Čtrnáctý podnik MS v Lokti nad Ohří

Opět uprostřed léta zavítal po roce světový motokros do Lokte. Prestižní kategorie MXGP a MX2 doplnil poslední závod seriálu MS WMX (ženy) a rozjeté evropské šampionáty tříd EMX125 (2T) a EMX150 (4T).

Pořadatelský tým AMK Loket koordinoval mnohosetčlenný organizační sbor jako vždy bravurně a tak vše probíhalo přesně dle plánu a bezchybně. Naplnily se zhruba i prognózy ohledně diváků (za oba dny jich bylo téměř 20.000), nicméně o divácké rekordy se rozhodně nejednalo. Důvodů se můžeme domnívat hned několik. Při absenci doposud suverénního Herlingse v MX2 zjevně chyběla nějaká ta tisícovka Holanďanů, která by přijela ještě před skončením seriálu MS oslavit jeho další titul mistra světa (stejně jako loni to opět vycházelo na závod v Lokti), daleko větší by byla i účast německých motokrosových fanoušků, kdyby jejich hvězda Max Nagl bojoval o titul v MXGP a i lecjaký tuzemec dal možná v letním počasí také přednost slunečním paprskům kdesi u vody.
Sobotní program byl především v duchu tréninků a kvalifikací, ale dělba o body ve třídách WMX, EMX125 a EMX150 probíhala v rámci prvních jízd již v sobotním odpoledni. Pořadatel se musel vypořádat s napasovaním programu pro pět tříd. Pořadatelsky sice náročnější akce, ale divák se během celého víkendu rozhodně nenudil. Určitě zajímavější, než loňský systém nejrůznějších předkvalifikací a kvalifikací, když se stejně kvalifikovali vzhledem k malému počtu jezdců ve světových třídách všichni.

Nejvíce obsazenou třídou byla v Lokti kategorie EMX125 (64 jezdců). Zde jsme měli hned čtyři zástupce. Někteří si vybojovali účast v závodě přímo, někdo prošel sítem poslední šance, na někoho bohužel nezbylo místo na startu vůbec. Nejlépe rozjetý byl v první jízdě Dušan Drdaj, po jeho výpadku ve druhé rozjížďce však v konečném součtu nejlépe figuroval Jakub Terešák, když mu celkově patřilo jedenáct evropských bodů v podobě čtrnáctého místa.
„Loketský závod mi na dobře připravené trati docela vyšel. Nepodařila se mi kvalifikace, ze které jsem nepostoupil přímo, a tak jsem musel jít do last chance, ve které jsem dojel druhý, takže na start jsem šel ze 32. pozice. Po startu jsem se vždy pohyboval kolem třicátého místa a musel jsem se prodírat dopředu. První jízdu jsem dojel čtrnáctý a ve druhé skončil celkově sedmnáctý, takže s celkovým čtrnáctým místem jsem určitě spokojen,“ řekl po závodě Jakub Terešák.

Ve skvělém světle se představili mladí slovenští reprezentanti, dobře známí z českého juniorského šampionátu, když Richard Šikyňa v konečném součtu vybojoval dokonce osmou příčku a jeho krajan Tomáš Kohút pak pozici třináctou. Dušan Drdaj byl i navzdory bodové absenci z druhé jízdy celkově devatenáctý, Kryštof Kouble se sice do hlavního závodu kvalifikoval, na body však ani v jedné jízdě nedosáhl. Nejlepším jezdcem této třídy byl Němec Brian Hsu, který má matku z Taiwanu a otce z Maďarska, žije v Německu a v Itálii a po trenérské stránce se o něj stará slavná motokrosová legenda, Belgičan Joël Smets. Vyhrál obě jízdy a zaslouženě se tak dostal i do čela průběžné klasifikace seriálu EMX125 před svého rivala Nizozemce Davy Pootjese, který byl v Lokti celkově až šestý.
Ve třídě EMX150 měli všichni jezdci stejný stroj – čtyřtaktní hondu 150ccm. Krásně pak vypadaly tyto motocykly naskládané pod jedním velkým stanem v parkovišti závodních strojů. Zde jsme zástupce českého motokrosu bohužel neměli. Vítězem se stal Angličan Albie Wilkie, ale to jen díky lepší druhé jízdě, neboť jeho největší soupeř Fin Jere Haavisto nejezdil o nic pomaleji. Ostatní jezdci pak vykazovali jistou výkonnostní ztrátu.

Ve třídě MS žen (WMX) si na posledním podniku seriálu v Lokti pro světový titul dojela Italka Chiara Fontanesi. Je to její třetí světový titul, čímž vyrovnala legendární Němku Stephanie Laier. Stačilo jí k tomu první a třetí místo v rozjížďkách. V cíli pak pochopitelně neskrývala velké štěstí. Celkovou vítězkou loketského klání se nakonec stala Francouzka Livia Lancelot. Z českých závodnic byla dle očekávání nejlepší Lucie Simonová, která sice nedosáhla na TOP10, ale i dvanácté místo se rozhodně dá považovat za úspěch.
„V sobotu jsem projela cílem první jízdy jako třináctá. V nedělní druhé jízdě jsem odstartovala okolo třináctého místa, ale během prvních třech zatáček se mi podařilo dostat na desátou pozici. Na desátém místě jsem se držela půl závodu. V šestém kole mě ale předjela Němka Papenmeier. Ke konci rozjížďky jsem ztratila ještě jednu pozici. V cíli z toho bylo dvanácté místo a v celkovém pořadí jsem byla také dvanáctá,“ uvedla v cíli Lucka, jejíž reprezentační kolegyně Tereza Hromková ve dvaatřicetičlenném startovním poli na body bohužel nedosáhla.

V boji o světový titul ve třídě MX2 chyběl již skoro jistý světový šampión pro letošní rok Nizozemec Jeffrey Herlings. To byla hozená rukavice pro všechny jeho dosavadní soupeře, nebo lépe řečeno kolegy ve startovním poli, neboť Herlings soupeře v podstatě neměl. Boje o vítězství české GP pak byly velice zamotané, nikdo z jezdců nedokázal být suverénní v obou jízdách a tak nakonec i navzdory čtvrtému místu v jízdě druhé bral celkové vítězství Francouz Jordi Tixier před Švýcarem Valentinem Guillodem. Sebevědomý Herlings však své fanoušky na sociálních sítích uklidňuje, že je ještě letos překvapí. Zřejmě tím myslí možný návrat po operaci stehenní kosti, což by byl určitě velký zázrak. Uvidíme, jak to vlastně dopadne, protože z jeho náskoku (145b.) momentálně druhý Tixier ukrojil 43 bodů a do konce jsou v plánu ještě tři Velké ceny.
České barvy v třídě MX2 reprezentoval pouze Václav Kovář. Už to v kvalifikaci vypadalo, že by mohl ve své premiéře v dospělém světovém motokrosu dosáhnout na body, ale bohužel se tak nestalo. Sám Vašek se k tomu vyjádřil takto:  „Víkendový závod MS v Lokti byla moje vůbec první zkušenost s velkým mistrovství světa. V sobotu jsem v trénincích okupoval dvacáté místo a v kvalifikačním závodě jsem projel cílem jako jednadvacátý. V neděli jsem v první jízdě odstartoval na dvanáctém místě, ale hned ve třetí zatáčce jsem se zamotal v jednom pádu a tak jsem jel někde kolem dvacítky. Ve třetím kole jsem měl ale kontakt ve skoku s jedním soupeřem a oba jsme spadli. Moje motorka byla bohužel natolik poškozena, že jsem nemohl dále pokračovat. Do druhé jízdy jsem odstartoval kolem osmnáctého místa a postupně se propadal až na čtyřiadvacáté místo. Se závodem nejsem spokojen, ale byly to pro mě zase nějaké další zkušenosti a já doufám, že je v budoucnu budu moci uplatnit,“ prozradil trochu zklamaný Vašek, kterého do závodu angažoval rakouský Cofain KTM Racing team.
Ve třídě MXGP (dříve MX1) se pak tradičně představila plejáda vynikajících závodníků nejvyšší světové úrovně, zkrátka co jméno, to motokrosový pojem. I zde však byla poměrně velká marodka – chyběl Bobryshev (RUS), Boog (FRA), T. Rattray (RSA), Lupino (ITA) a další. Navíc se v nedělním warm-upu zranil někdejší mistr světa Ital Philippaerts, takže do odpoledních jízd bohužel nenastoupil.  První jízda byla více vyrovnaná, než ta druhá. Vyhrál ji Belgičan Strijbos, ve druhé startovní pole dlouho vodil vynikající Ital Cairoli, průběžný lídr seriálu MS, ale ke konci jízdy nestačil na dotírajícího Belgičana Van Horebeeka, který nakonec vyhrál a stal se tak i celkovým vítězem. V cíli se Belgičan radoval opravdu ve velkém, bylo to totiž jeho letošní první vítězství v GP.
České fanoušky mile překvapil ve třídě MXGP Martin Michek. Ten si vyjel účast v Lokti díky vítězství v podniku MOTOKVK, který se jel v loketských serpentinách 19. dubna 2014 jako závod "O štít města Lokte", a kde byla prémie za vítězství v podobě zaplacení nemalého startovného na tomto prestižním závodě MS. Martin Michek byl se závodním víkendem spokojen a svými slovy to popisuje takto:Po skoro tříleté odmlce jsem se zúčastnil prestižní kubatury MXGP. Celý víkend bylo myslím na co koukat. Už od prvních tréninků jsem se cítil v pohodě a bylo to vidět i na jízdě. V trénincích jsem se pohyboval kolem patnáctého místa a stejně jsem dojel i v kvalifikační rozjížďce, když až za mnou dojeli například Desalle, Searl, De Dycker a další. To byl určitě hezký začátek. V nedělním warmupu jsem dojel devátý a to mi dodalo pořádnou chuť, podívat se do prestižní desítky i v samotném závodě. Do první jízdy jsem odstartoval kolem dvanáctého místa a zhruba v polovině jízdy se přede mě dostal Frossard. V posledním kole jsem pak dostal kopanec od díry a musel jsem vyjet mimo, abych to ustál a v tom mě předjel Watson, takže jsem dokončil na slušném čtrnáctém místě."
„Start do druhé jízdy byl podobný a věděl jsem, že když se dostanu rychle dopředu, tak je na to, pohybovat se kolem desítky. Bohužel jsem však měl hned v prvním kole pád s jedním ze soupeřů a ještě k tomu se mi ulomila spojková páčka. Naštěstí mi tam na mačkání ale trochu zůstalo. Ve stejném kole upadl i Nagl, s kterým jsem pak ve zbytku jízdy bojoval, nakonec jsem dojel devatenáctý. Chtěl bych poděkovat lidem, kteří přišli fandit, vytvořili opravdu perfektní kulisu a tento úspěch je určitě i jejich zásluha. Děkuji svému týmu Buksa/Ados KTM, své přítelkyni a vůbec všem, kdo mi pomohli na domácí velké ceně startovat,“
říká závěrem spokojený Martin, jehož reprezentační kolega Petr Smítka, byl sice chvílemi kolem dvacáté pozice, tedy na bodech, v cíli však bohužel skončil vždy až za nejlepší dvacítkou.

Ještě větší překvapení, než zajistil Martin Michek českým fanouškům, způsobil Dennis Ullrich německým příznivcům motokrosu a nejen jim. Ve druhé jízdě totiž překvapivě vybojoval nádhernou čtvrtou příčku, což byl letos jeho jednoznačně nejlepší výkon v seriálu MS.
A jak to bude s Mistrovstvím světa v Lokti do budoucna? „O závod MS v Lokti je velký zájem. Letos jsme byli opět velice dobře ohodnoceni ze strany FIM a Youthstream za profesionálně odvedenou práci na přípravách a celkovém průběhu závodů. FIM a YS tedy mají poměrně velký zájem o to, abychom v pořádání GP pokračovali. Aktuálně však zatím není podepsaná smlouva s promotérem na další rok. Je to především otázka poplatku právě pro promotérskou agenturu Youthstream. Další ročník GP je nyní v jednání s Autoklubem ČR a stojí to především na jejich možnostech, jak nám finančně pomoci,“ naznačuje jisté možnosti ředitel závodu Zdeněk Dvořák. Zásadně ale odmítá, že ať už to dopadne s GP jakkoli, tak že by závody v Lokti spadly na úroveň krajského přeboru. „Například 5.října 2014 se v Lokti pojede ještě Mezinárodní mistrovství České republiky družstev v motokrosu,“ dodává závěrem Dvořák.

Přijít o pořádání MXGP v ČR by byla jistě velká škoda, naše země patří do kalendáře MS prestižních tříd už mnoho desetiletí, a tak přejeme pořadateli, aby vše dobře dopadlo. Vždyť si naši reprezentanti nevedli vůbec špatně a kde jinde jim budeme moci tolik fandit, jako právě doma ... !

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist