Štefan Svitko: Organizace Dakaru byla příšerná!

Obrovské poděkování poslal slovenský motorkář Štefan Svitko během oslav svého fantastického druhého místa na letošní Rallye Dakar svým věrným fanouškům po celém Slovensku, ale také v České republice i dalším po celém světe. „Bez Vaší obrovské podpory bych to nedokázal,“ vzkázal třiatřicetiletý jezdec na Facebooku Štefan Svitko Fanclub. Přílet z Jižní Ameriky má naplánovaný na 19. ledna okolo 11:00 na letiště ve Vídni. Potom bude následovat tisková konference v Bratislavě a večer okolo šesté vypuknou velké oslavy na Oravě ve Vyšném Kubíně. „Všichni jsou vítaní,“ píše fanclub.

„Chci také poděkovat svému teamu. Tohoto výsledku jsme dosáhli spolu a bez nich bych to nedokázal. Zároveň děkujeme také naším partnerům, díky kterým tady můžeme stát a těšit se z tohoto úspěchu,“ pokračoval Svitko v argentinském Rosariu, kde v sobotu 38. ročník Dakaru skončil. Svitko se umístil jako nejlepší Evropan, protože suverénním vítězem se stal osmadvacetiletý Australan Toby Price z továrního týmu KTM. Svitkovo druhé místo je historický okamžik pro celé Slovensko a také nejlepší výsledek našich východních sousedů na nejtěžším motoristickém závodě světa vůbec, před třemi roky byl Ivan Jakeš čtvrtý.

„Števo“ už má dvě sošky beduína za pátá místa (2012 a 2015), teď si na poličku s trofejemi uloží většího beduína za příčku druhou. Dakar jezdí od roku 2010, při své premiéře skončil třináctý. Předloni byl devátý, dvakrát velké pouštní dobrodružství nedokončil. Jeho výsledek je také velkým povzbuzením pro všechny soukromníky a malé týmy s jasným vzkazem velkým továrním stájím s maximálním vybavením a financemi, jako jsou Honda, KTM či Yamaha: S obrovským talentem, odhodláním, úsilím a jezdeckým uměním se vám můžeme vyrovnat. Svitko mimo jiné zopakoval výkon jiného soukromníka, Nora Pala Anderse Ullevalsetera z roku 2010. "Chtěl jsem třetí místo, mám dokonce druhé. Dosáhl jsem všeho, o čem jsem snil. Jsem velmi šťastný, že se mi to podařilo," řekl slovenským novinářům Svitko, který se v jedenácti etapách dokázal umístit v první desítce.

Štefan Svitko také podrobil nelítostné kritice pořadatele Dakaru. Mrzelo ho, že v Rosariu nemohl na stupně vítězů se všemi lidmi z týmu, kteří mu na Dakar pomáhali, jak to bývalo dobrým zvykem v minulosti. Za celoroční práci si tak nemohli vychutnat podium všichni, kteří si to zasloužili. Jezdce štve zejména fakt, že na historický moment nemá se svými lidmi žádnou fotografickou vzpomínku. "I s výsledky si pořadatelé dělali, co chtěli. Kousek etapy bylo bláto, tak naměřené časy z toho úseku vystřihli a mne to poškodilo. Etapy se zkracovaly, jak se jim to hodilo. Měli svoje finty a ty používali. Samozřejmě, velkou škodu nadělaly i deště. Ale například organizátoři narýsovali náročný profil etapy a věděli, že bude problémová. Dvacet jezdců na měřený úsek pustili, další už ne. Pak jim připočítali nějaký čas a jelo se dál. My jsme se nadřeli, jeli o sto kilometrů víc, unavilo nás to, ale neměli jsme z toho absolutně nic," zakončil Svitko, který si nyní chce podle svých slov hlavně odpočinout a potom se pustí do přípravy na další Dakar. Nějaké nabídky už dostal, ale to teď nechce řešit.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):



TOPlist