Kyjovský okruh uzavřel letošní Pohár SZM na přírodňácích

Pro mnoho jezdců skončila prvním zářijovým víkendem sezona na přírodních okruzích, a tím pádem i Czech Road Racing Cup.

Kapitoly článku

Z důvodu problémů s občany museli pro tento rok kyjovští pořadatelé zredukovat počet tříd na maximálně šest, a tak šly „z kola ven“ sajdy, nebo třeba třída Supermono. Naopak zajímavostí byl sobotní závod šestistovek o pohár Petra a Tomáše Hlavatkových, kdy spolu s nedělním závodem mohli jezdci získat dvojitý počet bodů do českého Poháru. Také bychom neměli zapomenout na šestinásobného mistra světa Jima Redmana, který je už takovým kyjovským inventářem, ovšem letos v Kyjově slavil navíc své 80.narozeniny.
Zřetelně se zlepšila úroveň Kyjovského okruhu oproti minulým ročníkům díky zabezpeční, fungování pořadatelů i traťových komisařů. Spolu s krásným počasím se tak jednalo určitě o povedený ročník jak pro jezdce, tak i pro diváky.
Vypsány byly třídy Klasik 175+250, Klasik 350+500+750, 125 SP, 250 SP, 125+250 GP, a třída do 600ccm. Závody byly komentovány známou dvojicí - otec a syn Březinovi.
Po sobotních trénincích se odpoledne odjel rychlý sprint šestistovek na šest kol, ve kterém od začátku vedl Michal „Indi“ Dokoupil a hned v závěsu ho následoval Franta Loučka a Josef Duchan. Přední pozice se neměnila, nicméně pořadí za Michalem se během krátkého závodu stihlo pořádně zamotat a Franta do cíle nakonec dojel z technických důvodů až na čtvrtém místě, kterým se připravil o celkové vítězství do 600ccm v rámci Poháru. Na bedně vedle Indiho na druhém místě stanul Josef Duchan z Brna, který měl právě v Kyjově loni těžkou nehodu, a Roman Kurina ze slovenských Kopčan.
Nedělní dopoledne patřilo závodům Klasiků ale i třídě 250 SP, kde potvrdil svoje vedení i v Poháru Jan Vysloužil. Karel Kalina si dvěstepadesátku zapůjčil, ale i tak dokázal obsadit stříbrnou pozici. Třetí byl Dan Vysloužil. Ve 125 SP boje na předních pozicích vyhrál Jakub Vojtíšek před Oldou Hanákem a třetí Martin Turna si připravil alespoň horkou chvilku po závodě, kdy se svezl po zadku ze stupňů vítězů, rozbil láhev od šampaňského, a pořezal si ruku. Zvažujeme tak novou přezdívku místo „Mates-9“ něco jako „sekáč“ nebo „řezáč“.
„Gépéček“ se bohužel na sartu moc nesešlo, a tak třídu 250 GP zastupoval pouze Robert Švorc. Ve 125 GP zvítězil Patrik Kolář, který také potvrdil své celkové vedení v rámci Poháru. Druhý byl René Lohse a třetí Dušan Novosád.
Nejvíce očekávanou třídou dne byly pro diváky určitě šestistovky. Pohár za Pole position si letos odnesl Michal „Indi“ Dokoupil. Vedle něj stál připravený Franta Loučka a třetí Petr Homola. Po startu opět vedl Indi, ale tentokrát měl mnohem težší setřást Frantu Loučku a ani Josef Duchan, který se za ně probojoval, neztrácel mnoho. V zatáčce po cíli dokonce Franta Indiána na chvíli předjel, ale pak už si Indi vedení hlídal, a do cíle tak dojela trojice v pořadí Michal Dokoupil, František Loučka a Josef Duchan. Petr Homola pro závadu bohužel nedokončil.
Michal“Indi“Dokoupil
„ Těžko jsem věřil tomu, že jsem vlastně ještě ve hře o titul šestek v Poháru na přírodních okruzích a že se mi ho nakonec podařilo získat potom, co se mi letos stalo. Během závodu jsem měl trochu problémy na brzdách, protože mi odněkud cákal benzín přímo do obličeje, takže jsem na ně nemohl tak z ostra a ty vedra mi naopak způsobovaly větší otoky kontíku, ale nakonec jsme to zvládli. Já jsem hrozně rád, že jsem se dokázal vrátit nakonec vcelku rychle, a ještě tu sezonu takto zakončit.“
Nyní tomu bude taky rok, co zemřel při závodě v Killalane Indiho kamarád Victor Gilmore a Indi se do Irska právě na tento závod vrací.

„Dostal jsem nabídku od ženy Adriana McFarlanda, abych v Killalane jel na Triumphu po jejím manželovi. Přiznám se, že jsem se na to prostě necítil, a tak se tam jedu spíše jen podívat, ukázat se a domluvit případně na příští rok. Pořád jednáme o MacauGP, kde se mnou počítají. Bylo by pro mě asi lepší si to zajet bez ohledu na výsledek, protože jsem toho už vynechal hodně a tohle je nejen dobrá prověrka, ale hlavně prestižní záležistost podobně jako TT, ovšem na druhou stranu je to fakt hodně fyzicky náročný a nechce se mi dojet hůř než loni no… Ještě to promyslím.“

Kompletní výsledky a fotogalerie Kyjovského okruhu najdete na http://www.kyjovskyokruh.com/

Informace o redaktorovi

Veronika Hankocyová - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist