Saudská Arábie uzavřela hranice, co Dakar?

Je 43. ročník Rally Dakar v ohrožení kvůli pokračující pandemii, třetí vlně koronaviru a jeho mutaci ve Velké Británii? Takovou otázku nyní řeší všichni účastníci slavného pouštního dobrodružství poté, co pořadatelská země Saúdská Arábie v neděli kompletně uzavřela své hranice.

Saúdská Arábie uzavřela své hranice a také zrušila všechny komerční lety do země. Zatím na týden, ale pokud se pandemická situace nezlepší, budou zřejmě následovat další opatření. Promotér Dakaru, společnost ASO (Amaury Sport Organization), společně s ředitelem závodu Davidem Casterou, sice téměř okamžitě vyjednali u vládnoucí královské rodiny výjimku, ale situace je nadále zamotaná. Do toho přišla zpráva, že podobný motoristický podnik Africa Eco Race, naplánovaný rovněž na leden 2021, byl kvůli koronaviru zrušen. Speciál s českými a slovenským účastníky Dakaru má odstartovat z pražské Ruzyně 27. prosince ve 22 hodin.

Stále je nutné doložit při příletu do Saudské Arábie negativní výsledek testu na koronavirus, který nesmí být starší než 72 hodin. Ještě předtím se účastníkům doporučuje dvoutýdenní karanténa. Organizátoři pomohou i těm účastníkům Dakaru, kteří chtěli využít běžné linkové spoje a vypraví pro ně další charterové lety. Rallye Dakar má odstartovat 2. ledna prologem v Džiddě a o den později první ostrou etapou 3. ledna.  Na závodníky čeká dvanácti etap a více než 7 500 km, z nichž budou tři čtvrtiny měřené. Start a cíl byl naplánován do historické Džiddy. 

Ze stránek českého ministerstva zahraničí: „Saúdská Arábie (KSA) dočasně pozastavila všechny mezinárodní lety od 00.00 21.12.2020 na týden s možností prodloužení o týden a uzavřela pozemní i mořské hranice v reakci na novou mutaci koronaviru. Podle saúdských úřadů je stále možné opustit zemi po zemi, např. přes Bahrajn. Cestující ze Saúdské Arábie musí při vstupu do Bahrajnu předložit negativní test PCR ze Saúdské Arábie (uznaný ministerstvem zdravotnictví a ne starší než 72 hodin), nebo mohou být testováni při příjezdu. Víza při příjezdu se vydávají na hraničním přechodu mezi Saúdskou Arábií a Bahrajnem (Upozornění: Bahrajnské předpisy pro vstup se mohou kdykoli změnit, aniž by o tom bylo naše velvyslanectví informováno). Všechny osoby, které přicestovaly do KSA z Evropy či země, kde byl potvrzena nová mutaci viru po 8.12.2020, musí se dva týdny sebeizolovat. Všechny osoby, které pobývaly v těchto zemích v posledních tři měsících, i tranzitem, se musí opětovně podrobit PCR testu na covid 19.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KARING přispěl 2 Kč
Ivo69 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist