GP Lotyšska: Návrat Townleyho a Ferrandise

Šestý závod motokrosového mistrovství světa, který se o tomto víkendu pojede na trati v lotyšském Kegumsu, se ponese ve znamení návratů zraněných jezdců. Ve třídě MXGP se opět představí tovární jezdec Suzuki Ben Townley, ve dvěstěpadesátkách dostanou opět šanci bojovat o mistrovské body Dylan Ferrandis a Brent van Doninck.

Kegums a tamní trať s tvrdým povrchem hostí seriál mistrovství světa pravidelně od roku 2009. O pět let později se tam dokonce uskutečnil Motokros národů. Vloni vyhrál v Kegumsu vyšší kubaturu překvapivě Nizozemec Glenn Coldenhoff, tehdy ještě na tovární Suzuki. Ve třídě MX2 při neúčasti zraněného Nizozemce Jefferyho Herlingse bral double Brit Max Anstie. Co můžeme čekat tentokrát? Zřejmě pokračující souboj dvou zázračných mladíků Romaina Febvra (Francie - Yamaha) a Tima Gajsera (Slovinsko - Honda). Francouz před Slovincem vede průběžnou klasifikaci třídy MXGP o tři body, ale pořadím by jistě chtěli zamíchat i zkušení Antonio Cairoli (Itálie - KTM) nebo Max Nagl (Německo - Husqvarna). Do továrního týmu Suzuki se vrací bývalý novozélandský mistr světa Ben Townley (velký spodní snímek), který už se vyléčil z následků viru, jež ho trápil od nizozemského Valkenswaardu.

Také ve třídě MX2 se vrací dva jezdci, které jsme dlouho na tratích Grand Prix neviděli. Francouz Dylan Ferrandis z týmu Monster Energy Kawasaki měl výborný úvod sezony v Kataru, ale hned v dalším závodě v Thajsku si už v sobotní kvalifikaci zranil rameno a vynechal čtyři závody. Dylan z Thajska ihned odcestoval do rodné Francie, kde se podrobil operaci a sedmitýdenní rehabilitaci. Na trať v Kegumsu má ty nejlepší vzpomínky, vždyť tady v roce 2014 pomohl k titulu francouzského týmu na Motokrosu národů. Ferrandis ale brzdí přehnaný optimismus: na motorce od zranění trénoval jen párkrát a pořád ještě dohání fyzičku.

„Nebudu riskovat. Cílem je dostat se zpátky na start, závodit a odvést tu nejlepší práci. Vím, že budu potřebovat několik závodů, abych se dostal zpátky do své nejlepší formy, ale umím být trpělivý,“ uvedl před Lotyšskem Ferrandis. Dalším navrátilcem ve dvěstěpadesátkách je Brent van Doninck. Belgický jezdec týmu Kemea Yamaha promeškal předchozí dvě kola světového šampionátu v Argentině a Mexiku kvůli zranění, které si přivodil během tréninku na počátku dubna. Bolestivě si vykloubil kyčel a zranil ruku, ale už úspěšně absolvoval přípravu pod vedením týmového trenéra Jacky Vimonda a manažera Marnicqa Bervoetse, dvou velkých motokrosových celebrit.

Jakýkoli jiný výsledkek ve třídě MX2 než vítězství Jeffreyho Herlingse (Red Bull KTM Factory Racing) by byl v Lotyšsku velkým překvapením. Uvidíme, jak se zachová jeho týmový kolega Pauls Jonass, který pojede před svými fanoušky a je známý svým stylem buď všechno nebo nic. Často proto končí v krkolomných pádech. Kromě návratů bude v Kegumsu také jeden jezdec chybět: Rus Alexandr Tonkov (Wilvo Standing Construct Yamaha), proslulý fantastickými starty, v přípravě havaroval a zranil si záda. Čtvrtý muž průběžného pořadí třídy MX2 skončil v nemocnici a později odjel na konzultace ke známému specialistovi Dr. Toonu Claesovi do Belgie, který jeho víkendový start vyloučil.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist