R. Brabec útočí na druhý titul, famózního Michka nemoc nezastavila

S nemocí bojující Martin Michek se i po 10. dakarské etapě drží na 10. místě průběžného pořadí motorkářů. Vedení v soutěži si upevnil dnes nejrychlejší Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), čtrnáctý Michek ztratil 9:10 minuty. Do cíle 46. ročníku už zbývají jen dvě etapy.

Představte si, kdyby vám na vaší motorce haprovala dvojka a trojka! A Libor Podmol s takovou nesnází jede Dakar! Úspěšný freestyle motokrosař sice včerejší devátou etapu dojel, ale patrně kromě dvojky ztrácí třetí rychlostní stupeň. "Na jedné z dun mi dvakrát povyskočila. Z toho jsem měl největší strach, takže jsem ji během deváté etapy nevyužíval a jel pomaleji. Naštěstí to vedlo po rovných cestách, takže to šlo," říká Podmol. Několik etap Dakarské rallye navíc nemohl využít dvojku, což způsobuje velký handicap zejména při výjezdech dun. „V úterý jsem nemohl jeden kopec vyjet, tak jsem ho raději objel. Na rovných pistách mě to bavilo a jel jsem rychle a dobře,“ popsal Podmol, který v etapě dojel na 44. místě. Večer v bivaku řešil další problém – vytekl mu přední tlumič a zcela přestal fungovat tlumič řízení. Ten mu nakonec vyměnili v týmu Orion – Moto Racing Group a Podmol pokračuje dál! Počítá s tím, že v následujících dnech zvlněný profil tratě už nebude. A že se pojede zejména po kamenech a rychlých pistách. „To bych mohl zvládat. Nový motor tady s sebou nemám, opravit to nejde. Kdybychom ale pokračovali na Dakaru ve větším písku a v dunách, tak to bude hodně špatné. Nevím, jestli to motorka vydrží. Zatím tam trojka sice je, ale nebudu jí raději moc využívat,“ plánoval Podmol, jenž je připraven stroj do cíle letošního ročníku dotlačit. „Pro nic jiného jsem ani nepřijel, na nic jiného jsem dlouho netrénoval.“

  

Středeční 10. etapa nabídla 371 měřených kilometrrů (plus přes 600 kilometrů přejezdů) okolo města Aluly. Nesla se v duchu dvou zásadních věcí: Ricky Brabec opravdu už druhý den po sobě tvrdě útočil na svůj druhý dakarský titul (ten první získal v roce 2020) a dařilo se mu to perfektně. A za druhé: Možná životní výkon Martina Michka, který ačkoli je nemocný, od začátku etapy jel famózně. Chvíleni po startu dokonce vedl, ještě po 225 kilometrech byl v naprosté světové špičce čtvrtý, v jedné minutě s lídrem Ricky Brabcem. Až v úplném závěru trochu ochabl, zřejmě mu už došly síly, ale stejně z toho bylo nakonec čtrnácté místo se ztrátou devět minut a deset sekund na vítěze. Tím se stal vedoucí muž průběžné klasifikace Ricky Brabec, který v desáté etapě o dvě sekundy porazil svého týmového kolegu u Hondy Chilana Nacha Corneja, a o dvacet sekund dalšího jezdce tovární Hondy, Francouze Adriena Van Beverena. Brabec si tak po čtyřech druhých místech připsal letošní premiérové etapové vítězství. 

Důležité je, že dosud celkově druhý Ross Branch (Hero) z Botswany na sedmé pozici nabral po slibném startu další tři minuty a 45 sekund. Rozdíl mezi africkým závodníkem a Brabcem nyní činí 10:54 min. Třetí Van Beveren je o další minutu zpět. Přes čtyři minuty dnes ztratil i obhájce loňského vítězství Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing Team) a Argentincův odstup od lídra už je víc než půl hodina. Michek po dnešku udržel své slibné desáté místo. "Dobitej, ale v cíl. Respektive už u nás v bivaku. Přes noc prášky trochu zabraly, ale i tak to má do ideálu daleko. Martin Michek přesto dnes neztratil a dál bojujeme o top10," píše se na Facebooku týmu ORION Moto Racing Group. Další Češi se umístili ve třetí desítce.

Skvěle jedoucí Dušan Drdaj je těsně před Slovákem Štefanem Svitkem (Slovnaft Rally Team) jednadvacátý a Milan Engel (oba ORION MRG) šestadvacátý (celkově 23.). Jan Brabec (Strojrent Racing) dnes vybojoval 34. pozici, průběžně by měl být dvě etapy před koncem Dakaru 26. "Desátá etapa odjeta. Viroza už je pryč, ale 12 dni na motorce už je znát. Hlava by hrozně chtěla, ale tělu se moc nechce, což absolutně chápu. Proto jsem si do konce Dakaru nastavil rozumné tempo, protože lehce bojuju s tou bolesti v kloubech. Hrozně mě to mrzi, protože na tenhle Dakar jsem byl skvěle připraven a druhý týden závoděni jsem si představoval trošku jinak. No, co se dá dělat. Musím bojovat a těším se na to," uvedl Jan Brabec (horní snímek).        

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist