Vyzkoušejte motogymkhanu!

Chcete zlepšit svoje schopnosti při ovládání motocyklu? Máte rádi adrenalin a vzrušení, které poskytují motocyklové závody? Pokud ano, máme pro Vás skvělý tip, jak "zabít dvě mouchy jednou ranou“ – z dalekého Japonska se k nám dostala motogymkhana , neboli motoslalom, jenž se chystá na zahájení své premiérové sezóny.

Slovo Gymkhana z hindštiny „Jim-kah-Nuh“ původně znamenalo slalom na koni. Ve 20. století se tento výraz začal používat pro slalom na motocyklu nebo s automobilem. Princip je jednoduchý: co nejrychleji projet trasu vytyčenou obvykle z barevných kuželů. Cílem je naučit jezdce různé obraty, slalomy, osmičky, při kterých musí zkombinovat rychlost, rovnováhu a zručnost, práci s plynem a brzdami tak, aby vytyčenou trasu projel bez pádu. Rychlost je limitována rozmístěním kuželů a použitým motocyklem. S postupným získáním praxe a zkušeností je snahou organizátora naučit motorkáře bezpečně využít skutečných fyzikálních limitů stroje. Soutěže ve slalomu na motocyklu jsou rozšířené jak v Japonsku, kde mají bohatou tradici již od 70. let minulého století, tak i v USA. Motogymkhana si získává popularitu i v zemích EU. Zde zažívá boom v Anglii a Polsku.


Co vám Motoslalom (Motogymkhana) dovede nabídnout?


Jste úplný začátečník, nebo jen mírně pokročilý jezdec a chcete zlepšit své dovednosti s motocyklem? Jezdíte na motorce již delší dobu, ale při pohledu na motogymkhanu vás napadá, že byste to se svou motorkou raději nezkoušeli? Pokud odpovíte ano, znamená to jen jedno - že si s ovládáním motocyklu a se svými schopnostmi nejste zcela jistí. Jinak byste vyrazili na trať v klidu a bezpečně, bez obav o sebe a svůj stroj. Je to ta jistota, kterou při tréninku získáte a příště na motogymkhanu budete pohlížet ze zcela jiné perspektivy! Motogymkhana zatím v Evropě nepatří k vrcholovým sportům. Jedná se především o výbornou zábavu, při které se můžete s lehkým nádechem soupeření výrazně zdokonalit v ovládání svého motocyklu.


Motogymkhnana nezlepšuje pouze ovládání motorky, ale také smysly jezdce. Jezdec se naučí koordinovat pohyby těla, získá lepší rovnováhu a podvědomě vnímá všechny části motocyklu během jízdy. Motogymkhana je základ jezdectví. Dodá vám potřebné zkušenosti, které můžete dále využít jak v běžném každodenním ježdění, cestování, městském provozu, tak i při jiných motocyklových disciplínách, jako například stunt riding.

Motogymkhana neboli Motoslalom je zajímavý sport, při kterém si užijete spousty zábavy v dobrém kolektivu. S motogymkhanou může začít každý, de facto s jakýmkoli motocyklem a s minimálními finančními prostředky. Trénink i soutěž můžete absolvovat s úplně sériovou motorkou. Někteří aktivní jezdci pro zlepšení svých časů volí různé úpravy převodových poměrů, pneumatik, nastavení odpružení motocyklu atd. Nicméně pro váš první trénink a soutěž to určitě není nutné. Doporučujeme však vybavit svůj motocykl padacím rámem a jinými prostředky, které zabrání případné větší škodě na motocyklu při pádu. Ano, není třeba zastírat, že při aktivním pojetí tohoto motocyklovém sportu, také jako v jakémkoli jiném motosportu, dochází k pádům. Na druhou stranu jsou to pády v malých rychlostech a většinou je příčinou špatná rovnováha, cit a odhad jezdce. Následky takovýchto pádů bývají minimální. Motogymkhana patří mezi nejbezpečnější motocyklové sporty. K základnímu vybavení jezdce patří v první řadě přilba, rukavice a chrániče kloubů, případně páteře. Běžná motocyklová výbava je plně dostačující.

            

Sdružení motoslalom.cz ve spolupráci s Motoškolou Landa pořádá v České republice seriál tréninkových kurzů a soutěží pro širokou veřejnost. Tyto akce budou probíhat během sezóny v různých regionech po celé ČR. Přidejte se k nám a zdokonalte se v ovládání svého motocyklu. Při soutěžích budete moct poměřit své dovednosti s ostatními jezdci. Nejlepší jezdci z celé sezóny postoupí do finále! Informace o pořádaných akcích a registraci do tréninkových kurzů a soutěží naleznete jak stránkách www.motoslalom.cz, tak i na fóru webu motorkari.cz.


Termíny:


28. 04. 2012 Kolín
29. 04. 2012 Kolín

26. 05. 2012 Brno
27. 05. 2012 Brno

23. 06. 2012 Žďár nad Sázavou
24. 06. 2012 Žďár nad Sázavou

30. 06. 2012 Liberec
01. 07. 2012 Liberec

07. 07. 2012 Ostrava
08. 07. 2012 Ostrava

21. 07. 2012 Soběslav
22. 07. 2012 Soběslav

28. 07. 2012 Chrudim
29. 07. 2012 Chrudim

18. 08. 2012 Plzeň
19. 08. 2012 Plzeň

08. 09. 2012 Praha
09. 09. 2012 Praha

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Související firma
  • Motoškola Landa

    * základní kurzy pro získání řidičského oprávnění * zdokonalovací kurzy bezpečné jízdy a správného ovládání motocyklu pro začínající i pokročilé jezdce * pokračovací kurzy na okruhu * tréninkové kurzy a soutěže v motocyklovém slalomu (motogymkhana) * individuální kurzy, kondiční jízdy, školení ř...



TOPlist