Jezdci MMČR v motokrosu závodili v Kaplici

Letošní seriál MMČR motokrosu BUKSA/ADOS MOTOKROS 2013 se závodem v Kaplici přehoupl do své poloviny. Mezi jezdci je Kaplická trať spíše méně oblíbena, a ještě v sobotu se s piloty dolaďovaly poslední úpravy na trati. Nakonec organizátoři vše stihli připravit ke spokojenosti téměř všech. Spokojení odjížděli i diváci, na které se celý den usmívalo sluníčko.

Kvalifikace

Z rána na trať jako první vlétla třída MX2. Ta byla ochuzena o průběžně třetího v pořadí Francouze Sullivana Jaulina, který si v závodě Německého mistrovství zlomil klíční kost. Na čele se tedy celou kvalifikaci přetahovali maďarští jezdci Hugyecz a Svoboda. Na třetím místě byl lídr průběžného pořadí Marek Sukup. Nakonec nejúspěšnějším se stal Svoboda a šel na žebřík jako první. Dobrý výkon podal i Rudolf Weschta, který skončil pátý a vypadal, že by dnes mohl opět zamíchat kartami.

Po nich nastoupili jezdci třídy MX1. Hned v úvodu ukázal Filip Neugebauer, že v Kaplici umí a prásknul nejrychlejší čas, který až do konce nikdo nepřekonal. Za ním byl o 1,3 vteřiny Richier a těsně za ním Michek. Kvalifikace se nepovedla Frantovi Smolovi, kterému Kaplická trať absolutně nesedne a i z jeho jízdy to bylo trochu cítit. Skončil na sedmém místě.

Ve veteránech se nezúčastnil Miroslav Kučírek, takže cesta k prvnímu místu byla všem zcela otevřená. Naopak na trať se po nešťastném pádu v Dlouhé Loučce vrátil Jiří Pach a ukázal, že má rychlost a nebojí se opět jít do toho naplno. Kvalifikační trénink vyhrál před Michalem Baborovským a lídrem šampionátu Dušanem Kotrlou.

Suverénní Svoboda

(Finále A MX2)

První velké nervy divákům nabídl start třídy MX2. V Kaplici je první zatáčka poměrně složitá a tak o strkanice není nouze. Holeshot urval Bencze Svoboda a nasadil velmi ostré tempo. Nikdo nebyl schopný se ho udržet. Ve strkanici se trochu zdržel Sukup a musel se prodírat přes soupeře. Po prvním kole bylo pořadí Svoboda, Sukup a Maillard. Tito tři borci se vzdalovali mílovými kroky od čtvrtého Maďara Firtosuariho. Sukup pak lehoulince zaváhal a toho ihned využil Maillard. Dostal se na druhé místo. Oba se pak soustředili na to, aby dohnali Svobodu, ale ne a ne ho docvaknout. K tomu jim pomohli až jezdci o kolo zpět, kteří Benczeho trochu přibrzdili a celá trojice se sjela kolo na kolo. Jenomže na Kaplické trati je trochu problém s předjížděním. Trať je tu úzká a na hlinitopísčitém podkladu je většinou jen jedna ideální stopa. A i proto ani jeden z vedoucí trojice nedokázal nikoho předjet. Pořadí v cíli tedy bylo Svoboda, Maillard a Sukup.


Hračka pro Richiera

(Finále A MX1)

Od holeshotu až po cílovou šachovnici. Tak by se dala popsat spanilá jízda Florenta Richiera, který jednoznačně této rozjížďce kraloval. Je krásné sledovat, co tento Francouzský pilot dokáže se svým strojem a s jakou lehkostí proplouvá písčitou tratí. Vítězství mu ulehčil i fakt, že Filip Neugebauer neměl nejlepší start a pohyboval se až na čtvrtém místě. Naopak dobrý start měli Smola Bartošem, ti byli na třetím a pátém místě. Pořadí po prvních kolech tedy bylo Richier, Michek, Smola, Neugebauer, Bartoš. Neugebauer na nic nečekal a celkem rychle předjel Frantu Smolu. Za pár dalších kol už byl nalepený na zádech Michka. Netrvalo dlouho a překonal ho. Jenže Richier už byl v nedohlednu a tak se Neugebauer musel spokojit s druhým místem.

Potěšení pro domácí

(Veterán 1. a 2. jízda)

V první rozjížďce třídy Veterán vyrazil nejlépe Michal Baborovský. V chumlu po startu se zdržel lídr tabulky Dušan Kotrla. Ten se pohyboval na hranici první desítky a měl co dotahovat. Baborovský nasadil svoje tempo a všem ujížděl. Druhou příčku okupoval Jiří Pach a třetí byl domácí Martin Rybák. Rybák měl na domácím závodě ohromnou diváckou podporu, která ho hnala vpřed. Dvě kola před cílem se dotáhnul na kontakt k Pachovi, a za řevu diváků ho předjel. Druhá jízda měla podobný průběh, jen s tím rozdílem, že Jiří Pach si druhou pozici tentokrát nenechal vyfouknout těsně před cílem.

Neugebauer nezaváhal

(Superfinále MX1 a MX2)

Pro diváky velmi atraktivní kombinované Superfinále, přineslo opravdu vzrušující podívanou. Když se spojí dvě třídy dohromady, je dobré, že hluchá místa a rozestupy v každé třídě se zaplní, a je vidět mnoho a mnoho soubojů. Nejlépe do superfinále odstartoval Richier, kterému se začíná říkat továrna na holeshoty, za ním vylétl Martin Michek a Filip Neugebauer. Ve druhém kole bohužel Michkovi v jedné z vraceček uklouzl předek a propadl se na páté místo za Bartoše. Ve předu uháněli s rozestupem cca. deseti metrů Richier s Neugebauerem a za nimi už výrazně ztrácel Smola. Ten měl plné ruce práce, protože věděl, že se zezadu blíží Michek. Michek si nejdříve poradil s Bartošem a po pár dalších kolech i se Smolou. Na čele mezitím začínala zuřit opravdová bitva dvou titánů. Richier udělal pár drobných chybiček, zvolil pár špatných kolejí a měl Neugebauera za svými zády. Po chviličce oťukávání předvedl Neugebauer v nejvzdálenější zatáčce ukázkový block-pass a Richiera předjel. Do cíle si svůj náskok už jen navyšoval. Za zmínku určitě stojí výkon Jirky Čepeláka, který neměl sice nejlepší start (kolem desátého místa), ale chytrou jízdou a zkušenostmi se dokázal dvě kola před cílem probojovat až na čtvrté místo.

Mezi borci z MX1 se pohybovali jezdci MX2. Z nich byl nejlepší na osmém místě Bencze Svoboda. Marku Sukupovi tentokrát vůbec nevyšel start a začínal až z šestého místa ve své třídě (druhá desítka absolutního pořadí) Sukup to tak ale nechtěl nechat a šel nebojácně vpřed. Na konec se dostal až před Maillarda, který byl na druhém místě. Pořadí v cíli MX2 bylo Svoboda, Sukup a Maillard.

MX1

Finále A
1. Florent Richier KTM
2. Filip Neugebauer Kawasaki
3. Martin Michek KTM

Superfinále
1. Filip Neugebauer Kawasaki
2. Florent Richier KTM
3. Martin Michek KTM

Průběžně
1. Filip Neugebauer Kawasaki 235b.
2. Florent Richier KTM 230b.
3. František Smola KTM 220b.

MX2

Finále A
1. Bencze Svoboda KTM
2. Boris Maillard Kawasaki
3. Marek Sukup KTM

Superfinále
1. Bencze Svoboda KTM
2. Marek Sukup KTM
3. Boris Maillard Kawasaki

Průběžně
1. Boris Maillard Kawasaki 234b.
2. Marek Sukup KTM 234b.
3. Bencze Svoboda KTM 222b.

Veterán

Jízda (1)
1. Michal Baborovský Honda
2. Martin Rybák KTM
3. Jiří Pach Honda

Jízda (2)
1. Michal Baborovský Honda
2. Jiří Pach Honda
3. Martin Rybák KTM

Průběžně
1. Baborovský Michal 124b.
2. Kotrla Dušan 117b.
3. Rybák Martin 103b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist