J. Brabec Dakarem vstupuje do 32. závodní sezóny

Z českých motorkářů se pokaždé skvěle na Rally Dakar předvede Jan Brabec. Bývalý špičkový jihomoravský motokrosař už na Dakaru dokázal jet v průběhu některých etap v Top 15 mezi nejlepšími továrními jezdci. Dosud nejlepšího výsledku na nejtěžším pouštním závodě světa dosáhl v roce 2022, kdy v konečném hodnocení skončil třiadvacátý a v pořadí kategorie Rally 2 čtvrtý.

„Pro rok 2024 plánuji odjet celou sérii mistrovství světa FIM v kategorii Rally2. Prvním závodem série je Rally Dakar, a proto jsem si zařídil tréninkové centrum v Dubaji. Můj trénink před Dakarem vypadal takto: 18 dní na motorce, 4028 najetých kilometrů, celkem 62 hodin v plném tempu za řidítky. Pro první závod jsem z hlediska tréninku už nemohl udělat víc. Teď mám v plánu si odpočinout a 1. ledna 2024 odletět na Dakar do Saúdské Arábie, kde odstartuji svou 32. závodní sezónu," uvedl před koncem roku na svém Facebooku čtyřicetiletý jezdec, který získal v motokrosu a superkrosu celkem deset domácích titulů. Po 17 letech úspěchů v těchto disciplínách pak přešel k dálkovým závodům. Na Dakaru 2024 bude opět startovat pod hlavičkou týmu Strojrent na stroji KT|M 450 Rally Replica.  Brabec tvrdí, že na Dakaru mu nejvíc vadí dlouhé přejezdy za studených rán. A pro svou viztku na oficiálním webu dakar.com uvedl: "Letos nemám žádné vysněné umístění, přeji si jen dva týdny kvalitního závodění. Po zranění levé nohy už se cítím na motocyklu pohodlně, mám za sebou spoustu kvalitní přípravy v rámci Marocké rally. Soudím, že letošní Dakar bude nejobtížnější, jaký jsem kdy absolvoval, Etapy jsou velni dlouhé  a vypadají, že budou hodně rychlé," nechal se slyšet Jan Brabec.  Představil také design přilby, v jaké letošní Dakar pojede.     

Všichni přihlášení jezdci Rally Dakar 2024 už jsou na místě v Saúdské Arábii. "Pomalu, ale jistě se zabydlujeme v prvním bivaku v Al Ula. Pár nocí tu zůstaneme a čeká nás do startu ještě hodně práce, včetně dokončení přejímek, vyzvednutí přístrojů, shakedownu, reorganizace doprovodných aut a mnoho dalšího. Čtvrteční přejímky budeme dokončovat hlavně kvůli novým ovladačům na digitální roadbooky, které nám rozdali až v Barceloně, kde jsme odevzdávali techniku v přístavu," hlásí z dějiště závodu český tým ORION - Moto Racing Group.

 

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist