl Danny Buchan (Be Wiser Kawasaki) s časem 1'33,4 sekundy. Jezdec Kawasaki se mezi superbiky vrací potom, co loni vyhrál Pirelli National Superstock 1000. V neděli pak s týmovým kolegou Chrisem Walkerem (Be Wiser Kawasaki) byli jedni z mála na dráze, kde porovnávali data z předchozích tří dnů. Chris Walker navíc získal prostor k tomu, aby se přizpůsobil jízdě na odpružení K-Tech místo Öhlins.
Druhým nejrychlejším byl Luke Mossey (Quattro Plant Teccare Kawasaki) rovněž na Kawasaki, jenž si své osobní maximum zlepšil v neděli, když test v Cartageně uzavřel vůbec nejrychlejším časem 1'33,0 sekundy, čímž ale nepřekonal loňský rekord Leona Haslama 1'32,6 sekundy. Jezdec z Cambridge do třídy Superbiků přichází z mistrovství britských supersportů, kde loni obsadil celkové sedmé místo.

Třetí v pořadí je James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) s časem 1'33,9 sekundy. Jeden z velkých favoritů na celkové vítězství v seriálu měl třetí den testu stejný čas, jaký zajel Stuart Easton (PBM Kawasaki). Ellison v průběhu testu vyzkoušel nový podvozek a motorovou specifikaci. S navýšením výkonu byl spokojen, protože to zejména postrádal v závěru loňského ročníku. Týmový kolega James Westmoreland (JG Speedfit Kawasaki) zaměřil pozornost na plyn a spojku, nicméně poslední den zaznamenal drsný pád. Z místa nehody odešel po svých, ale je poměrně dost potlučený. Naštěstí by se mělo vše obejít bez zlomenin.
Tommy Bridewell (Tyco BMW) zajel šestý čas, jeho nový týmový kolega Michael Laverty (Tyco BMW), který přichází z prostředí mistrovství světa MotoGP, byl v sedle BMW osmý nejrychlejší s časem 1'34,8 sekundy. Tato dvojice testovala zbrusu nové stroje BMW u nichž neměli větší problémy s předkem, ale nastavení zadní část jim zatím působí problémy.

Jezdci Suzuki Josh Waters (Halsall Racing Suzuki) a Christian Iddon (Halsall Racing Suzuki) zaznamenali pár drobných problémů, které se jim podařilo vyřešit. Zejména se jednalo o únik oleje z GSX-R Joshe Waterse, jenž byl třetí den testu v tabulce časů třináctý. Pozitivní test zaznamenal Christian Iddon, který po nějaké době strávené v mistrovství světa pojede sezonu na domácí půdě.
Jediný český zástupce britského šampionátu superbiků Jakub Smrž (Lloyds British Ducati) chce letos zaznamenat mnohem úspěšnější sezonu než loni, protože to musel vynechat řadu závodů kvůli zranění. Smrž pokračuje s Ducati a společně s týmem měli test ve Španělsku zahájit na loňském nastavení z Brands Hatch. Důraz kladli na vyvážení motorky v nájezdu do zatáček, což jim v minulém roce působilo problémy. Smrž rovněž pracoval na geometrii motorky a také na zlepšení nastavení odpružení.

„Do této chvíle vše pokračuje dobře a jsem moc spokojený s prací, kterou jsme udělali,“ cituje českého závodníka britský Bike Sport News. „Testujeme spoustu různých věcí a hrajeme si s nastavením geometrie a tlumiče pérování. Začali jsme s nastavením z loňské sezony a to se snažíme zlepšit. Pracujeme na aktuálních problémech a motorka se zlepšuje, což je důležité. Máme nějaké dobré nápady, aby se vše zlepšilo, takže zatím je to pozitivní. Časy na kolo pro nás zatím nebyly cílem.“
Samozřejmě ten, kdo hledal v tabulce časů úřadujícího šampiona Shane Byrne (PBM Kawasaki), bohužel neuspěl, protože britský závodník do Cartageny nedorazil. Důvod je prostý, Shane Byrne má po operaci, protože si při testování v Almerii zlomil levou ruku. Začátkem března čtyřnásobný šampion britských superbiků havaroval potom, co dostal highsider a způsobil si zranění levé ruky, které si vyžádalo okamžitou operaci. Jezdec Kawasaki je nicméně odhodlán nastoupit již do úvodního podniku sezony v Donington Parku. Jak v tom bude úspěšný uvidíme první dubnový víkend.

Test BSB Superbike – 3.den (neoficiální časy)
Sobota, 7.března - Cartagena, Španělsko

01 - Danny Buchan - Be Wiser Kawasaki - 1'33.4
02 - Luke Mossey - Quattro Plant Teccare Kawasaki - 1'33.5
03 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 1'33.9
04 - Stuart Easton - PBM Kawasaki - 1'33.9
05 - Jakub Smrž - Lloyds British Ducati - 1'34.2
06 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - 1'34.6
07 - Christian Iddon - Halsall Racing Suzuki - 1'34.8
08 - Michael Laverty - Tyco BMW - 1'34.8
09 - Ian Hutchinson - PBM Kawasaki - 1'34.8
10 - James Westmoreland - JG Speedfit Kawasaki - 1'34.8
11 - Jack Kennedy - Team WD-40 Kawasaki - 1'34.9
12 - Chris Walker - Be Wiser Kawasaki - 1'35.0
13 - Josh Waters - Halsall Racing Suzuki - 1'35.0
14 - Martin Jessopp - RidersMotorcycles BMW - 1'35.3
15 - Taylor Mackenzie - Team WD-40 Kawasaki - 1'35.8
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist