Už 1. ostrá etapa Dakaru přinesla velká dramata

Vítěz prologu Španěl Tosha Schareina, Jihoafričan Michael Docherty či Portugalec Joaquim Rodrigues. To jsou jen někteří jezdci, kteří vypadli už v první ostré dakarské etapě. Šílený den původně vyhrál Američan Ricky Brabec. Pořadí se ale později změnilo, protože Ross Branch z Botswany dostal kompenzaci za pomoc  zraněnému jezdci na trati. A vítězem byl vyhlášen on. Martin Michek potvrdil, že patří k absolutní světové špičce a dojel desátý.

Českým motorkářům se povedl páteční úvodní prolog, také Jan Brabec si pochvaloval trať, ale litoval jedné chyby, která ho stála lepší výsledek. „Jelo se mi super až do kilometru 22, kde jsem se totálně ztratil a celou skálu objížděl dvakrát. Pak jsem musel i zastavit a zkoncentrovat se, protože jsem vůbec nevěděl kudy. Tahle školácká chyba se mi hodně dlouho nestala a odstavila mě na 53. místo. Každopádně ještě asi 8 456 km do cíle, takže mám čas to dotáhnout. Nebýt té navigační chyby, tak jsem s prologem absolutně spokojen. Na motorce se cítím fakt perfektně,“ uvedl jezdec týmu Strojrent. Spokojenější může být David Pabiška, který jede složitou kategorii bez asistence. „Prolog hodnotím jako dobrý, motocykl byl výborný i volba pneumatiky. Na další etapu se však chystám předělat navigaci, která mi úplně nevyhovoval. Rád by si i další etapu užil jako ten prolog,“ uvedl jezdec, který je ve své kategorii na krásném třetím místě.

první ostrá etapa ale v sobotu naznačila, jak těžký a zrádný bude letošní Dakar. Vedla z Úly do Al Henakiyah, měřený úsek byl dlouhý 414 kilometrů, přejezdy pak přidaly dalších 127 km. Pořadatelé slibovali právě pro tuto etapu zcela nové trasy, dosud nevídané scenérie a průjezdy okolo vulkánů. Týmy se docela obávaly defektů pneumatik. Hned po startu se dopředu dostal Ross Branch z Botswany. Na 47. kilometru tovární jezdec indického Hera vedl o minutu před Chilanem Pablem Quintanillou (Monster Energy Honda). Skvěle jel i Američan Mason Klein (čínský výrobce Kove), vítěz prologu Španěl Tosha Schareina (Monster Energy Honda) nebo další Američan na tovární Hondě Skyler Howes, který v prologu po poruše navigačhího zařízení zabloudil a v nepřehledném terénu narazil na kámen a přeletěl přes řídítka.

Ještě před hranicí 50. kilometru se ztratil Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna). Letošní mistr světa FIM dálkových soutěží nabral obrovskou ztrátu, ale byl aspoň stále ve hře. To Portugalec Joaquim Rodrigues z továrního týmu Hero už po havárii letěl vrtulníkem do nemocnice. Byl při vědomí a stabilní, má mít několik zlomenin. U zraněného jezdce pomáhal i slavný Španěl Joan Barreda (také Hero), jeho časová ztráta mu bude nahrazena. To už se začal do čela závodu probíjet Jihoafričan Michael Docherty (BAS World KTM Racing), který vystrkoval růžky i vloni. A v okamžiku, kdy těžce havaroval Tosha Schareina a pomáhal mu mj. i dosud vedoucí Branch, šel jezdec "slabší" třídy Rally 2 dokonce do čela průběžného pořadí.

Na 281 kilometru vedl Michael Docherty, který ráno startoval až jako 40. muž průběžného pořadí, o 53 s ekund před Američanem Ricky Brabcem (Monster Energy Honda) a o 2:25 min. před Pablo Quintanillou. Čtvrtý byl Španěl Lorenzo Santolino na stroji značky Sherco. Otázkou bylo, jestli Ross Branch dostane kompenzaci za to, že se zdržel u zraněného Schareiny. Tomu mezitím zdravotní tým zakázal pokračovat v soutěži. „Vůbec nevím, co se stalo. Jel jsem docela pomalu a právě jsem předjížděl Tobyho Price. Vypadá to, že jsem něco trefil zadním kolem. Mám zlomené zápěstí“ kroutil nevěřícně hlavou Španěl, který jel svůj třetí Dakar a první s podporou továrního týmu Honda.

Jako první dorazil do cíle etapy Američan Klein, který vedl pole jezdců od začátku do konce a posbíral i cenné bonusy přes šest minut za to, že ráno otevíral trať dalším jezdcům. Jezdci čínského výrobce Kove pak nezbývalo než čekat, jestli jeho výborný čas překonají jezdci, dojíždějí za ním. A jeho sen o tom, že vyhrál svou první dakarskou etapu, brzy vzal za své. Dostal se před něj jeho krajan Ricky Brabec, tovární jezdec Hondy. Jeho parťáci Quintanilla a Skyler Howes v závěru odpadli. Howes se do první desítky ani nevmáčknul. Mezitím na trati vrcholilo drsné sobotní drama, kdy po pádu na 318. kilometru musel skončit s poraněnou kyčlí rovněž v té chvíli vedoucí Michael Docherty.  Brabec měl dlouho v cíli naměřený nejrychlejší čas, byl o 25 sekund před Kleinem. Třetí nejrychlejší čas zaznamenal v té chvíli Jihoafričan Bradley Cox, další jezdec týmu BAS World Honda. Ross Branch byl  původně zaznamenán na 16. pozici. Nakonec se dostal 25minutovou kompenzaci za pomoc u zraněného jezdce, tím pádem by se vyšvihl na první místo. Šlo už i jeho čtvrtou vyhranou etapu na Dakaru, Vede tak i průběžné pořadí 46. ročníku Rally Dakar před Ricky Brabcem, a to o 11 minut  a 54 sekund.       

Další výkon z říše snů předvedl Martin Michek. Jezdec týmu ORION Moto Racing Group dojel i přes jeden pád desátý a porazil tak i velké hvězdy továrních týmů, například Australana Tobyho Price (Red Bull KTM Factory), Quintanillu nebo Francouze Adriena Van Beverena (Monster Energy Honda). Na vítězného Američana Brabce Michek ztratil 17 minut a 18 vteřin a celkově by měl být rovněž desátý. Michkův stájový kolega Milan Engel coby druhý z českých motorkářů dojel 25. se zrtrátou 45 minut a 09 sekund. Dakarský nováček Dušan Drdaj vybojoval 36. příčku, hned za ním je Jan Brabec. První čtyřicítku zakončuje Jaromír Romančík. Jako 53. figuruje ve výsledkové listině David Pabiška.   

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist