Skútry si to poprvé rozdaly ve Vysokém Mýtě pod taktovkou čísla 52.

Asi se ptáte proč zrovna pod taktovkou čísla 52. Že by zrovna skútry jel Lukáš Pešek? No už to tak bude. Lukáš byl hlavní hvězdou sobotního klání a kupodivu na to sednul a zajel druhý čas v kvalifikaci. Tenhle čas Lukáš zajel i v ostré konkurenci borců ostřílených z IDSM, což je Německý šampionát skútrů s poměrně letitou tradicí.

Celý letošní seriál začal v sobotu kolem 8:00, kdy už technické přejímky dávaly tušit slušný počet jezdců. Nakonec se z toho vyklubalo 42 jezdců z několika států ve čtyřech kategoriích. Celkem slušný počet na to, že skútry nemají v Česku vybudovanou takovou tradici jako například silniční motorky, které jste si mohli koupit i za dob pod rudým praporem. I když se tenkrát jednalo o nějakou tu ,,třiapůli nebo stadiona”.
Ale pryč od dob dávno minulých k uplynulému víkendu. Vše v sobotu odstartoval závod padesátek, kde si první pozici v kvalifikaci s velkým náskokem vybojoval Jerzy Mieloch starší, řečený senior, druhý stál na roštu Ruda Kozel a třetí byl Ondra Šlapák V závodě se nic moc velkého neudálo Jerzy Mieloch jasně dominoval a dojel do cíle s velkým náskokem před Rudou Kozlem, Ondra Šlapák pak vyšel vítězně ze souboje s Honzou Rejlkem a Patrikem Devátým a dojel si pro třetí místo. Diváci si, ale mohli užít souboj mezi Milanem Mejzlíkem a Liborem Kodýtkem, kteří dojeli do cíle bok po boku v rozmezí dvou setin vteřiny. Tento algoritmus následoval i ve druhé jízdě a první tři si rozebrali body opět stejně.
V seriových skútrech se představily hned dvě slečny a nevedlysi špatně, měly snahu, ale skončily v hloubi startovního pole, u obou se jednalo o první start, takže nad jejich výkonem je potřeba smeknout. V seriích si vyjel první místo David Devátý se svou Yamahou, druhý byl v sobotu Michal Cimarciu sedlající Gileru a pro třetí ,,foch” si dokroužil Dominik Myšinský, který je momentálně asi největším talentem skútrového závodění, protože jel první závod, a je mu teprve 13. Pokud bude s tímhle elánem pokračovat, myslím si, že tu za pár let máme závodníka na ,,bednu” i v nejsilnější kategorii. Uvidíme kam se budou v budoucnu ubírat kroky tohohle mlaďocha.
V sedmdesátkách a openech měli diváci o zábavu postaráno už díky Lukášovi Peškovi a nebo díky polským borcům s jejich razantním stylem jízdy. Do soubojů pak promlouval i Ondra Honzák se svou Yamahou, který však bodoval do třídy Open. Ondra se nikoho nebál a dával si to Lukášem naplno až do poslední zatáčky. Nakonec třídu Open vyhrál. V sedmdesátkách dojel Lukáš Pešek celkově třetí po pádu ve druhé jízdě. Lukáš zřejmě podcenil teplotu pneumatik a podklouzlo mu zadní kolo. Ze všeho se oklepal a jel dál, až z toho bylo již zmiňované třetí místo. Lukášův pád byl zajímavý i v tom, že se do něj zamotal Ondra a Lukáše přejel. Kolik z Vás si může říct přejel jsem Lukáše Peška? Myslím si, že takových jedinců moc není.
Ve skutečnosti však bylo vidět, že Lukášovo mistrovství za řidítky je jedinečné a všichni byli mile překvapeni jak si Lukáš s ,,natuněným” mopedem potykal. Celkově si tedy vítězství v 70ccm odnesl Simon Rajczak, který si hned po startu vyjel náskok a to mu vydrželo až do cíle. Druhý byl v sobotu celkově Jurek Mieloch, který bojoval s Ondrou a Lukášem.
V neděli bohužel Lukáš startovat nemohl díky svému nabitému programu, takže závod byl v režii poláků. Zajímavý byl souboj mezi Jirkou Velikovským a Ondrou Honzákem. Jirka pro letošek přesedl na Piaggio Zip a v neděli už bylo vidět, že si na novou techniku parádně zvyknul. Jirka si bohužel v poslední zatáčce ustlal, ale nevzdal se a následný sprint se skútrem do cíle, by mu určitě záviděli i Švýcarští bobisté. V celkovém pořadí to byl zase Polský double a na stupních vítězů je doplnil Denis Chadrysiak z Německa, takže Čechům z královské kategorie neputoval ani jeden pohár. Musíme potrénovat chlapci. V openech si vyjel první místo Ondra Honzák před Vaškem Kahlem a Edou Hrazdírou. Eda Hrazdíra startoval poprvé a veškeré víkendové útrapy se stylem a technikou byli na stupních vítězů ty tam. V padesátkách si profesorským stylem vyjel první místo Jerzy Mieloch starší, druhý byl Ruda Kozel a pro třetí místo si dojel Ondra Šlapák. V seriovkách pak vyřešil problémy s technikou Karel Juřena a vyhrál. Celkově si drží první místo. Druhý byl David Devátý a třetí místo zbylo na Dominika Myšínského.
Takový byl tedy víkendový závod 23. a 24.5.09 ve Vysokém Mýtě. Mohli jste vidět mnoho soubojů a Lukáše Peška v netradiční disciplíně motocyklového sportu. Pokud Vás tato reportáž navnadila, tak neváhejte a přijeďte 13. a 14.6.09 na okruh v Písku Hradišti, kde se v nabité konkurenci závodníků ze Slovenska pojede druhý závod Českého skútrového přeboru.

Informace o redaktorovi

Václav Krupička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist