Yamaha prodloužila s Frossardem, KTM s Roczenem

Továrny Yamaha a KTM už zbrojí na příští motokrosovou sezonu. Tým Monster Energy Yamaha si už dopředu zajistil pro sezonu 2013 vynikajícího, ale zraněními pronásledovaného Francouze Stevena Frossarda a KTM oznámila prodloužení smlouvy s Francouzem Marvinem Masquinem a Němcem Kenem Roczenem.

Prodloužit smlouvu s pětadvacetiletým Frossardem byla jedna z priorit Yamahy v právě vrcholící sezoně. Japonská fabrika chce i v příštím roce opět spoléhat na jeho rychlost, talent a rozhodnost v seriálu mistrovství světa prestižní třídy MX1, který začne v březnu. Jak známo, Frossard v roce 2011 jako nováček továrního týmu Monster Energy Yamaha dokázal vyhrát dvě Grand Prix a získat titul vicemistra světa. Se svou YZ450FM jako by srostl a vybojoval také italský titul v roce 2011, což na začátku letošní sezony zopakoval. A v tomto roce už měl jezdec se startovním číslem 183 mířit v MS za metou nejvyšší. Jeho snahu ale zastavila série zranění a následná operace. Letošní seriál MS přitom začal skvěle, když získal podium na Velké ceně Nizozemska. Hned v následujícím závodě v Bulharsku ale havaroval v kvalifikaci a těžce si poškodil vazy v pravém koleni. Frossard se ještě pokusil pokračovat v dalších závodech, ale nebylo to ono a v červnu se nakonec podrobil operaci. Lékaři a vedení Yamahy jsou si jisti, že na zimní přípravu bude v plné kondici a fit, aby v roce 2013 mohl opět bojovat o motokrosovou korunu. O dvojce v týmu Monster Energy Yamaha se zatím rozhoduje a jeho šéfové odmítají spekulovat, jaké jsou šance současného jezdce týmu Itala Davida Philippaertse, který je v současné době taky zraněný.
„Jsem opravdu šťastný, že budu pokračovat s Monster Energy Yamaha, protože si myslím, že jde o jeden z nejlepších týmů v mistrovství světa,” uvedl při podpisu smlouvy Frossard. „Jsem taky rád, že mě manažer Michele Rinaldi a Yamaha Motor Europe chtěli a že mi stále věří, i když jsem letos kvůli zranění nemohl předvést všechno, co ve mně je. Když mě kvůli podepsání nové smlouvy oslovili, bylo to pro mě velmi lehké rozhodování. Ale o prodloužení kontraktu jsme průběžně diskutovali pořád po celou sezonu, cítím se u Yamahy jako doma,” pochvaluje si Frossard. Také Yamaha je ráda, že má svého vyvoleného muže v bezpečí pod smlouvu. „Byl to náš klíčový podpis a věříme, že máme o budoucnost postaráno. Těšíme se, že budeme mít v příštím roce velmi silnou jezdeckou sestavu. Ve Stevenovi vidíme velký potenciál, všichni jsme mohli sledovat, co dokáže, když je zdravý,” řekl závodní manažer Yamaha Motor Europe Laurens Klein Koerkamp.
Také KTM podepsala jezdce, se kterými již déle spolupracuje. Jak Marvin Musquin, tak Ken Roczen se upsali na další dva roky. Oba jsou bývalými mistry světa třídy MX2 a oba strávili podstanou část letošní sezony ve Spojených státech v týmu US Red Bull/KTM Factory Racing Team. Francouzi Musquinovi, který je dokonce dvojnásobným světovým šampionem, nabídli podpis nové smlouvy po závodě amerického šampionátu na Unadilla Raceway, kde celkově vyhrál dvěstěpadesátky. Také jeho týmový kolega Ken Roczen se Unadille vyznamenal, když vyhrál první jízdu. "Všichni jsme mohli pozorovat Marvinův a Kenův pokrok a velké úspěchy jak v superkrosových, tak motokrosových dvěstěpadesátkách,” uvedl  bývalý skvělý jezdec Roger DeCoster, dnes manažer Red Bull/KTM Factory Teamu. "Proto jsme velmi rádi, že s nimi můžeme dále pracovat. Cíl je pro ně jediný: americké tituly v SX Lites a MX 250.”
Jak už DeCoster naznačil, oba jezdci zůstanou i příští sezonu v zámoří a pojedou od ledna seriál AMA Supercross Lites, potom zase Lucas Oil Pro 250 Motocross Championship Series, a to na motocyklech KTM 250 SX-F. Musquin po podpisu uvedl: "Jsem už v tomto týmu čtyři roky, dosáhli jsme spolu mnoha úspěchů a jsem šťastný, že spolu jedeme dál. Všichni členové týmu za mnou vždy stáli a podporovali mě a už se těším, co bude dál." 
A Roczen se přidal: "Všichni u KTM mne přivítali s otevřenou náručí, nejprve v Rakousku v továrně a potom stejně vřele, když jsem se přestěhoval do USA. Jsem hrdý, že spolu zůstaneme ještě nejméně dva roky. Mám kolem sebe ty nejlepší lidi a k dispozici ten nejlepší motocykl." 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist