IRRC 2024 – V Hengelu vyhrál závody SBK Salvadori, Červený dominoval v SSP

O víkendu se jelo v Hengelu (NED) první kolo evropského šampionátu International Road Racing Championship 2024 (IRRC). V závodech třídy Superbike dominoval jezdec na divokou kartu Luca Salvadori, který vyhrál oba závody. Vítězný double získal na úvod sezony obhájce titulu třídy Supersport, Čech Marek Červený (na fotografii).

IRRC Superbike

Italský závodník Luca Salvadori (Broncos Racing Team) vyhrál oba závody IRRC Superbike v Hengelu. Do prvního klání startoval Ital Salvadori z pole position, kterou proměnil ve zlato. Salvadori zajel nejrychlejší kolo závodu 1’45,259 sekundy, překonal tím rekord Vincenta Lonboise, a cílem projel o 5,736 sekundy rychleji než druhý v pořadí Lukas Maurer (Maurer Racing). Na třetí pozici se umístil Belgičan Come Geenen (Moto Brussels). Těsně za pódiem zůstal Švéd Markus Karlsson (Hoffman BY MRP) a pátý Němec David Datzer (Datziii Racing by TW3 Racing).

Během druhého závodu pustil Luca Salvadori do vedení místního hrdinu Thijse Peeterse (Peeters Racing). Ve čtvrtém kole ale znovu převzal vedení a rychle zvyšoval náskok. Po devíti kolech klání SBK projel jezdec Ducati týmu Broncos Racing cílovou páskou s více než čtyřsekundovým náskokem na Nizozemcem Thijse Peetersem. Na třetím místě skončil Němec David Datzer (BMW), jenž porazil obhájce titulu Lukase Maurera (Yamaha).

První dva jezdci v pořadí Luca Salvadori a Thijse Peeterse byli hostujícími jezdci, takže bez nároku na body. Maximum bodů proto získal Němec David Datzer (v prvním závodě to byl Lukas Maurer), druhý byl Švýcar Lukas Maurer (Yamaha) a třetí Belgičan Come Geenen (BMW).

Závod IRRC Superbike (1) - 2024_hengelo_irrc_superbike_race_1.pdf
Závod IRRC Superbike (2) - 2024_hengelo_irrc_superbike_race_2.pdf

IRRC Supersport

Český závodník a obhájce titulu Marek Červený (WRP Wepol Racing Parts Triumph) ovládl úvodní podnik třídy IRRC Supersport. Červený vyhrál oba závody IRRC Supersport v Hengelu, takže je nyní lídrem průběžného hodnocení.

Cestu za obhajobou titulu zahájil Červený výborně, když vyhrál kvalifikaci a po startu z pole position také úvodní závod sezony. Červený projel cílem náskokem 5,208 sekundy na druhého Petra Najmana (PSB-Motorsport Stingl Laserscanning Europe Road Racing). Třetí v cíli byl domácí jezdec, Nizozemec Ilja Caljouw (Performance Racing Achterhoek). Nejrychlejší kolo závodu 1’51,417 sekundy nastavil ve čtvrtém kole Marek Červený.

Ve druhém klání vyhrál Marek Červený rozdílem 3,425 sekundy, který najel na druhého v pořadí Petra Najmana. Něco přes sedm sekund ztratil na vítězství třetí Ilja Caljouw. Byl to také Marek Červený, kdo v pátém kole závodu nastavil nejrychlejší čas 1’51,719 sekundy. Vítězství ve druhém klání je pro Červeného jeho třicátým triumfem v závodech IRRC.

Z českých závodníků figurují ve výsledkové listině prvního klání na čtrnácté pozici Lukáš Václavovič (TTRace), osmnáctý je klasifikován Karel Brandtner (Blue Garage Racing Team). Ve druhém závodě Václavovič nebodoval, Brandtner byl patnáctý.

Závod IRRC Supersport (1) - 2024_hengelo_irrc_supersport_race_1.pdf
Závod IRRC Supersport (2) - 2024_hengelo_irrc_supersport_race_2.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist