Karavana se posunula do Phoenixu

Necelý týden měli jezdci a týmy čas, aby si odpočinuli a zároveň přesunuli na druhou štaci seriálu AMA Su­per­cross Cham­pi­ons­hip 2012. Ten má celkem 17 dílů, když úvodem se jelo minulou sobotu v Anaheimu a finále je na pořadu 5. května v Las Vegas, přičemž se až na jednu výjimku - Velikonoční svátky - jede každou sobotu. Tentokráte je dějištěm Pho­en­ix v Arizoně.

Jevištěm druhého závodu o titul šampiona 2012 v SX-FIM a o mistra SX-​Li­tes Západního pobřeží je stejně jako vloni, v březnu 1998 otevřený stadion Cha­se Field Sta­di­um, do kterého se vejde přes 49 000 diváků. Jinak je to domovské místo "Ari­zo­na Dia­mond­backs", kteří hrají baseballovou Na­tio­nal Lea­gue.

Nějaké velké překvapení nám úvodní závod minulou sobotu v Ana­heimu v prestižní kubatuře do 450 ccm nepřinesl. Úřadující šampion AMA Su­per­cross Ryan Vil­lo­po­to z týmu Mons­ter En­er­gy Ka­wa­sa­ki vyhrál hned úvodní hole­s­hot a svůj náskok až do cíle závodu na 20 kol pravidelně zvyšoval. Na konci činil jeho náskok na druhého Chada Reeda s Hondou 12 sekund. Ten ovšem musel o druhé místo tvrdě bojovat s nováčkem na KTM Ryanem Dun­geyem a Ja­mesem Ste­wartem na JGRMX-​Ya­ma­ha. Druhý nakonec skončil Reed před Dun­geyem a Jus­tin Bray­ton (Hon­da) a Ja­ke Wei­mer (Ka­wa­sa­ki) dokompletovali Top 5. Ste­wart upadl 5 kol před koncem a obsadil místo 6.

Ani ve Pho­en­ixu, kde vloni vyhrál Ja­mes Ste­wart před Ryanem Vil­lo­po­tem, Treyem Ca­nardem, Chadem Reedem a Ryanem Dun­geyem, se toho na rozložení sil zřejmě moc nezmění. Kvarteto šampionů bude znovu bojovat o místa na stupních vítězů a zbytek může jen čekat a doufat v chybu Vil­lo­po­ta & Co.

Bodový stav šampionátu AMA Supercross po prvním závodě: 1. Ryan Villopoto - 25 bodů; 2. Chad Reed - 22 b.; 3. Ryan Dungey - 20 b.; 4. Justin Brayton - 18 b.; 5. Jake Weimer - 16 b.; 6. James Stewart - 15.; 7. Andrew Short - 14 b.; 8. Kevin Windham - 13 b.;
9. Mike Alessi - 12 b.; 10. Josh Hansen - 11 b.; atd...

Trochu jinak se ale začala vyvíjet situace v kubatuře SX-​Li­tes o šampiona Západního pobřeží. Loňský celkový vítěz Broc Tick­le přestoupil do vyšší kubatury a tak se očekávalo, že se bude rozhodovat mezi De­anem Wil­sonem a Ty­lou Rat­trayem z týmu Pro Cir­cuit Ka­wa­sa­ki . Ovšem vše bylo jinak, po počátečním vedení Rat­traye a Wil­sona se už ve druhém kole dostal do čela jezdec z týmu Troy Lee De­signs/Lu­cas Oil/Hon­da Co­le See­ly a závod na 15 kol vyhrál s náskokem 4 sekund před  Rat­trayem a Eli Tomacem z GEI­CO Hon­da. A Wil­son se po jezdecké chybě musel spokojit až se šestým místem, když ho předjeli ještě Mar­vin Mus­quin s KTM a Ryan Si­pes na Ya­ma­ze. Jestli bylo vítězství Co­la See­lyho v Ana­heimu pouze ojedinělé a od příštího závodu budou tón udávat jiní jezdci kubatury SX-​Li­tes se teprve ukáže.

V každém případě se na našem webu motorkari.cz dozvíte vše podstatné z Pho­en­ixu a to hned v neděli po závodě, když finále se pojede v neděli ráno v 5.30 hodin středoevropského času.

Bodový stav šampionátu 250 Lites/West po prvním závodě: 1. Cole Seely - 25 bodů, 2. Tyla Rattray - 22 b.; 3. Eli Tomac - 20 b.; 4. Marvin Musquin - 18 b.; 5. Ryan Sipes - 16 b.; 6. Dean Wilson - 15 b.; 7. Jason Anderson - 14 b.; 8. Wil Hahn - 13 b.; 9. Zach Osborne - 12 b.; 10. Travis Baker - 11 b.; atd...

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist