Pozvánka na bitvu o evropské body v Jiníně

Jeden z vrcholů nejen jihočeské motokrosové sezóny nás čeká o tomto víkendu ve dnech 21. a 22.června 2014. Trať v Jiníně u Strakonic uvítá v sobotu a v neděli jezdce, kteří usilují o evropské mistrovské body ve třídě Open a v mládežnických třídách 65 a 85 ccm.

Třída Open jako seriál stojí trošku stranou hlavního zájmu jezdců pro svoji rozptýlenost a velké dojezdové vzdálenosti některých tratí. Přesto bývá v pořadatelské zemi středem pozornosti a účastní se jí přední domácí jezdci i jezdci ze sousedních zemí. Ve Slovinsku a v Chorvatsku to byl třeba Jernej Irt a dokonce Tim Gajser. V Polsku Lukas Lonka a při posledním závodě na Ukrajině Nikola Paščinkij. Proto čekáme, že se i jinínského závodu zúčastní naši přední jezdci a přispějí k jeho zajímavosti a vysoké sportovní úrovni.

K nejúspěšnějším jezdcům letošního seriálu patří Rus Semjon Rogozin, který vede mistrovskou tabulku, Bělorus Jevgenij Tylecki a mladý Ukrajinec Andrij Burenko. Do rozjetého rychlíku k nim přiskočili Petr Bartoš a Petr Michalec a daří se jim – Petr Bartoš se zatím prosadil až na celkové čtvrté místo. Závod v domácím prostředí s podporou diváků pro ně bude jistě příležitostí k dalšímu zlepšení svého postavení.
Stejně zajímavé jako jízdy třídy Open budou jistě i závody juniorských kategorií 65 a 85 ccm. Pro závody těchto tříd je Evropa rozdělena do čtyř zón, které jedou své samostatné seriály. Nejúspěšnější mladí jezdci jednotlivých zón se utkají ve společném závodě o mistra Evropy (letos 12.-13.7. v Hyvinkaa ve Finsku). Česko bylo zařazeno do severozápadní zóny, v níž startují jezdci z motokrosově vyspělých zemí – Belgie, Holandska, Dánska, Finska, Švédska, sousedního Německa a dalších – je to pěkně tvrdá konkurence a zajímavé závody.

Ve třídě 85 ccm vede před posledními dvěma podniky – v Jiníně a ve slovenských Šenkvicích – Španěl Jorge Prado před Belgičanem Jago Geertsem a Finem Kimem Sevaste. Čech Petr Polák drží po střídavých úspěších v náročných závodech 16.místo, když nejlépe zajel čtvrté místo ve druhém závodě v německém Wächtersbachu. Tabulku třídy 65 ccm vede po čtyřech závodech Dán Rasmus Pedersen před Rusem Nikitou Kučerovem a Noelem Nilssonem ze Švédska.

Zajímavým doplněním a zpestřením nedělního programu budou jízdy Mezinárodního mistrovství České republiky žen.
Program jinínského závodu bude jako u všech velkých podniků dvoudennív sobotu proběhne přejímka jezdců, seznamovací tréninky a kvalifikační jízdy tříd EMX 85, EMX 65 a EMX Open. Sobotní časový program upraví jury podle počtu jezdců, kteří se závodům dostaví.

Nedělní dopolední program zahájí volný trénink pro závod MM ČR žen, volný trénink tříd EMX a v 10:25 hodin kvalifikační trénink MM ČR žen.

Závodní program zahájí v 10:30 hodin první jízda třídy EMX 85 na 20 minut a 2 kola, ve 12:10 hodin pojede třída EMX 65 na 12 minut a 2 kola, ve 12:40 hodin první jízda MM ČR žen na 20 minut a 2 kola. První jízdou třídy EMX Open na 30 minut a 2 kola vyvrcholí v 13:50 hodin první polovina nedělního sportovního pořadu.

Druhou polovinu zahájí ve 14:40 hodin druhá jízda EMX 85, EMX 65 pojedou od 15:50 hodin, druhá jízda MM ČR žen odstartuje v 16:20 hodin a druhá jízda třídy EMX Open začne v 17:00 hodin.

Pořadatel závodu – Offroad klub Jinín v AČR - dělá všechno pro to, aby nedělní závod potvrdil vysokou úroveň českých pořadatelů (ještě je v živé paměti skvělé vyznění loňského juniorského mistrovství světa) a těší se na hojnou návštěvu příznivců vrcholového motokrosu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist