Smržovo závodění v BSB chce hodně odvahy

Před Kubou Smržem byl našim jediným stálým pilotem v seriálu WSBK brněnský závodník Jiří Mrkývka. A právě jeho otce, rovněž bývalého vynikajícího motocyklového závodníka Jiřího Mrkývky sr. jsme požádali o názor, jak se on dívá na budoucí závodění Jakuba Smrže v seriálu ""MCE Insurance British Superbike Championship". A zde jsou jeho názory jako odborníka na slovo vzatého, tedy nejen o Smržovi, ale i o celém šampionátu BSB.

Jiří Mrkývka sr., dlouholetý manažer svého syna Jiřího Mrkývky, který sám má na svém kontě v sezonach 1996 -2006 celkem 135 startů v závodech WSBK k přestupu Kuby Smrže a především k seriálu BSB řekl následovné:
"Vůbec se nedá říci, že odchod z WSBK do BSB je pro Smrže krokem nazpět. Konkurence v BSB je opravdu kvalitní, tedy minimálně prvních deset jezdců jsou opravdoví "páni závodníci". Také motorky, které tito přední piloti používají, jsou z velké části fabrické. Od Kuby je to hodně velká odvaha, ostatně bude prvním Čechem, který tam pojede. Že je Kuba velmi dobrým pilotem, o tom není třeba pochybovat. Bude se ale muset naučit úplně nové a hodně úzké okruhy, úplně odlišné od těch, na kterých doposud závodil a to pro něho nebude vůbec jednoduché. Bude se muset také vypořádat s počasím, kdy velká většina závodů se jede za mokra a hlavně v relativní zimě.

Myslím si ale, že tento způsob závodění by právě Kubovi mohl vyhovovat. Co se týká cizinců v tomto šampionátu, tak otázka jejich úspěchů je právě otázkou jiných tratí. Ty, na kterých se jezdí světový šampionát, jsou prostě úplně jiné a hodně skvělých pilotů, naposled třeba Haga, se vůbec na britských okruzích neprosadilo, nebo jezdí pouze průměr. Naopak jezdci z britských okruhů, kteří jsou na tyto úzké tratě od malička zvyklí, se po návratu ze seriálu WSBK nazpět do BSB znovu prosadili na samou špičku - třeba Kiyonari, Walker, Byrne aj.

Hodně neznámou je ale kvalita závodního materiálu, který bude mít Smrž k dispozici, neboť jak už jsem řekl, tak Top-10 pilotů má k dispozici opravdu skvělý závodní materiál a to většinou tovární a to by mohla být u Kuby malá nevýhoda.

Ale, musíme Kubovi držet palce, je to pro něho nová výzva a od něho velká odvaha!". smeká před Kubou Smržem odborník na slovo vzatý, pan Jiří Mrkývka sr.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist