Králem Dakaru je podruhé Ricky Brabec!

Závěrečné dějství už nepřineslo žádné překvapení! Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda) vyhrál Rally Dakar 2024 a zopakoval tak svůj triumf z roku 2020. Jeho náskok v cíli na druhého Rosse Branche z Botswany (Hero) činí po 12 etapách a prologu 10 minut a 53 sekund. Fantastický Martin Michek skončil celkově desátý, což je vyrovnání českého maxima na Dakaru v kategorii motorkářů.

Závěrečná 12. etapa 46. ročníku Rally Dakar do Yanbu se svými 175 měřenými kilometry už stěží mohla přinést nějaké změny. Mezi jezdci v první desítce průběžného pořadí byly velké rozdíly, kolikrát víc než deset minut. Svou třetí etapu na letošním Dakaru vyhrál symbolicky obhájce loňského prvenství Argentinec Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing Team) o minutu před svým týmovým kolegou Australanem Toby Pricem. Třetí dnes dojel úřadující mistr světa dálkových soutěží FIM Argentinec Luciano Benavides na tovární Husqvarně. Český jezdec Martin Michek (ORION Moto Racing Group) zakončil letošní Dakar 19. pozicí, o jednu příčku před ním je klasifikován ve výsledkové listině jeho týmový kolega Dušan Drdaj, který však už jede mimo hlavní soutěž.

 

Na vítězného Benavidese Michek ztratil osm minut a 40 vteřin, Drdaj 7:39 min. Ricky Brabec neměl kam spěchat a připsal si osmou příčku, Ross Branch desátou. Třetí muž celkového pořadí, Francouz Adrien Van Beveren (Monster Energy Honda), 12. etapu dokončil jako čtvrtý. Michek desátým místem v celkovém pořadí navázal na svůj výkon z roku 2021. A znovu vyrovnal české maximum v kategorii motocyklů, které také zajel v roce 1998 Stanislav Zloch. Tehdy ještě samozřejmě v Africe. S konečným 22. místem bude jistě spokojený další jezdec týmu ORION MRG Milan Engel, jeho ztráta na vítěze činí  sedm hodin, 26 minut a 50 sekund.    

46. ročník se stal úspěchem Hondy a podceňovaného indického výrobce Hero, který dostal poprvé v historii svého jezdce Rosse Branche na stupně vítězů. Honda má kromě Rickyho Brabce a třetího Van Beverena v Top 10 i Chilana Nacha Corneja na šestém místě. Naopak u někdejšho suveréna KTM spokojenost asi nebude. Kevin Benavides sice vyhrál tři etapy, ale celkově je až čtvrtý, jeho týmový kolega Australan Toby Price pátý. Ceněnou a velmi obtížnou kategoii Original by Motul suverénně vyhrál Rakušan Tobias Ebster (Kini Rally Racing Team), který mezi jezdci bez asistence vyhrál 11 etap! A stal se i nejlepším nováčkem Dakaru 2024. David Pabiška (spodní snímky), mezi všemi jezdci celkově na 41. pozici, by v hodnocení Original by Motul podle  aktuální výsledkové listiny měl být na čtvrté příčce. "Tak poslední foto z dojezdu, letošní Dakar byl opravdu masakr, horši jsem nezažil. Všem moc děkuju za fanouškovskou podporu, jste opravdu nejlepší. Děkuju.... Uronil jsem kroupu a půjdu si trochu odpočinout," vzkázal ze Saúdské Arábie Pabiška.

 

Jan Brabec (Strojrent Racing) si do své bohaté historie úspěchů připíše 27. příčku se ztrátou 9 hodin a 30 minut. "Jsem v ciíli svého sedmého Dakaru, a to na 27. místě. Původní plán byl trošku jiný, ale bohužel jsem celý druhý týden závodu bojoval se zimnicí a nemocí. Nebylo to nic příjemného, ale o to víc si vážím sebe a svého odhodlaní nepolevit a bojovat až do konce. Chci moc poděkovat své přitelkyni za obrovskou podporu a Zdendovi za absolutně bezchybnou práci na motorce. A v neposlední řadě celé své rodině za neustálou podporu. Toť mé první dojmy, v celkovém prohlašení se po Dakaru rozepíšu více. Diky, Brabčák," napsal na Facebook Jan Brabec. 

 Dvojnásobný vítěz Dakaru Ricky Brabec: „Je to pěkný způsob, začít rok vítězstvím. Nebylo to ale snadné. Trasa byla opravdu náročná. Konkurence tvrdá. Ross Branch a můj vlastní tým mě drželi ve střehu, ale nejen já, myslím, že jsme drželi spolu všichni navzájem. Rozhodně to byl pro všechny boj až do konce. Jsem opravdu šťastný, že jsme v cíli všichni v bezpečí a můžeme jet domů. Celkově to byla dobrá rally. Tentokrát to bylo trochu jiné. Mám pocit, že tenhle ročník byl tak nějak vymakanější. V roce 2020 jsem měl velký náskok už od začátku. Letos jsem měl dva dobré dny, dvě příležitosti, abych se pořádně prosadil. 11. etapa pro mě byla děsivým faktorem, protože jsem věděl, že Ross startuje za mnou, 18 minut za mnou, a kdyby mě chytil, byl by konec. 11. etapa pro mě byla těžká, ale zůstal jsem soustředěný, dostal jsem se do cíle a neztratil jsem příliš mnoho času. Takže jsem opravdu spokojený a jsem opravdu šťastný za celý tým Monster Energy Honda. Celé dva týdny jsme všichni odvedli skvělou práci. Myslím, že číslo 9 bude od této chvíle mým šťastným číslem."  

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist