Komentář Michala Práška k závodům – Trenčín a Dymokury

Uplynulé dva víkendy byly pro českého závodníka Michala Práška ve znamení road racingových závodů. Předminulý víkend byl součástí startovního pole v rámci mezinárodních závodů na letišti v Trenčíně a minulý víkend startoval v závodech silničních motocyklů v Dymokurech.

Mezinárodní závody – letiště Trenčín

“Závody na Trenčínském letišti se již jely po třetí v řadě, mám to tam rád, jen jsem se bál počasí. Musím říct, že předpověď byla více než nepříznivá. Vybaveni mokrými gumami jsme tedy vyrazili.
V pátek se tradičně trénovalo a jela první kvalifikace. Na rozjížděcí jízdy nám pršelo, a protože měl být takový celý víkend, začal jsem si pomalu na mokrou trať zvykat. Zrychlování však nebylo moc jednoduché, několik mých soupeřů ve třídě superbike zajelo hodně dobré časy.

Sobotní druhá kvalifikace a závod se už jely na suchu. Prvních pár kol v kvalifikaci jsem si znova zvykal na trať a pak začal zrychlovat. Ve dvanáctém kole jsem tak zajel nejrychlejší kolo kvalifikace – 1:02.769 sekundy. Startovali jsme tedy z prvního místa. Hodně silnými soupeři mi zde byli Mára Červený, road racingový borec, a Tomáš Toth, který jede opravdu výborně.

První závod byl odstartován, start se mi zase nevydařil a do první zatáčky jsem najížděl snad pátý. V prvních třech kolech jsem předjel soupeře a pár kol jsem jel třetí za Tomášem Tothem a Márou Červeným. Tomáše se mi podařilo předjet, ale Mára byl oříšek. Ten tahal fakt dobře. Tři kola před koncem jsem Máru předjel, on mi to vrátil, byly to nervy. Jel výborně, několikrát by se mezi nás nevešel ani savý papír :). Nakonec jsem ho předjel v posledním kole a dojeli jsme si tak pro vítězství.

Nedělní závody byly snad pro většiny závodních tříd o suchém závodě. Třídy do 600ccm a naše Superbike třída se však jela na hodně mokré trati. Byl jsem dost nervózní, na té vodě si přeci jen nejsem tak jistý. Závod byl odstartován, věřte nebo ne, já jsem najel do první zatáčky první, to se mi dlouho nepodařilo. V těsném závěsu za mnou Mára. Celý závod jsme tahali co to jen šlo. V zatáčkách jsem Márovi lehce ujel a na rovinkách mě celkem snadno dotahoval. Přestože byla trať mokrá, oba jsme jeli časy 1:06. Já jsem dal své nejrychlejší kolo závodu v posledním kole a dojel nám pro druhou víkendovou výhru.

Bilance na slovenských letištích je pro nás vynikající, protože ze 14 závodů jsme ve třídě Superbike byli 13krát první. Děkuji moc Milošovi Balážovi a jeho týmu za uspořádání těchto závodů, byl to úžasný víkend. Nesmím zapomenout, že byl skvěle komentovaný Richardem Karnokem.“
 

Závody silničních motocyklů – Dymokury

“Dymokury jsou prostě krásné. Mám to tam moc rád, je tam krásná příroda, sjede se spousta fanoušků k tomu parádní počasí. Opětně úžasný víkend. Do Dymokur se sjelo nemálo rychlých jezdců, konkuroval jsem si zde s Tomášem Tothem, který byl zase famózně rychlý, Tomášem Borovkou a Karlem Peškem. Bylo mi jasné, že závod to nebude vůbec snadný.

V Dymokurách se jezdí dvě měřené kvalifikace a v neděli je tradičně závod. První kvalda, byla pro mě o druhém místě. Tomáš Toth hodně zatahal a zajel s časem 1:04 nejrychlejší čas, ztrácel jsem na něj půl vteřiny, a tak bylo zřejmé, že ve druhé kvalifikaci budu muset hodně zabrat.
Druhá kvalifikace byla o dost rychlejší. Jezdily se časy 1:02; 1:01. Po několika kolech jsme se rozjeli a mě tam už padl čas 1:00.392, tyhle časy okolo 1:00 něco jsem jel asi pět kol z jednadvaceti, kdy se mi podařilo v 18. kole zajet 1:00.362. Tedy nejrychlejší čas kvalifikace, a tedy start z prvního místa.

Nedělní závod odstartován, do první zatáčky jsem najížděl čtvrtý a za dvě kola jsem předjel soupeře Karla Peška a Tomáše Borovku. Přede mnou jel Tomáš Toth, který jel opravdu výborně. Asi pět kol před koncem jsem ho předjel a držel vedení, věděl jsem, že je za mnou, a tak jsem v posledním kole jel, co to jen šlo a dojel nám tak nejen pro vítězství, ale také pro traťový rekord s časem 1:00.155, který zde doposud držel Mára Červený.

Opětně úžasný víkend a parádní atmosféra. Děkujeme tak Petrovi Civínovi a jeho dceři Báře za parádní organizaci a nesmím zapomenout na opětně skvělého komentátora Richarda Karnoka. Už se moc těšíme na další závody. Tentokrát na Masarykův okruh, kde se pod hlavičkou CAMS pojede v termínu 1. až 3.října 2021 Podzimní cena Brna. Chtěl bych moc poděkovat Pavlovi Roháčovi – šéfovi týmu Roháč & Fejta Motoracing a všem našim sponzorům, moc si toho vážíme.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist