Poslední trénink Štefana Svitka před Dakarem

Každý rok se Štefan Svitko kondičně připravuje na Rally Dakar ve Vysokých Tatrách. Tento rok se ale kromě týdenního tréninkového pobytu rozhodl nejlepší slovenský jezdec, druhý celkově z Dakaru 2016, dojíždět do Tater i z domova, aby vytěžil z vysokohorského prostředí maximum.

„Do Vysokých Tater jezdím trénovat hlavně kvůli dvěma věcem. Mám jistotu, že tam bude sníh a můžu používat i skialpinistické lyže. Druhý důvod je ten, že se dostanu až do výšky 2 100 metrů nad mořem, což je pro mne jako sportovce velmi důležité. Na Dakaru se jezdí v Bolívii až ve výšce 3 500 metrů nad mořem,“ uvedl na svém webu pětatřicetiletý Svitko, který 6. ledna vystartuje v peruánské Limě vstříc svému v pořadí už devátému Dakaru se symbolickým startovním čílem 9. Mnoho sportovců vyhledává Vysoké Tatry hlavně kvůli řidšímu vzduchu. Aby sportovec odtrénoval svou dávku, musí na to vynaložit v těchto podmínkách mnohem více úsilí.

„V Tatrách mívám i koordinační cvičení, při kterých zapojuju hlavně vnitřní svalstvo a trénuju rovnováhu. Takové tréninky jsem absolvoval pravidelně dvakrát týdně. Jízda na motorce je totiž ve velké míře i o rovnováze, a proto se musím soustředit i na takové tréninky. Protože jsem dojížděl z domu, musel jsem vstávat v pět ráno, abych všechno stihl," vysvětluje jezdec Slovnaft Rally Teamu. Poslední dva měsíce před Dakarem se Štefan připravoval opravdu poctivě. Když byl doma, jezdil na motorce tři dny v týdnu a zbytek dní mu zabraly kondiční tréninky.

"Většinou trénuju na přibližně osmikilometrových okruzích na čas. Na motorce mám časomíru, na které si po každém kole zkontroluju čas a podle toho vidím, jestli jsem udělal nějakou chybu nebo ne. Taky se vždy snažím jet aplno a překonávat svoje možnosti," pokračuje Svitko. Tento druh tréninku mívá "Števo" pravidelně doma, ale týden před odjezdem na Dakar se vydal jezdit i do Chorvatska, do Zadaru. „Během tří dní v Chorvatsku jsem na motorce trénoval každý den dvakrát po jedné hodině. Bylo to zase jiné prostředí a povrch, kterému jsem se musel přizpůsobit, což mi o něco víc pomohlo v mojí přípravě. Na Dakaru se také povrch často mění a já musím na to rychle reagovat,“ zakončil Svitko.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist