Už to začíná: v Argentině startuje Dakar 2014

Tak jsme se dočkali, roční čekání je za námi! Slavná Rally Dakar startuje už zítra v argentinském Rosariu (270 kilometrů severozápadně od Buenos Aires). Necelých 200 motorkářů a 40 čtyřkolkářů čeká téměř 8 700 kilometrů silničkami, stezkami a pouštěmi Jižní Ameriky, 5 228 km bude měřených.

Už dnes od 15:30 tamního času je na programu slavnostní zahájení s vlajkovým ceremoniálem, kde se očekávají davy nedočkavých fanoušků. Nejtěžší závod světa skončí na pobřeží Pacifiku v chilském Valparaísu 18. ledna. Den odpočinku je naplánován 11. ledna do argentinské Salty, odkud se účastníci vydají na dosud neprobádané terény Bolívie. Tam čeká závodníky mimo jiné překonávání nejrozsáhlejší solné pláně na světě. Bolívie nahradí sousední Peru, která byla zařazena do trasy v roce 2013. Závod motocyklů bude letos okořeněný tím, že pětinásobný vítěz Dakaru Francouz Cyril Despres přešel po létech u KTM na Yamahu. Despres je jasně nejúspěšnějším jezdcem na Dakaru poslední dekády, když tento závod dokázal vyhrát v letech 2005, 2007, 2010, 2012 a 2013. Lepší bilanci má jen jiný nezapomenutelný Francouz Stéphane Peterhansel, který má na svém kontě šest triumfů, všechny právě na Yamaze.
Yamaha tak letos vyrazí do závodu s úplně jinými ambicemi než vloni, protože její sestavu posílil obhájce vítězství z roku 2013, devětatřicetiletá dakarská legenda Despres. Evoluční motocykl YZ450F Rally osedlají i další Francouzi Michael Metge, Olivier Pain a nizozemský veterán Frans Verhoeven. Do soutěže určitě také podstatněji zasáhne oficiální tým HRC Honda, který má ve svém středu i Paula Goncalvese, letošního mistra světa dálkových soutěží.„Dakar bude vzrušující, více náročný, s delšími etapami a s více výzvami. Poznáme novou zemi a budeme muset pokořit solnou pláň Salar, to bude úplná novinka pro každého.Bude to obtížný ročník, ale všichni na startu jsme dokonale připraveni,“ uvedl Portugalec, který se řadí mezi hlavní favority soutěže. Spolu s týmovými kolegy Španělem Joanem Barredou, Portugalcem Hélderem Rodriguesem, Argentincem Javier Pizzolito a Britem Samem Sunderlandem pojedou na motocyklech Honda CRF450 Rally. „Bude to určitě velmi zajímavý závod s premiérovými etapami na území Bolívie, kde nás čekají extrémní nadmořské výšky. Už kvůli větší délce etap to bude těžší Dakar než dřív,“ dodal bývalý motokrosař Joan Barreda. 
KTM vyhrála Dakar nepřetržitě od roku 2001, s výjimkou roku 2008, kdy byl závod na poslední chvíli zrušen kvůli obavám o bezpečnost jezdců v severní Africe. Rakouská fabrika musela během závěrečné přípravy udělat jezdeckou výměnu, protože Američan Kurt Caselli se zabil při nehodě v Mexiku. V továrním týmu Red Bull KTM Rally Factory ho nahradí španělský jezdec Jordi Villadoms, který bude hlavně sloužit jako nosič vody pro největší eso KTM, trojnásobného vítěze Dakaru Španěla Marca Comu. Očekává se, že právě souboj Comy s Despresem bude patřit k největším ozdobám letošního velkého poušního dobrodružství. Třiatřicetiletý Villadoms na Dakaru v barvách KTM závodil už v letech 2006 až 2010, ale jeho nejlepší výsledek bylo čtvrté místo v roce 2012. Celkově má na svém kontě tři místa v konečné první desítce. „Jsme si dobře vědomi, že Kurta nemůže nikdo jako kamaráda a obětavého týmového kolegu plně nahradit, ale věříme, že příchod Jordiho týmu pomůže. On pro nás už kdysi tvrdě pracoval a má z Dakaru spoustu neocenitelných zkušeností,“ myslí si týmový manažer KTM Alex Doringer. Barvy KTM budou ještě hájit Portugalec Ruben Faria a Chilan Francisco ‘Chaleco’ Lopez. Všichni na zcela přebudovaných motocyklech KTM 450 Factory Rally, které byly úspěšně odzkoušeny během závodů loňského mistrovství světa dálkových soutěží. Určitou formu podpory KTM přislíbila i Australanu Benu Grabhamovi a Poláku Kubovi Przygonskému.
Rally Dakar se v posledních letech neobešla bez německého týmu Speedbrain. A nebude tomu jinak ani letos. Barvy týmu bude na motocyklu Speedbrain 450 Rally hájit pět jezdců, nejznámějšími jmény jsou Chilan Jeremias Israel a Ital Alessandro Botturi, které doplní Portugalec Pedro Oliviera, Juan Carlos Salvatierra z Bolívie a Ital Paolo Ceci. Španělská stáj Gas Gas vsadila na Španěly Gerarda Farrese Guella a Marca Guasche a na tradičně modrých francouzských strojích Sherco se představí původem Afričan z Mali Alain Duclos a Španěl Juan Perdrero Garcia. Každoroční boj s tratí i nabušenými továrními týmy opět svedou soukromníci, mezi kterými mají nejvyšší ambice známý Nor Pal Anders Ullevalseter a Nizozemec Henk Knuiman. Oba jedou KTM. A nesmíme zapomenout ani na skromnou česko-slovenskou výpravu. V nadcházejícím 36. ročníku se předvede osmatřicetiletý Liberečák Dušan Pabiška ve spolupráci se Slovákem Štefanem Svitkem, s nímž bude tvořit tým SP Moto. Pabiška pojede Dakar už poosmé, jednatřicetiletého Svitka lze považovat za velkou hvězdu, když v roce 2012 dosáhl fantastického úspěchu celkovým pátým místem. Chybět nebude ani další výborný Slovák Ivan Jakeš, který vloni dojel dokonce čtvrtý. Druhým českým jezdcem vedle Pabišky bude Jan Veselý, který byl v posledních třech dojetých ročnících vždy 65., vloni Dakar nedokončil. Kromě Veselého, který pojede na Yamaze, osedlají všichni tři zmínění stroje KTM.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist