NIGHT of the JUMPs: Bizouard vyhrál, Villegas mistrem

Finále letošního šampionátu "NIGHT of the JUMPs" viděla vůbec poprvé v historii v sobotní noci sofijská hala "Arena Sofia". O titulu se rozhodovalo mezi Chilanem Javierem Villegasem a Francouzem Remim Bizouardem, které před finálem dělilo 17 bodů. A ačkoliv Bizouard dokázal počtvrté za sebou vyhrát, tak se Villegas svým druhým místem stal letošním šampionem, když titul neobhájil český jezdec Libor Podmol.

K finále "Night of the Jumps" sezóny 2011 se nejlepší volnostylaři FMX sešli tentokrát v bulharské Sofii, aby byl definitivně určen mistr světa "FIM Freestyle MX World Championship". Na startu bylo tradičně 12 jezdců ze 7 států a vyprodaná "Arena Sofia" připravila díky přítomným 10.000 divákům skvělou atmosféru. V hledišti byl i bulharský ministerský předseda a ani on nedokázal zůstat sedět ve svém křesle, když se odehrával skvělý souboj mezi oběma kandidáty na titul, Remim Bizouardem a Javierem Villegasem.
          
          
          
V kvalifikaci
se nejvíce dařilo právě pozdějšímu vítězi Bizouardovi, který ji vyhrál výkonem 355 bodů. Druhý skončil náš Petr Pilát (341 b.), třetím byl vedoucí jezdec celého šampionátu Villegas (340), čtvrtý Miralles (333), pátý Melero (332) a Top-6 uzavřel Bianconcini (317). Obhájce titulu Libor Podmol obsadil místo poslední, tedy 12., když hned v úvodu spadl a v soutěži už dále nepokračoval.
V soutěži "Race And Style" vyhrál Miralles před Bianconcinim, Izzem a Ackermannem.

V další soutěži "Highest Air" se stal vítězem Melero výkonem 7,1 m před Bianconcinim (6,8 m) a Mirallesem (6,4 m).
Ve finále pak vyhrál Francouz Remi Bizouard výkonem 417 bodů před Javier Villegasem z Chile (409 bodů) a Maikelem Melrem ze Španělska (403). Čtvrté místo ve finále patřilo našemu Petru Pilátovi (402), pátý skončil Miralles (389) a šestý se umístil Ital Massimo Bianconcini (355).


Mistrem světa 2011 se tedy stal Javier Villegas z Chile, který získal celkem 210 bodů. Ačkoliv chilský jezdec vyhrál ze 12 vypsaných závodů pouze 1x v Rize, ovšem 9x se umístil jako 2. a pouze 1x (v Penze) neskončil na stupních vítězů a zároveň se tak stal prvním neevropským šampionem v této nové kubatuře. V samém závěru šampionátu sice dokázal Francouz Bizouard vyhrát čtyři závody po sobě (Ostrava, dvakrát v Danzingu a nyní v Sofii), i tak mu zisk 195 bodů stačil "pouze" na titul vicemistra světa, neboť mu vůbec nevyšly závody v květnu a v červnu.  Španěl Jose Miralles se umístil jako bronzový (158), když vyhrál souboj se svým krajanem Maikelem Melerem (145). V boji o celkové páté místo pak další Francouz David Rinaldo (118) porazil těsně obhájce titulu Čecha Libora Pomola (114). Ten neměl vůbec dobrou sezónu, byl také zraněný a vyhrál pouze v Berlíně a ještě skončil na stupních jako druhý v Basileji.
Velmi napínavý souboj o další místa se stal kořistí Australana Jos Sheehana (96), který ovšem startoval pouze v pěti závodech (4x vyhrál a 1x skončil druhý) a v závěru sezóny úplně chyběl, před skvěle finišujícím naším Petrem Pilátem (91), který v posledních čtyřech podnicích skončil 2x třetí a 2x čtvrtý. Pilát ale předtím získal pouze 17 bodů za dva výsledky ve švýcarském Basileji. Teprve za ním skončil jako devátý zkušený Němec Fabian Bauersachs (89) a Top-10 doplnil Ital Massimo Bianconcini (69).

Z dalších českých zástupců se umístil Tomáš Lysáček jako 25. (4 body z Ostravy) a František Máca 27. (3 body z Ostravy).       

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist