Letošní Zlatá přilba slibuje velkou podívanou

Nejkvalitnější jezdeckou sestavu za poslední roky slibuje 69. ročník Zlaté přilby. Na startu slavného plochodrážního závodu by se mohlo sejít pět dosavadních vítězů a 11 hvězd seriálu Grand Prix. Pojede se v neděli 1. října tradičně ve svítkovském plochodrážním areálu v Pardubicích.

Program pardubického plochodrážního víkendu zahájí už v pátek 29. září finále mistrovství světa jezdců do 21 let, v sobotu přijde na řadu Zlatá stuha juniorů. V neděli v poledne začnou první jízdy vylučovacích skupin Zlaté přilby. Jako tradičně naváže na Zlatou přilbu pondělní Memoriál Luboše Tomíčka v Praze na Markétě. Mezi 36 plochodrážníky ve startovní listině Zlaté přilby je obhájce loňského prvenství, sedmadvacetiletý Rus Emil Sajfutdinov, předloňský vítěz Jurica Pavlič z Chorvatska, dvojnásobný držitel Zlaté přilby z let 2009 a 2011 Rune Holta, což je čtyřiačtyřicetiletý Nor reprezentující Polsko, Švéd Andreas Jonsson (vítěz 2007) nebo Dán Hans Andersen (vítěz 2008). Divácí se rovněž mohou těšit na dvojnásobného mistra světa z let 2013 a 2015 Brita Taie Woffindena, v Pardubicich dobře známého Australana Troye Batchelora či vždy nebezpečného Poláka Patryka Dudka.

Předseda AMK Zlatá přilba Pardubice Evžen Erban ještě vyjednává s dalším australským jezdcem Jasonem Doylem. Nejstarší plochodrážní závod na světě už 21 let neměl vítěze z Česka. V roce 1996 naposledy vyhrál Tomáš Topinka. Letos bude naše největší naděje čtyřiadvacetiletý Václav Milík, kterému se ale v Parduibicích dosud příliš nedařilo. Letos ale prožívá výbornou sezonu a zazářil při domácí Grand Prix v Praze překvapivou třetí příčkou. Daří se mu ve špičkové polské lize, ale i doma. V Praze na Markétě vybojoval s pardubickým klubem druhé místo a po loňské zlaté tak celkově získal stříbrnou medaili v extralize družstev.

Loňský 68. ročník Zlaté přilby, která byla nejvyrovnanější za poslední dekádu, vyhrál Rus Emil Sajfutdinov před Polákem Rune Holtou. Třetí skončil stejně jako předloni tovární jezdec Jawy Němec Martin Smolinski. Ten bude letos také na startu. Čeští jezdci vloni neměli svůj den a poprvé od roku 1997 se nikdo z nich neprobojoval do 12členného semifinále. Letos se o reparát pokusí mimo jiné Josef Franc, Matěj Kůs, Hynek Štichauer nebo Eduard Krčmář. Vstupenky na letošní klání vyjdou od 250 do 950 korun.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist