Jezdci a týmy k víkendovému motokrosu v Dalečíně

V neděli 28. července 2013 pokračuje šestidílný seriál „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2013“ Mezinárodní Mistrovství ČR v motokrosu čtvrtým podnikem sezony na dráze v Dalečíně.

BUKSA/ ADOS KTM Team letos reprezentují především dvě zvučná závodnická jména. Florent Richier je v polovině seriálu druhý ve třídě MX1. Martin Michek za sebou zase má vyhraný závod MS, který se jel uplynulý na Ukrajině. Dostal se tak již na druhou příčku v průběžném pořadí MS. Hlavním tahounem týmu ve třídě MX2 bude určitě Maďar Bence Szvoboda.

Jeho týmový kolega, Slovák Tomáš Šimko, vzkazuje: „Krunýř mi sundali minulý týden a doktor mi povolil pomalinku krk zatěžovat. První trénink budu absolvovat v úterý v týdnu před závodem. Rád bych Dalečín stihl, protože tamní trať mám rád, ale zřejmě nebudu o víkendu ještě dostatečně rozhýbaný a tak se uvidíme asi až v Petrovicích“, stojí nohama na zemi skromný blonďák. Za tým se dále představí Ondřej Brendl, Dominik Hrabský, Vladimír Nančevský, Jaroslav Sloupský, Jonáš Nedvěd a veterán Marcel Malovaný.

Hlavním favoritem třídy MX1 je v tuzemsku Filip Neugebauer, startující za Osička - Pfeil MX Team. Toho by měli doplnit kvalitní Francouzi Boris Maillard a Sullivan Jaulin ve třídě MX2. Stejně jako bude mít červenu tabulku lídra seriálu Filip Neugebauer ve třídě MX1, stejnou devizou se bude ve třídě MX2 moci pyšnit právě Boris Maillard, takže v týmu vládne spokojenost.

Tým MAX2 bohužel nehlásí dobrou zprávu. „Miroslav Kučírek se při tréninku (jak on říká "svezení") ve Vranově u Brna zranil. Letěl přes řidítka, jeho levé zápěstí to nevydrželo a povolilo. Ještě ten den následovala operace a dvoudenní pobyt v nemocnici. „Kůča“ dnes už trénuje velice málo a tak to byl opravdu pech. Do Dalečína se těšil, tamní trať se mu zamlouvá a hlavně - má ji kousek. Bude se snažit alespoň se zúčastnit v roli diváka,“ říká mluvčí týmu  Alena Tlačbabová. Jak dále uvádí, Miloslava Rožce, Petra Stloukala, Davida Kosmáka, Davida Čermáka, Matěje Hejhala, Jaroslava Romančíka a Romana Skalku tento jihomoravský tým v Dalečíně naštěstí postrádat nebude.

O medailové pozice chce v Dalečíně bojovat Milan ŠpičákHT Group Racing teamu: "Po motokrosovém mistráku  v Kaplici jsem se žádných dalších závodů nezúčastnil. Zintenzivnil jsem trénink na motorce a pracuji ještě víc na fyzičce. Takže pouze trénink a zase tvrdý trénink. Podařilo se mi konečně rozhýbat i loket, takže ruka už je zcela posilněná. Do Dalečína se těším, protože profil trati se mi líbí. A jestli pořadatelé opět (stejně jako loni) připraví na jedničku povrch, bude to ideální. Na čtvrtý závod seriálu odjíždím s jasným cílem. Po ne moc zdařilé půlce sezóny se chci opět vrátit na první příčky. A rád bych touto cestou poděkoval celému svému týmu za vytrvalou podporu a důvěru, kterou ve mně vkládají i po pár nezdarech. Velký dík letí všem sponzorům, mechanikovi Davidovi, Frantovi Brumlovi, Radimu Vavříkovi, klukům z našeho cateringu a zkrátka všem, kteří se podíleli na tom, abych opět mohl usilovat o přední pozice."

Petr Kovář, manažer stabilního týmu Orion Litomyšl – RS Petrol, před víkendovým závodem říká: „Loni to našemu týmu v Dalečíně vyšlo, letos bychom chtěli také bojovat o bednu. Místní dráha je písčito-hlinitá, rozbije se, a tudíž bude podobná profilem kaplickému podniku. Ferry Smola tu loni nestartoval, tak uvidíme, jak se s tím popere, Péťa Bartoš je starý lišák a v Dalečíně se bude chtít rozhodně ukázat. Jinak před dalším závodem MMČR jeli naši borci MS MX3 na Ukrajině.“ A jeli tam úspěšně, neboť František Smola byl celkově třetí a stanul tak letos již podruhé na stupních vítězů. Na Ukrajině byl i Petr Bartoš, který už se však chystá na další tuzemský mistrák: „Do Dalečína se těším, trať se mi tam líbí. Rád tam jezdím a měl jsem rád pana Šefla. Vždy tam s ním byla sranda a budu tam na něj myslet… Jinak závodění si teď užívám, bavím se jím a děkuji týmu Orion Litomyšl - RS Petrol za podporu.“

K dalšímu mistrovskému klání se dostaví i Martin Žerava z týmu HP Moto: „Do Dalečína se docela těším a doufám, že se mi tam povede trochu lépe jak minulý rok. To mě tam zlobila motorka, kvůli technické poruše jsem tehdy nedojel. Trať mi docela sedí a bývá dobře nachystaná, tak už jen ať vyjde počasí a budou to zase pěkné závody“ těší se bodrý Moravan.“

Na vysočině nebude chybět ani čtyřlístek jihočeských motokrosových týmů. Moto Team Excel racing v čele s Václavem Kovářem, který stále čeká na stupně vítězů v seniorském mistráku. Tým dále reprezentují Zdeněk velký, Milan Heřman st., Rudolf Plch, Lukáš Paukner a Vladimír Trnka.

Dalším týmem je MX Team Český Krumlov, který sází především na Martina Rybáka, průběžně třetího muže třídy Veterán 40+. Sám jezdec je skromný a médiím rozhovory moc rád neposkytuje, manažer týmu Jiří Teplý je již sdílnější: „V Kaplici Martin předvedl parádní výkon. Všechno do sebe zapadlo a výsledek se dostavil. Teď bude důležité udržet se v první trojce celkového pořadí, ale je to sport a stát se může ledacos. Myslím, že za tým i za Martina můžu říct, že pro konečný úspěch uděláme maximum.“

MOTOSPORT CHÝNOV přiveze Michala Gregora a Jana Chromého. Ze zahraničních hostů se tentokráte v barvách tohoto týmu představí rychlý Rakušan Philipp Ringhofer ve třídě MX1. Tento jezdec má na svém kontě titul Mezinárodního mistra Rakouska a vavříny má i z českého mistráku. Rozhodně by měl čeřit vodu ve špičce třídy MX1.

Soběslavský REDE KTM team sází především na jezdce ve třídě MX2 Rudolfa Weschtu, Martina Fiňka a Jana Vykutila. Doplnit by je opět měl Maďar Gabor Firtosuari.

Kvalitní obsazení bude mít znojemský tým KRTZ. Ve třídě MX2 to bude Marek Sukup a Roman Hanousek a v MX1 Michal Kadleček a Patrik Liška. Hodně bohaté zastoupení má tento tým i ve třídě Veterán.

Tým Motoman by měl do Dalečína dorazit v tradičně mezinárodním složení. Maďar Erik Hugyecz, Marko Pál a Balázs Déczi, dále Slovák Michal Novocký, Američan Connor Green a samozřejmě Miroslav Jiránek. Chybět stále bude Michal Votroubek.. „V Dalečíně bohužel nebudu moci startovat. Rekonvalescence po operaci kolene jde sice k lepšímu, ale momentální stav mi ještě start nedovolí. Zažívám smutnou sezónu. Je to škoda, když mám za zády perfektní tým…“ dodává smutně Michal.

Za UFO racing team se představí Petr Michalec, který se minulý víkend blýskl pátým místem na MS MX3 v ukrajinském Chernivtsi. Další hvězdou týmu je letos čerstvý Veterán Jiří Pach, který už v Kaplici dokázal, že i bez většího tréninku po výpadku, způsobeném zraněním, umí bojovat o mety nejvyšší.

K dalším favoritům třídy MX1 bude jistě patřit Petr Smitka, který reprezentuje západočeský Hulho motocross team, chybět by neměl ani Jiří Čepelák, který startuje za svůj tým YAMAHA Čepelák.

Ve třídě MX2 se představí juniorský reprezentant Martin Krč SZA STAV Racing Teamu. „Zkouším už trénovat na čtyřtaktní dvěstěpadesátce, nicméně v Dalečíně pojedu ještě na svojí běžné dvoutaktní KTM 125ccm, protože se připravuji na juniorské MS v Jiníně“, vysvětluje Martin.

Vedoucí jezdec třídy Veterán, Michal BaborovskýSMS Střední Čechy tentokráte jen telegraficky: „U mě nic zajímavého není. Jsem v pohodě a na závody se těším“, vzkazuje veteránský lídr. O vedení v seriálu přišel v Kaplici Dušan Kotrla z SMS Morava „Po Kaplici jsem se snažil více potrénovat na krosové motorce a již se těším na Dalečín, který pro mě bude další z nepoznaných tratí“, říká bývalý úspěšný soutěžák.

V Dalečíně tedy opět nebude chybět nikdo z hlavních favoritů letošního šampionátu a tak je na co se těšit!

Další zajímavou novinkou je to, že se závod družstev, který je naplánován na konec sezóny, konkrétně na 20. 10. 2013, překládá z Lokte nad Ohří do Vranova u Brna!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist