Závěr Dakaru bude drama, Toby Price vede jen o 12 sekund

Nejblíže k vítězství na 45. ročníku Rally Dakar má Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory Raciing Team), který už dvakrát v minulosti nejtěžší pouštní soutěž světa vyhrál. Bude to ale ještě drama! V dnešní předposlední etapě totiž zvítězil po dopočtech v cíli jeho týmový kolega Argentinec Kevin Benavides, Price byl pátý a celkově vede právě před Benavidesem už jen o zanedbatelných dvanáct sekund. Martin Michek si dnes polepšíl o dvě místa a je celkově jedenáctý.  

Jak si před dnešní etapou vedli další dva zbývající čeští jezdci v kategorii motorkářů? Veterán David Pabiška (SP Moto Bohemia Racing Team) skončil včera 41. se ztrátou 24:30 minut a celkově je 39. Jeho odstup na vedoucího Tobyho Price byl v té chvíli 10 hodin 11 minut a 43 sekund. V kategorii Original by Motul jezdců bez asistence pořád držel čtvrté místo. „Maratonská část, která se odehrávala v části Emty Quarter, je za mnou. 12. etapou jsem si udržel celkové 4.místo v kategorii Original By Motul, ještě nás čekají dvě etapy, tak držte palce,“ uvedl včera na svém Facebooku Pabiška. Jan Brabec (Strojrent) ve 12. etapě vybojoval 40. příčku (+50:08 min.), průběžně mu patří 34. pozice (ztráta 7 hodin, 38 minut a 4 sekundy).  „Poslední noc v Pusté končině a v sobotu se přesuneme do předposlední třinácté etapy. Pojede se 154 ostrých kilometrů a celkově včetně přejezdu to bude pěkná porce 669 km. Asistence si do bivaku v Al-Hofuf odkroutí 552 kilometrů,“ hlásil tým ORION - Moto Racing Group.

Třináctá etapa vedla z města Šajbá do Hufufu, oficiálně měřila celkem 669 kilometrů, ale jen 154 z nich bylo měřených. Jezdci se už pomalu loučili s pouští Pustá končina (Empty Quarter). Podle ředitele Dakaru Davida Castery šlo zřejmě o poslední možnost, kdy by mohlo dojít k větším posunům v celkové klasifikaci. ale na jeho slova asi letos nedojde...Start etapy přinesl šok, když na něj nenastoupil desátý muž pořadí, dosud skvěle se prezentující Mason Klein. Američan z týmu BAS World Dakar KTM má údajně po pádech v předchozích dnech tak bolavý krk, že raději na radu lékařů vzdal. 

 

Hned 55. kilometr přinesl další odstoupení jezdce z Top 10, když havaroval Rakušan Matthias Walkner, člen továrního týmu KTM. Bývalý dakarský vítěz skončil v záchranářském vrtulníku a  později v nemocnici, pomoc na trati mu poskytoval jeho stájový kolega Argentinec Kevin Benavides a ztratil tím hodně přes dvacet minut. Z dalšího průběhu etapy nepřišlo z trati zrovna moc zpráv kvůli poruchám na oficiálním webu dakar.com, a tak bude lepší se orientovat podle toho, co v cíli řekl jeden z hlavních aktérů. Dnes sedmý, ale před startem etapy ještě druhý Američan Skyler Howes (Husqvarna).  „Určitě jsem do toho dal dneska všechno. Hned v prvním části etapy jsem měl jednu malou bouračku a uvízl jsem v dunách. Pak jsem narazil na zraněného Matthiase Walknera, byl u něj Kevin Benavides. Od té chvíle jsem byl trochu nervózní. Navíc jsme jeli ve spoustě velkých dunových zářezů. Několikrát jsem je musel i s motorkou přeskočit. Chtěl jsem jet naplno a moc jsem chtěl vyhrát, ale také jsem chtěl dojet bezpečně do cíle. Pak jsem udělal jednu chybu, minul jsem průjezdní bod a musel jsem vracet. Bylo pak těžké najít znovu rytmus. Slunce jsme měli přímo nad hlavou a pořád ty velké duny. Na konci jsem opravdu pořádně tlačil, ale zpomalilo mě pár dalších chyb. Poslední etapa bude velmi rychlá a krátká a nebude tam místo na to, abychom získali nějaký drahocenný čas. Dnešní výsledek podle mne určil výsledek celého závodu.“

Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna) měl v cíli nejrychlejší naměřený čas, ale pak dostal penalizaci a vítězem předposledního dakarského dějství byl vyhlášen Jihoafričan Michael Docherty (také Husqvarna). Ani on se ale nakonec z triumfu neradoval! Kevinu Benavidesovi, staršímu bratrovi Luciana, odečetli pořadatelé čas, po který pomáhal na trati zraněnému kolegovi Walknerovi, což nakonec z něj udělalo vítěze 13. etapy.  Celkově je druhý se ztrátou 12 sekund na lídra Tobyho Price. Třetí je Skyler Howes s odstupem 1.31 min. 

V poslední etapě bývá zvykem, že se na Dakaru už příliš neútočí, dvanáctisekundový rozestup mezi prvním a druhým ale nabízí spoustu zajímavých možností. I taktických, vzhledem k tomu, že oba jezdci patří do stejného týmu Red Bull KTM Factory Racing. Toby Price je vítěz Dakaru z let 2016 a 2019, také Kevin Benavides už měl tu čest jednou Dakar vyhrát.  Martin Michek dnes skončil devatenáctý (+11:43 min), odpadnutím dvou jezdců před ném se posunul na 11. místo celkově (+ 1 hodina  35 minut a 9 sekund).  Jen jedna pozice jej dělí od vyrovnání osobního maxima z roku 2021. Od posunu do elitní desítky ho dělí necelých pět minut. Jan Brabec by dnes měl být 39. a David Pabiška 44. s tím, že udržel čtvrtou pozici v kategorii Original by Mogul. 

Aktualizované výsledky sledujte zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist