Ricky Brabec v 9. etapě pořádně zabral a navýšil své dakarské vedení

Devátý den Rally Dakar 2024 sice přinesl druhý etapový triumf pro Francouze Adriena Van Beverena, v cíli se ale nejvíce radoval jehjo týmový kolega u tovární Hondy, Ricky Brabec. Američan totiž skvělým útokem navýšil tři etapy před koncem slavného závodu pořádně své vedení v průběžném pořadí.  

Libor Podmol včera konečně hladce dokončil etapu na letošní přetěžké Dakarské rallye. V cíli byl na 56. místě s odstupem hodiny a patnácti minut, v průběžném pořadí se posunul na 57. příčku. Na trati ho nezpomalil velký pád ani bloudění. A dokonce ani technický problém. „Bouchejte ohňostroje! První den, kdy se mi nic nepokazilo na motorce, nebyly žádné technické trable. První den, kdy jsem si pořádně nerozbil hubu, konečně jsem viděl oběma očima a jelo se mi dobře,“ radoval se bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu. To mu dalo velkou porci energie do zbývajících dní. Na účastníky čekaly v osmé etapě nejprve duny, ve druhé části pak kamení. Průběh etapy si Podmol pochvaloval. „Ani jsem nezabloudil. Akorát jsem jednou nevyjel dunu a pak v malinké rychlosti spadl,“ doplnil Podmol, který se v první části etapy pohyboval kolem padesátého místa. Terén v Saudské Arábii ho velice bavil. „První část byla v písku, takový motokros. To bylo hezké, zazávodili jsme si,“ doplnil.

V úterní 9. etapě z Hailu do Aluly bylo na programu 417 měřených kilometrů plus 222 km přejezdů.  Jezdce čekala další porce kamenitých tratí, na jejichž nebezpečí upozorňuje také Podmol. „Včera ve druhé polovině jsme jeli na šutrech přes lávové pole. To se na motorce nedá. My tam jedeme patnáct kilometrů v hodině a kolem nás proletí auto, které jede přes šutry kilem. Zvedne se takový prach, kvůli kterému oslepnete. Musí se zastavit, než špína spadne. Se závoděním to nemá nic moc společného, je to bitva o přežití,“ prohlásil Podmol, který v celkovém pořadí závodníků bez pomoci asistence poskočil na osmé místo a na čelo ztrácí devět a půl hodiny.  

Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda) byl včera po dojezdu etapy obviněn, že ačkoli v pohodě vedl, schválně 50 kilometrů před cílem zpomalil a pustil do čela později vítězného Argentince Kevina Benavidese (Red Bull KTM Factory Racing Team). Chtěl se tak údajně zbavit povinnosti druhý den rozjíždět etapu dalším jezdcům, i když už je tato věc nyní ošetřena bonusovými sekundami.  "S blížícím se koncem Dakaru se tady začínají šířit pomluvy a hrají se nějaké taktické hry. Nechci se k tomu vyjadřovat," uvedl k tomu Brabec. Nicméně situace na trati deváté etapy dala pomlouvačům za pravdu. Den rozjížděl Kevin Benavides, který si včera připsal jubilejní desáté vítězství v dakarské etapě, a před startem slíbil, že do toho dá dneska všechno. "Jako vždy, já to jinak neumím," naznačoval, že se do taktických her nezapojí. Nicméně, i když jel docela dobře, Brabec ho brzy převálvoval. Lídr průběžné klasifikace vůbec jako by dnes chtěl zasadit svým soupeřům rozhodující úder. Uháněl jako k ohni a vedl snad na všech mezičasech. Jeho týmový kolega, Francouz Adrien Van Beveren, který rozjížděl etapu spolu s Benavidesem,  mu dlouho vzdoroval, ale postupem času začal i on lehce ztrácet, jako už předtím i druhý muž průběžného pořadí Ross Branch (Hero) z Botswany a další.   

Sto kilometrů před cílem měl Ricky Brabec na Rosse Branche k dobru už sedm a půl minuty. Před třetího Van Beverena se nakrátko dostal další tovární jezdec Hondy Chilan Pablo Quintanilla a za vedoucí trio se statečně dotahoval Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory Racing Team). Nicméně nakonec právě ony bonusy za nevýhodné rozjíždění etap nakonec rozhodly o vítězi etapy. Van Beveren jich nasbíral přes šest minut a nakonec díky tomu vyhrál před Brabcem o 42 sekund. To ale Američanovi vůbec nemuselo vadit, důležitější je pro něj průběžné pořadí a tam dokázal najet na své největší soupeře slušné porce minut. Na Kevina Benavidese udělal přes sedm minut, na dnes pátého Rosse Branche přes šest minut. Tři etapy tak vede před Branchem o sedm minut a devět sekund. Třeí Van Beveren už ztrácí 11 minut a 16 sekund.           

  

Češi dnes jeli velmi dobře. Nejen Martin Michek (ORION Moto Racing Group - KTM), ale i jeho týmoví kolegové Dušan Drdaj a Milan Engel se společně s nemocným Janem Brabcem v první polovině etapy drželi v Top 30.  Michek chvílemi nakukoval do první dvacítky, na 212. kilometru ztrácel na vedoucího Američana Brabce devět a půl minuty. V cíli byl 19. se ztrátou 24:24 min., Drdaj 22. Michek ale udržel své celkové desáté místo, ztrátu na dakarského lídra má 2 hodiny, 20 minut a 35 sekund.

Všechny výsledky najdete tady

https://www.dakar.com/en/rankings

 

          

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist