Indianapolis: Satisfakce pro Roczena

Po týdnu pokračoval kolotoč superkrosových závodů v Indianapolisu a Ken Roczen se konečně dočkal kýženého vítězství. Na podium se dostali i vítězové předchozích závodů Tomac a Webb, zazářil Osborne a propadl Barcia. Ve třídě 250 Východ neměl soupeře Colt Nichols.

Na startu chyběl druhý jezdec Hondy Chase Sexton, který stále laboruje s ramenem zraněným v závodě Houston 2. A chyběl i Skot Dean Wilson, který „tak trochu“ zavinil, že minule nevyhrál Roczen, ale Webb. Wilson si dost pochroumal levou nohu, když mu na ni padla motorka, zkusil objet jen pár kol v kvalifikaci a nepokračoval.

Silná trojka v boji o titul
Finálový start se nejlépe vydařil oběma jezdcům Kawasaki – od startu vedl Eli Tomac před Adamem Cianciarulem, za nimiž se držel vedoucí jezdec šampionátu Němec Ken Roczen (Honda). Tahle trojice ujela všem, ani jeden z nich se však neoprostil menší jezdecké chyby, a tak se na čele postupně objevili Cianciarulo i Roczen. Start se příliš nepovedl Cooperu Webbovi (KTM), ten jel po prvním kole až na osmém místě, ale vytrvalou a bezchybnou jízdou se probíjel vpřed, až se pět kol před cílem dostal přes přeci jen vadnoucího Cianciarula a tím i na podium. V závěru se utrhla dvojice Roczen – Tomac, ale ač se Američan hodně snažil, na dosah se k Němci nedostal, Roczen tak získal své první letošní vítězství a na čele tabulky je teď s náskokem šesti bodů před Webbem, Tomac ztrácí další tři.

Ostatním chybí vyrovnané výkony
Dlouho se na čtvrtém místě držel letošní nováček Francouz Dylan Ferrandis (Yamaha), ale v druhé polovině závodu udělal jezdeckou chybu a dostali se před něho Webb, Joey Savatgy (KTM) a nakonec i Zach Osborne (Husqvarna). Ten se na startu zašprajcoval o startovací zařízení, ale po prvním kole už byl dvanáctý a nakonec vybojoval výborné páté místo.

Nedařilo se vítězi prvního závodu Justinu Barciovi (GasGas), který po nevalném startu brzy spadl a po další chybě to dotáhl z 21. místa po prvním kole jen na 13. v cíli. Po slibném vstupu do sezony spadl do průměru i zkušený Francouz Marvin Musquin (KTM). Všechno zatím nasvědčuje tomu, že o titul bude bojovat trojice Roczen, Webb a Tomac, ovšem na podiu už se letos objevilo hned osm jezdců, kteří však většinou nemají stálou formu. V Indianapolisu se jedou ještě další dva závody.

Ve čtvrtlitrech suverenní Nichols
Také ve třídě 250 Východ už chybí jeden ze spolufavoritů Austin Forkner (Kawasaki). A také zde to vypadá, že se boj o titul zůží na trojici jezdců. Po třech závodech na tom byli bodově nastejno oba jezdci Yamahy Christian Craig a Colt Nichols, a tak kuriozně startovali oba s červenou číselnou tabulkou. Oba také nejlépe odstartovali a zdálo se, že je nikdo nedohoní. Což platilo o Nicholsovi, který suverenní jízdou zvyšoval náskok až na téměř 10 sekund v cíli. Na třetím místě jezdil trochu nečekaně Michael Mosiman na GasGasu, což bylo také dané tím, že rychlý Australan Jett Lawrence (Honda) měl špatný start a probíjel se z 10. místa. Probíjel se zdatně a před vypršením časového limitu (15 minut) předstihl i třetího Mosimana. To mu ale nestačilo a chtěl v posledním kole „udělat“ ještě druhého Craiga. Jeho útok kousek před cílem ale měl opačný efekt: Lawrence i Craig skončili mimo trať a předjeli je jak Mosiman, tak i Japonec Jo Shimoda (Kawasaki), pro oba to byl nejlepší letošní výsledek.

Tabulku vede Nichols, který jako jediný z obou tříd vyhrál letos dvakrát, o osm bodů před svým týmovým kolegou, Lawrencovi chybí dalších pět. Tihle tři si to budou rozdávat i příště, rychlostně na ně ostatní nemají, půjde jen o to dobře odstartovat a vyvarovat se chybiček.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist