Podmol před Dakarem ztloustl, posílil a těší se na duny!

Plánuje napravit své zaváhání z minulého roku. Tehdy Libor Podmol vypadl hned v úvodní etapě Dakarské rallye, když si po pádu zlomil dva hrudní obratle. Stalo se tak přesně v prvním dni minulého roku.

Proto, aby se to neopakovalo, se úspěšný freestyle motokrosař zaměřil v přípravě na vytrvalost, celkovou kondici a rovnováhu. „Zároveň vím, že není potřeba se hned v úvodu někam hnát, Dakar je dlouhý a pekelný závod,“ prohlásil Podmol, který v roce 2021 skončil na 31. místě a v některých etapách se přiblížil k nejlepší dvacítce celkového pořadí. Ví, že má své kvality, zkušenosti a velké odhlodání. A rád by to prodal na nadcházejícím ročníku Dakarské rallye. V Saudské Arábii pojede v kategorii bez asistence. „Poslední fáze přípravy proběhla dobře, dolaďoval jsem fyzičku, měl jsem trénink na motorce. Jak opadl sníh, vyrazil jsem do Pánova u Hodonína na tamní písčitou dráhu. Z přípravy mám dobrý pocit,“ dodal Podmol, který si zařizoval kompletně všechno sám.

A ještě v polovině prosince absolvoval FMX Gladiator Games, tedy tradiční freestyle motokrosovou akci v O2 aréně. „V odpoledním závodě jsem se prokousal až do finále, s čím jsem nepočítal. Celkově jsem jezdil dobře. Ale hodně se kontroval a šetřil, O2 aréna je menší a klouzavá, stačila chybička a mohl z toho být velký průser,“ doplnil Podmol, mistr světa freestyle motokrosu z roku 2010. Před novým ročníkem se Podmol zaměřil na posilování, vytrvalostní tréninky a balanční cviky. Vše driloval v pravidelném režimu s Karlem Kolpekem, kondičním trenérem a výživovým poradcem. „Započali jsme někdy v srpnu a společně se mnou absolvoval hodně tréninků, dohromady vymýšlíme plán přípravy,“ doplnil Podmol, který nedržel žádnou dietu. „Naopak jsem se snažil žrát, co se dalo, abych přibral a posilnil. Užíval jsem také různé směsi ze superpotravin od značky Gaia.“ Podmol pojede v kategorii bez asistence, takže po dojezdu do cíle si bude muset motorku servisovat zcela sám. To si vyzkoušel letos v Rumunsku, kde skončil na skvělém druhém místě v celkovém pořadí. „Doufám, že na motorce moc práce nebude. Klasický servis zas není nic složitého,“ dodal Podmol, tvůrce několika freestyle motokrosových triků.

Legendární český motocyklový závodník už je v Saudské Arábii, kde se hlavní soutěž rozjede 5. ledna. Společně s týmem Fesh-Fesh si vyzvednul techniku. Nejvíce se těší na duny. „Jen po mých zkušenostech z roku 2021 bylo na trase dun tak ze třiceti procent. Zbytek tvořilo kamení, polní cesty nebo řečiště, což úplně zábava není. Vlastně v dunách jsem byl naposledy před třemi lety, v loňském ročníku jsem se k nim ani nedostal,“ dodal Podmol. Strach nemá ani z digitální navigace, naopak. „Na nový roadbook se celkem těším, odpadne nám ranní namotávání roadbooku, což po pár dnech s bolavými prsty byl celkem boj. No a doufám, že se ten tablet nebude sekat nebo psát nějaké errory... Ještě nikdy jsem s digitálem nejel,“ prohlásil Podmol, který v posledním loňském dni zveřejnil svůj nový film – Cesta za snem a bezvědomím. Týká se loňského ročníku Dakarské rallye a přípravy na něj. Film je k vidění na youtube kanálu Podmola zcela zdarma. Tím výčet kulturních událostí u Podmola nekončí – 3. února plánuje Dakarské šílenství 2, jedinou podakarskou talshow v Praze v Royal Theatre and club. „Nebudu tam sám, slíbili mi účast i další kluci jako Martin Michek, David Pabiška a tým Fesh Fesh. Chci z toho mít letos takovou party, kde se všichni pobavíme na otevřeném baru,“ přál si Podmol. Lístky najdete na Goout.cz nebo QRTicket.cz.

Nový film Libora Podmola: Cesta za snem a bezvědomím:

https://www.youtube.com/watch?v=FTO8IvPtPrE

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist