Sealine Rally: Coma vyhrál o pouhé 4 sekundy

Marc Coma obhájil své loňské vítězství v pouštním závodě Sealine Rally. Španělský tovární jezdec KTM v Kataru odsunul na druhé místo Portugalce Paolo Goncalvese (Husqvarna) a po druhém závodě vytrvalostního mistrovství světa navýšil své vedení v čele šampionátu.

Trojnásobný vítěz Dakaru to ale neměl v katarských pouštích vůbec jednoduché a druhý ročník Sealine Rally vyhrál s minimálním náskokem čtyř sekund na Goncalvese. Závod se jel pouze na čtyři etapy, ale o náročnost bylo postaráno tím, že jednotlivé úseky byly velmi dlouhé. Jezdci trávili v sedlech svých motocyklů okolo pěti hodin denně. Bivak byl umístěn v poušti nedaleko Dohá a jezdci se do něj každý večer vraceli. Etapy tak vlastně tvořily různě koncipované smyčky okolo jedné základny. Poslední místo na stupních vítězů vybojoval Comův parťák, Polák Jakub ‘Kuba’ Przygonski, který na konečné čtvrté místo odsunul i nový přírůstek v továrním týmu KTM Chaleca Lopeze. Chilan má přitom obrovské zkušenosti z Dakaru, kde například letos dojel na třetím místě. Své kvality prokázal i v letošní Sealine Rally, když vyhrál druhou a také poslední etapu. První čtyři jezdce v konečném pořadí dělilo pouhých 4 minuty a 29 sekund, což svědčí o tom, že se úroveň jezdců a techniky v seriálu World Cross Countries Rally Championship chvályhodně vyrovnává.
Už úvodní etapa Sealine Rally ukázala jezdcům, co je vlastně čeká. Měřila celkem 415 kilometrů, z toho 405 se měřilo. Terén byl různý - od úzkých a klikatých kamenitých cest po nejnáročnější pouštní duny. Coma tuto etapu vyhrál časem 4:58,46 hodiny s náskokem 2:04 min. před Portugalcem Paolo Goncalvesem, který jel Husqvarnu v barvách Speedbrain. Třetím místem vystrčil drápky známý Nor Pal Anders Ullevalseter (KTM). Druhá etapa byla ještě delší a náročnější, měřila 423 km, z toho 413 km byl speciál. Tady si nejlépe vedl Chaleco, Coma byl až pátý a na vítěze ztratil sedm a minuty. Naštěstí pro něj si všechno vynahradil hned následující den, který vyhrál s dvouminutovým náskokem na Goncalvese. V poslední etapě, která byla přece jen trochu kratší, mu tak už pouze stačilo držet si na dostřel rychlého Portugalce, ostatní měli ztráty  přes šest minut. Coma ale zapadl v pohyblivých píscích a měl co dělat, aby svůj náskok uhájil. Pomohla mu k tomu i menší navigační chyba Goncalvese.
“Dlouhé vzdálenosti, navigace, počasí – tento závod opravdu poskočil na vyšší úroveň. Hodně času v poslední etapě jsem ztratil v pohyblivém písku. Ale po zhruba 190 kilometrech jsem před sebou znovu uviděl Goncalvese a věděl jsem, že mám vyhráno. Rally to byla zajímavá od samotného startu až do finiše,“ uvedl Coma v cíli. Jeho největší soupeř Goncalves byl rád, že se opět prokázalo, že jeho Husqvarna by Speedbrain 450 Rally je schopná porazit kohokoli. „Dodává mi to hodně motivace do dalších závodů. Důležitíé také bylo, že jsem všechny ty dlouhé etapy odjel bez velkých chyb a technických problémů. Z Kataru odjíždím extrémně spokojený a šťastný. Byl to obtížný a vyrovnaný závod. S Marcem Comou jsme bojovali doslova loket na loket a nakonec jsem mu musel blahopřát k velmi těsného triumfu,“ řekl Portugalec. Coma má tak letošním šampionátu vytrvalostních závodů dvě vítězství, což mu dává velké šance na obhajobu titulu.

Výsledky 2. ročníku Sealine Rally

1. Marc Coma (ESP, KTM) 14h33m19s
2. Paulo Goncalves (PRT, Husqvarna Speedbrain) + 4 sekundy
3. Kuba Przygonski (POL, KTM) + 3:16 min.
4. Chaleco Lopez (CHL, KTM) + 7:45
5. Salvatierra (BOL, Honda) + 1:37:05


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist