Joan Barreda udeřil znovu a už je třetí!

Když má Joan Barreda svůj den a nedělá chyby v navigaci, je k nezastavení! Španělský tovární jezdec Hondy vyhrál sedmou etapu Rally Dakar, která byla první polovinou maratonu, s náskokem 2:51 min. na Adriena Van Beverena (Yamaha) a dostal se už na průběžné třetí místo nejtěžšího motoristického závodu světa. Van Beveren se po sobotě vrátil do čela Dakaru před Argentince Kevina Benavidese (Honda). Ten před nedělní osmou etapou ztrácí na lídra 3:14 min. Barreda si ale v závěru etapy poranil koleno a sám uvedl, že to vypadíá vážně.

Po zaslouženém dni volna závodníci dostali hned pořádně zabrat, protože měli před sebou první část maratonské etapy. Motorky, čtyřkolky a auta měly před sebou 726 kilometrů z bolivijského hlavního města La Pazu do Uyuni. Délka rychlostní zkoušky byla stanovena na 425 km. Z krajiny už jim definitivně zmizely písečné duny, deštěm podmáčené a bahnité trasy vedly v podhůří And. Poté, co závodníci dorazili do cíle sedmé etapy, byli ubytováni v kasárnách bez servisního týmu a veškeré opravy jejich strojů byly pouze na nich. Do druhé části Dakaru vyrazilo už jen 110 motorkářů a 41 quadů. Lídrem mezi motocyklisty byl mladý Argentinec a tovární jezdec Hondy Kevin Benavides, který v páteční etapě převzal vedení od Francouze Adriena Van Beverena (Yamaha).

Mezi Benavidesem a desátým v pořadí, kterým byl před sedmou etapou Slovák Štefan Svitko (KTM), byla pouze půl hodina rozdílu, takže vůbec nic nebylo rozhodnuto. Zvlášť po vypadnutí obhájce loňského vítězství Brita Sama Sunderlanda (KTM) je soutěž ještě víc otevřenější. Úvod první části maratonské etapy patřil trojici Španěl Joan Barreda (Honda), Rakušan Matthias Walkner (KTM) a Francouz Xavier de Soultrait (Yamaha), později se mezi němi přimíchal i Van Beveren. Sedmou pozicí začal Svitko, 29. příčkou se po startu prezentoval nejrychlejší Čech Milan Engel (KTM - Moto Racing Group) a 42. Jan Brabec (Husqvarna - Big SHOCK Racing).

Na druhém way pointu, tzn. 97. kilometru, měl Barreda náskok na druhého Van Beverena 1:34 min. Na třetí místo se prodral nadšeně jedoucí domácí Bolivijec Daniel Nosiglia (Husqvarna), dosud 14. v celkovém pořadí. Rakušan Matthias Walkner (KTM) ztrácel přes tři minuty, trio Kevin Benavides, Pablo Quintanilla (Chile - Husqvarna) a Toby Price (Austrálie-KTM) dokonce přes šest minut. Od třetího way pointu se zdálo, že souboj o vítězszví se zúží už jen na dvojici Barreda, Van Beveren, protože všichni ostatní už měli ztráty nejméně sedm minut. Vítěz posledné etapy, několikanásobný endurový mistr světa Antoine Meo (Francie-KTM), měl odstup už přes 15 minut. V té chvíli se teoreticky dostal Van Beveren zpět do čela Dakaru a Barreda na druhé místo. Před jezdci ale byl ještě pořádný kus cesty.

Od čtvrtého way pointu se fantastický Barreda utrhl o tři minuty i Van Beverenovi a dál riskantní jízdou za hranicí možností navyšoval svůj náskok. Na Benavidese už měl téměř deset minut, na Walknera jedenáct a na Price dokonce třináct. Pro české a hlavně slovenské fanoušky ale bylo radostné sledovat Svitka, který zřejmě pochopil, že může jít o jeden z rozhodujících momentů            letošního Dakaru, neskutečně zabral a probil se na třetí místo. Jeho ztráta na Barredu na čtvrtém way pointu činila 8:23 min. Zhruba v polovině měřeného úseku se Milan Engel pohyboval na výborném 27. místě, Brabec byl 34. V kategorii quadů byl po 100 kilometrech v čele suverénní lídr průběžnho pořadí Chilan Ignacio Casale před Argentincem Nicolásem Cavigliassou (+19 sekund) a Francouzem Axelem Dutriem (+43 sekund). Z Čechů byl byl nejrychlejší Zdeněk Tůma na 14. pozici. Jeho krajan Josef Macháček byl čtyři příčky za ním. 

Velké problémy na trati hlásili dva tovární jezdci. Francouz Michael Metge (Honda) a Ital Franco Caimi (Yamaha) zůstali stát u trati se ztichlými motocykly a jejich ztráta rostla každou minutu. V závěru etapy Barreda přece jen zvolnil nebo už mu došly síly. Jeho náskok se tak začal lehce zcvrkávat. Na way pointu číslo sedm už měl na Van Beverena jen 3:55 min. a na Benavidese 8:07 min.  Bývalý špičkový motokrosař Barreda nakonec vyhrál svou třetí etapu na letošním Dakaru a svou celkem už 22. před Van Beverenem o 2:51 min. Třetí byl Benavides se ztrátou 8:02 min. Znamaná to, že v čele průběžné klasifikace sice došlo ke změnám, ale ne tak dramatickým, jak se po polovině měřeného úseku zdálo. Staronovým lídrem je Van Beveren, druhý Benavides ztrácí před nedělní osmou etapou 3:14 min. Dnešní hrdina Barreda přeskočil v tabulce Walknera a už je třetí s odstupem 4:45 min. Svitko nakonec dokončil sedmý a zůstává celkově desátý.

 

Joan Barreda v cíli vysvětlil, proč v závěru musel zpomalit. „Od začátku jsme jel naplno a všechno vypadalo skvěle. Ale někde kolem 300. kilometru jsem vyjel z trati a havaroval. Cítil jsem, jak mi něco prasklo v koleně, ale pokračoval jsem až do cíle. Bojím se, že to v tom kolenu je něco zlomené, vůbec nemohu došlápnout na nohu. Vypadá to zle,“ uvedl španělský rychlík s bolestivou grimasou v tváři. Nad jeho nedělním startem tak může viset pořádný otazník. V cíli už je i Milan Engel na 32. místě se ztrátou přes 58 minut.. Jan Brabec dojel o tři místa za ním.

Neustále aktualizované výsledky 7. etapy a celkové pořadí naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings#

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist