Útok R. Branche nevyšel, R. Brabec má k dakarskému triumfu blíž

Předposlední etapu 46. ročníku Rally Dakar sice vyhrál druhý muž průběžného pořadí Ross Branch, jenže na lídra Rickyho Brabce najel závodník z Botswany jenom 32 vteřin. Americký tovární jezdec Hondy tak před zítřejším finišem vede o více než deset minut. Opět se zaskvěl Martin Michek, tentokrát devátou pozicí v cíli.  

Jedenáctá etapa vedla z Úly do Yanbu, měřený úsek byl dlouhý 420 kilometrů, přejezdy činily tentokrát "jen" 107 km.  Byla zřejmě poslední, kde se dalo pořádně zaútočit a kde se daly očekávat případné velké ztráty favoritů. A proto do toho hned z rána tak bušil Ross Branch. Tovární jezdec indického výrobce Hero vedl na všech úvodních mezičasech, ale bylo mu to málo platné, protože jeho největší soupeř a dakarský lídr Ricky Brabec byl mezi těmi, kteří rozjížděli etapu a sbíral tak podle nových pravidel cenné sekundy bonifikací. Ranch byl nejrychlejší na 93. kilometru, na 129. kilometru i 179. kilometru, Ricky Brabec ale pořád kontroval narůstajícími bonusy. To už nebyl ve startovním poli jezdec továrního Sherca. Portugalec Rui Goncalves havaroval na 12. km a museli ho z trati evakuovat vrtulníkem do nemocnice kvůli zraněnému rameni. V průběžném pořadí po 10. etapě byl 23. hned za českým jezdcem Milanem Engelem. Velké problémy měl i dosud skvěle jedoucí Chilan Nacho Cornejo (Monster Energy Honda), který zůstal viset na 115. kilometrru a opravoval přísun paliva na svém motocyklu. Podle live timingu ztratil nejméně deset minut.

 

Za Branchem jel po většinu etapy na druhém místě Francouz Adrien Van Beveren (Monster Energy Honda), Ricky Brabec se držel okolo pátého místa. Na 292. kilometru Branch vedl před Van Beverenem o 1:12 min., ale Ricky Brabec svou ztrátu 4:59 min. na Branche eliminoval bonusy ve výši 4’40 min. A tak to bylo až do konce, na některých úsecích se Brabec dokonce chvílemi už před Branche časově dostával. Jedenáctou etapu sice vyhrál africký jezdec, jenže na druhého v cíli Rickyho Brabce najel pouze 32 vteřin. Dnes třetí Van Beveren měl zrátu 3:17 min. Američan, který vyhrál Dakar už v roce 2020, tak drží před závěrečnou etapou víc než slušný náskok deset minut a 22 sekund. Martin Michek dnes na fantastické deváté pozici ztratil na Branche 14 minut a 27 sekund, celkově zůstává desátý. To je vyrovnání jeho i českého dakarského maxima v kategorii motorek. Milan Engel dnes na vítěze ztratil přes 40 minut a skončil 26., sedm příček před ním figuruje ve výsledkové listině jeho kolega u ORION Moto Racing Group Dušan Drdaj.

 

Ross Branch: „Bylo to podobná etapa, jakou jsme jeli už vloni, ale trošku lepší. Užil jsem si to, byla to velká zábava. Určitě to byla těžká etapa, kamenitá po celou dobu, snažil jsem se jet opravdu kladivo. Myslím ale, že jsem svůj útok začal trochu pozdě. Ricky jede úžasný závod a zaslouží si být tam, kde je. Musíme jen pokračovat v boji a uvidíme, co můžeme udělat zítra, poslední den. Rozhodně jsem dnes ztratil nějaký čas ve velbloudí trávě, mám s ní velké problémy a do příště budu muset někde jízdu v pouštní trávě natrénovat. Nejsem v ní dostatečně sebevědomý a rychlý. Celý den jsem do toho dával všechno, stejně tak každý den a jsem hrdý na tým, pracoval tak tvrdě. Už jen dokončit Dakar bude pro nás velkým bonusem. Pokud se nám podaří dostat se na pódium, bude to pro nás všechny opravdu skvělé. Smekám klobouk nad těmi nekonečnými hodinami, které mechanici a celý tým odvedl. Také jsem vděčný všem doma za veškerou podporu, to bylo neuvěřitelné. Do cíle zbývá ještě jeden den, 180 kilometrů Dakaru 2024. Nejsem si příliš jistý tím, co se stalo Nachovi. Snad bude v pořádku."  

 

Ricky Brabec: "Mám to nadosah. Celý den jsem otevíral sám a čekal jsem, že mě dojede můj týmový kolega Nacho, ale bohužel měl někde malý problém. Věděl jsem, že Ross dnes tvrdě tlačí a ještě nevím přesné výsledky, ale mám pocit, že zítra to budeme na bedně já, Adrien Van Beveren a Ross jako tři nejlepší. Uvidíme, co se stane, zbývá ještě jedna etapa. Řekl bych, že to dnes byla moje nejlepší jízda vůbec na jakékoli rally. Posledních 100 km jsem pak už jel opravdu pomalu, jen abych se dostal do cíle, neudělal jsem žádnou chybu. Sklonil jsem hlavu a prostě to dojel. Pokud dokončíte Dakar, je to vždycky výhra. Je to drsné, Dakar není snadný, zvláště pro motorky, protože jsme vzhůru ve tři ráno, jedeme celé dopoledne, jsme v sedle celý den a vracíme se pozdě do bivaku. Ale pokud se vám podaří Dakar vyhrát, stanete se legendou. Vracím se do bivaku, promluvíme si s týmem a uvidíme, jak budeme pokračovat zítra. Venku na trati bylo tolik keřů, mají trny, které jsou velmi dlouhé, jako kočičí drápy. Jeden jsem chytil hned první den, musel jsem za lékařským týmem a nechat si ho vyříznout z ruky. Když nedokončíte Dakar s roztrhanou kombinézou, jako byste tady ani nebyli.“

Všechny výsledky najdete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings 

 

   

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kuraprox přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist