Meo a Nambotin se přiblížili k světovým titulům

Pátý závod sedmidílného endurového mistrovství světa, který se jel o víkendu v Rumunsku, přiblížil k obhajobě titulu Francouze Antoine Mea (E1) a Christophe Nambotina (E1). Korunován byl už také první šampion. Jamie MaCanney (Husaberg) z britského ostrova Man vyhrál s přestihem mládežnický Enduro Youth Cup.

Velká cena Rumunska se uskutečnila v okolí města Buzau a jezdci si pochvalovali, že snad poprvé letos v šampionátu vjeli do pořádných, hustých lesů. Jejich nadšení ale brzy přerostlo v zoufání (alespoň u některých), protože trasy se ukázaly být extrémně obtížně a někdy i nebezpečné. To se týkalo hlavně ošidného Extreme Testu, a pak také travnatého kluzkého výjezdu do vysokého kopce, kde zůstalo spousta závodníků viset. Už první den se zranili po drsných pádech bývalý mistr světa Brit David Knight (Honda) a Ital Manuel Monni (KTM). Jinak se, jak už je v posledních letech zvykem, mimořádně dařilo francouzské ekipě, která bude patřit i k největším favoritům na pomalu se blížící Šestidenní. 
Ve třídě E1 sice vedoucí muž průběžného hodnocení šampionátu Francouz Antoine Meo dlouho nemohl chytit v sobotu správný rytmus, ale odpoledne se rozjel k velkému výkonu a předstihl tak dosud vedoucího Fina Juhu Salminena (Husqvarna). V cíli měl tovární jezdec KTM náskok sedm sekund. „Byl to takový podivný den. Tratě byly dost neobvyklé a já za žádnou cenu nebyl schopen od rána držet Juhovo tempo. Vůbec jsem se na motorce necítil. Ale jak den pokračoval, bylo to pořád lepší a začal jsem opravdu závodit. Musím ale říct, že se mi v cíli hodně ulevilo, že to mám za sebou a navíc vítězně,“ uvedl po úvodním dnu Meo. V bitvě o poslední místo na stupních vítězů se střetli Španěl Cristobal Guerrero (KTM) a Fin Eero Remes (TM). Prvně jmenovaný byl nakonec šťastnější o tři sekundy. Další rychlý Fin Matti Seistola (Husqvarna) jel se zatnutými zuby, protože si zlomil prst na noze. Nakonec byl rád za vydřené páté místo.
Ve třídě E2 se konečně usmálo štěstí na bývalého mistra světa Johnny Auberta (KTM). Francouzovi, který neustále laboruje s nějakým zraněním, patřil celý první den. Vedl prakticky od začátku do konce a jen neustále zvyšoval svůj náskok. Zabezpečil si tak první maximální bodový zisk v letošní sezoně. „Byl to pro mne opravdu velký den. V Portugalsku jsem si polámal žebra a dlouho jsem nedokázal sedět na motorce, ale teď už jsem cítil pohodu a mohl jsem jet naplno. Neudělal jsem žádné velké chyby, a to mi pomohlo k vítězství,“ uvedl v cíli účastník posledního Dakaru. Vedoucí muž klasifikace E2 Ital Alex Salvini si se svou Hondou vedl skvěle jen na začátku, kdy vyhrál Enduro Test a Cross Test, ale pak hned několikrát upadl, ztratil mnoho času. V závěru ale posbíral síly a stačil ještě skončit druhý s náskokem pěti sekund na úřadujícího misträ světa Francouze Pelu Reneta (Husaberg). Hrdina posledního závodu Španěl Ivan Cervantes (KTM) se tentokrát musel spokojit se čtvrtou příčkou. 
Trojnásobný triumf Francouzů v hlavních třídách dokonal Christophe Nambotin (KTM), který do cíle dojel s pohodlným náskokem 29 sekund. Vyhrál sedm z 11 speciálů a překonal i  potíže po dopoledním pádu . „Se svou jízdou jsem dnes docela spokojený, navzdory několika malým chybám a jedné skutečně velké, kdy jsem se těžce sbíral ze země. Toto vítězství bylo důležité hlavně vhledem k vývoji šampionátu,“ řekl v cíli obhájce titulu. Ve výborných výkonech pokračuje nováček mez dospělými Francouz Mathias Bellino (Husaberg), který ke svým předchozím úspěchům přidal tentokrát druhé místo. Bednu zkompletoval stále v bolestech jezdící Estonec Aigar Leok (TM). 
V neděli pak zkompletovali rumunské double druhým vítězstvím Meo (E1) a Nambotin (E3), v prostřední třídě nahradil Auberta na nejvyšší příčce Ital Salvini. Meo si musel zopakovat svůj sobotní souboj s několikanásobným mistrem světa Salminenem. Ačkoli vyhrál prvních šest speciálů, Létající Fin se ho držel jako klíště. Rozhodovaly tak až poslední kilometry a Meo nakonec vyhrál o deset sekund. "Bylo to na ostří nože, Juha je neskutečně houževnatý soupeř a když vyhrál poslední test, myslel jsem si, že bude v cíli přede mnou. ale nestačilo mu to," uvedl Meo. Třetí místo ze soboty zopakoval Španěl Cristobal Guerrero. Meo je tak blízko k obhajobě titulu, dva podniky před koncem šampionátu vede před Salminenem o 41 bodů.
Stejně jako v sobotu rozjel E dvojky nejlépe Johnny Aubert, ale trvalo to jen jedno kolo. Pak nemohl odolat tvrdým útokům Alexe Salviniho a svého krajana Pely Reneta. Salvini se vyvaroval chyb z prvního dne, v posledním kole se definitivně dostal do vedení a nakonec vyhrál s náskokem osm sekund na Reneta. Aubert zaznamenal na trati i technický problém a nakonec musel hájit své třetí místo před dorážejícím Cervantesem. Salvini tak vede šampionát s nákokem 26 bodů na Cervantese. Ze hry ještě není ani obhájce titulu Renet a Aubert. Ve třídě Enduro 3 si velké sólo z minulého dne zopakoval Christophe Nambotin, vyhrál sedm speciálů a v cíli měl suverénní náskok 75 sekund na Mathiase Bellina. Estonec Aigar Leok opět dokázal porazit Švéda Joakima Ljunnggrena (Husaberg) a bral pomyslný bronz. Seriál E3 vede Nambotin s náskokem 45 bodů na Leoka a při jeho formě a možnostech, není o obhajobě jeho loňského titulu pochyb. 
V Rumunsku se v neděli také mohutně slavilo. Mladičký obrovský talent (datum narození 18. června 1994) z britského ostrova Man Jamie McCanney (Husaberg) byl předčasně korunován světovým šampionem, když ve velkém stylu - osmým vítězstvím v řadě - vyhrál kategorii Enduro Youth Cup. Dvakrát druhý byl přitom v úvodním závodě v Chile. Vloni byl v tomto šampionátu třetí. Předposlední podnik seriálu Maxxis Enduro World Championship 2013 se uskuteční už nastávající víkend 22. až 23. června v řecké Kastorii.

Výsledky z Rumunska

Sobota 

E1

1 MEO Antoine FRA KTM
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 REMES Eero FIN TM
5 SEISTOLA Matti FIN HVA 

E2

1 AUBERT Johnny FRA KTM
2 SALVINI Alex ITA HM HONDA
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
4 CERVANTES Ivan ESP KTM
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 

E3


1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
3 LEOK Aigar EST TM
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 CORREIA Luis PRT BETA 

Neděle

E1

1 MEO Antoine FRA KTM
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 SEISTOLA Matti FIN HVA
5 DEPARROIS Nicolas FRA YAMAHA

E2 

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
3 AUBERT Johnny FRA KTM
4 CERVANTES Ivan ESP KTM
5 SANTOLINO Lorenzo ESP HVA 

E3

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
3 LEOK Aigar EST TM
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 PHILIPPAERTS Deny ITA BETA 

Průběžný stav MS

E1

1 MEO Antoine FRA KTM 191 
2 SALMINEN Juha FIN HVA 150 
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 141 
4 REMES Eero FIN TM 125 
5 GUERRERO Cristobal ESP KTM 90 
 
E2


1 SALVINI Alex ITA HM HONDA  186 
2 CERVANTES Ivan ESP KTM 160
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 153
4 AUBERT Johnny FRA KTM 151 
5 GUERRERO Victor ESP KTM 99

E3

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 190 
2 LEOK Aigar EST TM 145 
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 139 
4 CORREIA Luis PRT BETA 123 
5 MONNI Manuel ITA KTM 97 

Junioři
 
1 PHILLIPS Matthew AUS HVA 180
2 REDONDI Giacomo ITA KTM 152
3 ROMAN Mario ESP HUSABERG 128   

Ženy

1 SANZ Laia ESP GAS-GAS 100  
2 GARDINER Jessica AUS SHERCO 94
3 DANIELS Jane GBR HUSABERG 88  

Enduro Youth Cup

1 MCCANNEY Jamie GBR HUSABERG 194   
2 ELOWSON Albin SWE HUSABERG 144
3 HERRERA Benjamin CHL TM 123  



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist