Premiéra slovenského týmu v prestižním klání GP Macau

Závěr mezinárodní automobilové a motocyklové okruhové sezony již tradičně přivítala bývala portugalská kolonie, dnes zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky Macao. Závody Grand Prix tam uspořádali po jednašedesáté a motocykly jely svůj čtyřicátý osmý ročník. Na náročném městském okruhu poprvé závodil slovenský tým Yamaha Maco Racing.

Tým Martina Kuzmy, který už dvanáct let úspěšně působí v mistrovství světa vytrvalostních motocyklů se v Macau představil ve společném projektu s týmem CF Racing 32, který zajistil oba závodníky. Slovenský tým měl na starosti technické zabezpečení, což představuje dva motocykly Yamaha YZF-R1, které byly na závody kompletně připravené v bratislavské centrále týmu Yamaha Maco Racing.

Jezdeckou sestavu tvořil pětadvacetiletý čerstvý mistr Portugalska André Pires a o rok starší Jihoafričan Allann-Jon Venter. Oba závodníci už měli s Macau zkušenosti z loňského ročníku. V úvodním tréninku, kterého se zúčastnilo jednatřicet závodníků z dvanácti zemí světa, se oba jezdci seznamovali s Yamahami slovenské stáje. V první kvalifikaci měl ale nepříjemný pád Pires, jehož se zraněními převezli do nemocnice, kde ho na druhý den po nočním pozorování naštěstí propustili.
Na start sobotního závodu se tak postavil pouze Allann-Jon Venter, který si na startovním roštu zajistil sedmnácté místo a ve srovnání s loňským ročníkem zrychlil o tři sekundy. Úspěšnou adaptaci na Yamahu slovenského týmu pak Jihoafričan potvrdil výborným desátým časem v ranním zahřívacím tréninku.

Samotný závod byl vypsán na dvanáct kol víc jak šestikilometrového okruhu. Venter po startu udržel sedmnáctou pozici, ale o něco později se pořadím propadl. Nic nevzdal a ztracené pozice postupně získával zpátky až cílem závodu projel na velmi dobrém patnáctém místě. Toto umístění je pro slovenský tým při jeho premiéře v Macau rozhodně úspěchem. Závod vyhrál Stuart Easton před krajany Michaelem Rutterem a Martinem Jessoppem.

„Závodů v Macau, které jsou jedny z nejprestižnějších na přírodních okruzích na světě, jsme se zúčastnili poprvé,“ prozradil Martin Kuzma, majitel slovenského týmu Yamaha Maco Racing. „Pro nás je pozitivní, že Allann-Jon Venter vybojoval v sedle našeho motocyklu, a to hned při naši první účasti v tomto závodu, patnácté místo. Škoda jen, že nemohl startovat také Pires, ale je důležité, že jeho pád zůstal bez vážnějších následků na zdraví.“

„Venter samozřejmě viděl, jak jeho kolega dopadl a měl pak i při startu trošku respekt, ale dostal se do tempa a byl z toho nakonec pěkný závěr naši letošní závodní sezony. Doufám, že jsme připravili fanouškům přírodních okruhů, ale také našeho týmu hezké sobotní ráno. Už nyní jsme ve fázi příprav na tento podnik pro rok 2015. Děkujeme všem partnerům a fanouškům za podporu,“
dodal šéf týmu Martin Kuzma.

Jezdec Allann-Jon Venter po závodu uvedl: „Mám za sebou další vystoupení na Macao Grand Prix. Především chci vyjádřit velké poděkování Martinu Kuzmovi a jeho týmu Yamaha Maco Racing. Motorka byla naprosto bezchybná a bylo velkým privilegiem na ni jezdit. Mechanici udělali vše proto, aby mi vytvořili ty nejlepší možné podmínky. S každým výjezdem na trať jsem si zlepšoval časy a už v prvním tréninku jsem překonal své loňské maximum! Velké díky patří rovněž Joao Fernandesovi z týmu CF Racing 32 a všem, kteří mi tu umožnili startovat. Spolupracovat s každým z nich byla skvělá zkušenost.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist