Cegielski se po těžkém úraze vrací do Grand Prix

Býval vedle Tomasze Golloba největší nadějí Polska na zisk plochodrážního titulu mistra světa, ale jeho skvělou kariéru osudově přerušil pád ve Švédsku, po kterém zůstal doživotně upoután na vozík. Teď se Krzysztof Cegielski vrací do seriálu Grand Prix – jako manažer nováčka Janusze Kolodzieje.

Dnes jednatřicetiletý Cegielski byl juniorským vicemistrem světa, pak jezdil britskou ligu a v letech 2002 a 2003 byl pravidelným účastníkem Speedway Grand Prix. I po svém těžkém úraze páteře, ke kterému došlo při hromadné havárii jezdců ve švédské lize, zůstal dál v plošinářském dění. 

Komentoval přímé přenosy pro polskou televizi a také objevil pro plochodrážní sport Kolodzieje, který tak šokoval třetím místem na posledním závodě letošního mistrovství světa v Bydhošti, kde jel na divokou kartu. „Předával jsem mu své zkušenosti, kterých jsem nabyl na oválech v minulosti. Ale o jeho neskutečném postupu mezi plochodrážní světovou elitu samozřejmě víc rozhodly jeho talent a píle,“ říká skromně Cegielski.

Kolodziej také vykonal něco jako malý zázrak, když před měsícem přesvědčil svého mentora, aby to přes své tělesné postižení znovu zkusil na plochodrážním motocyklu. „Byl to strašně emocionální návrat. Moc se mi do toho nechtělo, ale nakonec jsem brečel radostí. Na dráze v Krakově jsem udělal pár tréninkových koleček, nic víc to nebylo,“ vzpomíná Cegielski na tuto událost. 
Neuvěřitelné: po sedmi letech opět na motocyklu!
A teď se tedy stal Cegielski oficiálním manažerem talentovaného Poláka, a to nejen pro seriál Grand Prix. „Jsem jezdec ze staré školy a dosud jsem Januszovi pomáhal spíš radami a zkušenostmi. Teď už to bude ale jiné. Budu mít na krku i organizační, logistické a finanční záležitosti. Zkrátka stanu se profesionálním manažerem, se vším všudy, co to obnáší. Janusz bude v kolotoči mistrovství světa nový a bude potřebovat, aby se mu o ty ostatní věci někdo staral, aby se mohl soustředit jen na trénink a závodění. Jako první začnu pracovat na zabezpečení jeho finančního rozpočtu na příští sezonu,“ říká Cegielski.
A proč se Cegielski rozhodl pro tak zodpovědnou práci? „Víte, já věřím, že jezdci v seriálu Grand Prix někdy nejsou plně schopni naplnit své předpoklady a potencionál. To proto, že se často nemohou soustředit jen na to nezbytné, ale starají se o plno jiných věcí, které by měl za ně dělat někdo jiný. Proto jsem se rozhodl pro Janusze pracovat. Vím, jak na to. Vím, kde hledat sponzory a jak zařídit správnou logistiku. Takový podnik Grand Prix trvá tři dny a k tomu jsou tu ještě ligová utkání po Evropě. A to je třeba pořádně skloubit. Chce to dokonalou koordinaci. Budu mít také na starosti spolupráci a komunikaci s mechaniky. Vytvořím pro něj i vhodný stravovací a pitný režim.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist