Price nejrychlejší na úvod Abu Dhabi Desert Challenge

Toby Price se nehodlá zastavit v rozletu ani po vyhrané Rally Dakar v Jižní Americe. Australský tovární jezdec KTM se po prvním dni ujal v čistě pouštním závodě Abu Dhabi Desert Challenge, který je zahajujícím podnikem mistrovství světa vytrvalostních motocyklů 2016.

Seriál 2016 FIM Cross-Country Rallies World Championship má letos pět podniků, kromě Abu Dhabi ještě Sealine Cross-Country Rally v Kataru, Sardegna Rally Race na Sardínii, Atacama Rally v Chile a OiLibya Rally v Libyi. První den Abu Dhabi Desert Challenge jezdci vyjížděli z bivaku na start už okolo šesté ráno a okamžitě po startu se ujala vedení silná trojice ve složení Price, v Dubaji bydlící Brit Sam Sunderland (KTM) a Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna). Všichni tři tovární jezdci tlačili na pilu tak silně, že si brzy na zbytek pole najeli náskok okolo 14 minut. V závěru ještě přidal Price a získal do cíle nákok na druhého Sunderlanda a třetího Quintanillu půl minuty.

Zbytek pole přivedl na čtvrtém místě Portugalec Helder Rodrigues na tovární Yamaze se ztrátou 15:36 min. Další staří známí z Dakaru, Španělka Laia Sanz (KTM) a francouzský endurový mistr světa Pierre Alexandre Renet (Husqvarna) uzavírali první desítku. Závodu Abu Dhabi se nezúčastnili jezdci Hondy HRC a například ani známý Rakušan Matthias Walkner. Ve startovce ale byli mezi 42 jezdci na motocyklech a quadech zapsaní také Slovák Jan Zaťko (Honda CRF 450) a Čech Marek Podlipný (KTM 450 Rally Replica). Ve výsledkové listině po první dnu figuroval ale pouze Zaťko na předposledním místě. Vítězný Price zvládl 278 kilometrů v těžkých písečných dunách a úmorném vedru za 3:39,39 hodiny. Mezi quady byl nejrychlejší známý Polák Rafal Sonik na Hondě TRX 700.

Toby Price: "Mám radost, že jsem uspěl už na úvod této těžké rally. Do první etapy jsme si mohli vybrat, v jakém pořadí budeme startovat. Já zvolil 39. pozici, a pak jsem se zezadu pomalu propracovával celým polem, až jsem předjel úplně všechny. Můj týmový kolega Sam Sunderland se vrátil k závodění po těžkém zranění a dojel druhý jen 33 sekund za mnou, bylo to fantastické odjet etapu po boku toho perfektního kluka. Dnes to bylo opravdu dobré. Ošemetné bylo jedině to pálící slunce. Máme za sebou jednu etapu, nebylo to nic šíleného. Je to tady jiné než na Dakaru. Rád jezdím v písku, napříč dunami. Užil jsem si hodně zábavy a dorazil do cíle, to je to hlavní."   
Sam Sunderland, vloni v Abu Dhabi druhý: "Byl to velmi těžký den. Silný vítr dělal písečné závěje, a tak bylo dost obtížné číst terén. Měl jsem taky problémy se zraněným ramenem." 
Pablo Quintanilla: "Startoval jsem hodně zezadu a od začátku jsem jel naplno. Získal jsem dobrý rytmus a chytil jsem se Tobyho. Písek byl hodně měkký a člověk v něm snadno uvíznul, což se mi také párkrát stalo.”

Abu Dhabi Desert Challenge 2016, 1. etapa

1. Toby Price (AUS) KTM 450 Rally Factory 3:39.39
2. Sam Sunderland (GBR) KTM 450 Rally Factory 3:40.14
3. Pablo Quintanilla (CHL) Husqvarna 450 Rally Factory 3:40.48
4. Helder Rodrigues (POR) Yamaha WR 450 3:53.47
5. Jakub Piatek (POL) KTM 450 Rally Replica 3:54.55
6. Txomin Arana Cobeaga (ESP) Husqvarna 450 Rally Replica 3:55.27
7. Mohammed Al Balooshi (ARE) KTM 450 Rally Replica 3:56.56
8. David McBride (GBR) KTM 450 Rally Replica 4:00.42
9. Laia Sanz (ESP) KTM 450 Rally Factory 4:05.32
10. Pierre Alexandre Renet (FRA) Husqvarna 450 Rally Factory 4:09.16

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist