Michek: První triumf v GP se rodil v bolestech

O skvělém úspěchu Martina Michka, který minulý víkend v bulharském Trojanu vyhrál svou první Velkou cenu v kariéře, jsme nejprve neměli moc informací, takže se k poslednímu závodu mistrovství světa třídy MX3 ještě vracíme. Vyšlo najevo, že jezdec Orionu Litomyšl- RS Petrol jel v neděli pořádně potlučený.

Sobotní kvalifikaci, ve které Michek dominoval a mohl si tak na startu nedělního závodu vybrat nejvýhodnější místo, hodně poznamenal déšť a rozbahněná trať. Počasí se ale v neděli zlepšilo, což českému motokrosaři podle jeho slov maximálně vyhovovalo. Bohužel v ranním zahřívacím tréninku měl Michek v nejrychlejším úseku trati těžký a velmi nepříjemný pád, po kterém ho hodně bolela noha a vůbec byl dost potlučený. Možná i proto do první jízdy neodstartoval nejlépe a musel se horko těžko probíjet kupředu. Když se k tomu přidá i pár menších jezdeckých chyb, výsledné čtvrté místo ještě nebylo tak špatné, zvlášt když přihlédneme k pozdější celkové klasifikaci Grand Prix Bulharska. První jízdu nakonec zcela ovládla slovinská dvojice Gercar Klemen (Honda-UFO Racing Team), Matevz Irt (Suzuki), druhý jmenovaný musel ale své druhé místo až do konce závodu hájit před neustálými útoky z českých tratí dobře známého Rakušana Michaela Staufera na KTM. Ten nakonec dojel třetí, o jednu sekundu před Michkem.
Zato v druhé jízdě si Michek startovní pole čítající pouhých 26 jezdců pořádně vychutnal. Loňský mistr České republiky ve třídě Open urval holeshot a a závod vyhrál systémem start-cíl, i když na něj byl neustále zavěšený, zle dotírající Rakušan Günter Schmidinger, známý i z MS třídy MX1. Michek po závodě pochválil svou skvěle připravenou KTM s podporou italské stáje RSC Corse a také podvozek od TK Works. Důležité bylo, že jezdci, kteří skončili v první jízdě před ním, tentokrát tak moc nebodovali. Oba Slovinci tentokrát lehce zaostali a připsali si šesté, respektive sedmé místo, Rakušan Michael Staufer dojel dokonce až desátý.
Jsem tak šťastný. Tohle je moje první vítězství v tomto závodě a také moje první celkové vítězství v Grand Prix. Ve warm-upu jsem měl zlý crash, takže jsem jel v první jízdě s bolestmi. Neměl jsem dobrý start, ale skončil jsem čtvrtý. Ve druhé jízdě jsem zaznamenal holeshot a byl jsem připrarvený zvítězit. Všechno šlo dobře, motocykl byl perfektní a já byl rychlý. Jsem šťastný,“ řekl Michek po závodě oficiálnímu webu motokrosového mistrovství světa. A druhý Günter Schmidinger složil Martinovi poklonu. "Náš souboj, to byla velká zábava. Ať jsem ale dělal, co jsem dělal, nebyl jsem schopný se před něj dostat. Byl moc rychlý. Tak jsem se alespoň snažil vyvarovat chyb a s výsledkem jsem moc spokojený." 
Michek byl po dvou dosud odjetých závodech MS, v Nizozemsku a Francii, celkově až čtrnáctý, protože v úvodním podniku měl bodový výpadek. Svým silným výsledkem v Bulharsku se ale v hodnocení světového šampionátu vyšvihl už na čtvrté místo. Mistrák nadále vede další Rakušan Mattias Walkner (KTM) o sedm bodů před svým krajanem Schmidingerem. Michek už ztrácí na Walknera mnohem přijatelnějších 21 bodů. A další velkou šanci dostat se výš v hodnocení MS bude mít už tento víkend v Itálii v Arco di Trento. Tam už bude podle zveřejněných startovních listin mnohem více jezdců, poprvé se letos po zranění představí také další Čech Martin Žerava (Honda).

Startovní listina Grand Prix Itálie 2012

5 ŽERAVA MARTIN CZE ACCR HONDA
7 STAUFER MICHAEL AUT OeAMTC KTM
15 ESPARIS OSCAR VEN FMV SUZUKI
17 SODERSTROM TOM SWE SVEMO HONDA
18 FRY ADAM GBR ACU KAWASAKI
19 ARANA TXOMIN ESP RFME YAMAHA
23 VERSTREPEN STIJN BEL FMB HONDA
33 BOZIC DANIJEL CRO HMS KTM Nestaan JM Racing KTM
38 ROUHIAINEN RIKU FIN SML YAMAHA
39 CAMBRE JILANI BEL FMB YAMAHA
44 SANDOULY FREDERIC FRA FFM YAMAHA
46 SJÖBERG RASMUS SWE SVEMO HONDA
49 SCHMIDINGER GÜNTER AUT OeAMTC HONDA Team Mibag Schmidinger World MX
52 WALKNER MATTHIAS AUT OeAMTC KTM HILLINGER KTM MX-RACING TEAM
56 KLEIN KROMHOF CERIEL NED KNMV HONDA
60 MIORI THOMAS ITA FMI YAMAHA
62 KLEMEN GERCAR SLO AMZS HONDA
63 PASQUA SIMONE ITA FMI KTM
64 PEDRI LORENZO ITA FMI HONDA
65 SILVESTRI GINO ITA FMI KAWASAKI
66 SCHÄFER ALAIN SUI FMS KAWASAKI
67 MICHALEC PETR CZE ACCR HONDA UFO Racing Team
68 LIBERA FEDERICO ITA FMI SUZUKI
69 D' ANGELO ALESSANDRO ITA FMI KAWASAKI
71 VALENTE CHRISTOPHER SUI FMS KTM
73 PARSHIN DMITRIY RUS MFR HONDA 
74 KAURIT ARDO EST EMF YAMAHA
78 TAGLIAFERRI MICHELE ITA FMI KAWASAKI
84 BRUCART RAMON ESP RFME YAMAHA
88 RONCIN PIERRICK FRA FFM HONDA
110 NENAD SIPEK CRO HMS YAMAHA
111 BARTOŠ PETR CZE ACCR KTM
115 CORDOVEZ MIGUEL ECU FEM HONDA
116 PASHCHYNSKIY MYKOLA UKR FMU KTM
131 HAVAM HEIDO EST EMF KTM
153 MADDII MARCO ITA FMI KTM
168 SCHUSTER ERWIN AUT OeAMTC SUZUKI
171 KOVALAINEN MARKO FIN SML YAMAHA
182 GERMOND KEOMA SUI FMS SUZUKI
198 BUCAS VYTAUTAS LTU LMSF HONDA
213 PYRHÖNEN ANTTI FIN SML HONDA
224 URBAS THEO SLO AZMS KAWASAKI
232 MICHEK MARTIN CZE ACCR KTM RSC - Racing Service Corregio
241 RÜF PHILIP AUT OeAMTC HONDA
259 BUSO MATTIA ITA FMI KTM
262 LONKA LUKASZ POL PZM HONDA
289 IRT MATEVZ SLO AMZS SUZUKI
348 CROS JOAN ESP RFME SUZUKI
388 SÖDERBERG LUDVIK FIN SML HONDA
410 MÄGI INDREK EST EMF KAWASAKI
412 FERRARI FABIO ITA FMI HONDA
764 MOROZOV ROMAN UKR FMU KAWASAKI
888 FONTANESI LUCA ITA FMI HONDA
932 LEHTLA LAURI EST EMF HONDA
942 LANSOO JUSS EST EMF KTM

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist