yamaha_demo_tour




Head-up displej do přilby od firmy Tilsberk: Vyvíjeli jej Němci společně se Slováky

Už mnoho let se řeší, jak dostat průhledový head-up displej na motorku. Bylo tu několik pokusů ve formě celých přileb, ale dosud nic, co by se uchytilo ve větším měřítku. Změnu by mohl přinést průhledový displej značky Tilsberk. Jde o dceřinku německé společnosti Digades, která při vývoji využila software slovenského vývojáře navigací Sygic.

Takže o co vlastně jde? Head-up displej od Tilsberku je malé, v Německu vyrobené zařízení, které se nainstaluje přímo do přilby. Váží 44 gramů, má v sobě vlastní baterii s výdrží 12 hodin, nicméně tou hlavní a nejdůležitější součástí je sklopný průhledový štítek, který se vyklopí do zorného pole jezdce. Na tento štítek se pak přes OLED monochromatický displej promítají nastavitelné údaje, zaostřené na vzdálenost 10 metrů.

Můžete si nechat zobrazit mimo jiné rychlost (včetně omezení), kompas, čas, příchozí hovory, ale hlavně šipkovou navigaci se zobrazením jízdních pruhů. Využít lze i přednastavená uspořádání displeje podle toho, jak zrovna jedete. Na výběr je městský režim, režim do terénu, navigační režim a minimalistické zobrazení s nejnutnějšími údaji.
Vše se ovládá jak jinak než přes aplikaci, která se s head-up displejem propojí přes Bluetooth. Navigace, což je klíčová část celého systému, využívá již zmíněného softwaru Sygic, a tedy i mapových podkladů TomTom. Vedle toho lze importovat naplánované trasy ve formátu .gpx a propojit aplikaci displeje s aplikací Calimoto, která umožňuje plánování a zaznamenávání jízd. Máte-li navíc v přilbě nainstalovaný interkom propojený s mobilem, můžete si zapnout i navigační pokyny přímo do přilby.
Cílem je, aby měl motorkář všechny potřebné informace ve svém zorném poli a nemusel tak sklápět zrak od silnice k budíkům. Na druhou stranu je ale potřeba dodat, že cokoliv, co se ve výhledu z přilby nachází, je svým způsobem rušivé. Velmi tak bude záležet na nastavení a na zobrazovaných údajích. Aktuálně jednáme se společností Digades o zapůjčení testovacího modelu, abychom mohli head-up displej otestovat a detailně pro vás popsat a natočit, jak vše funguje a jak se s novinkou žije.

Head-up displej od Tilsberku by měl jít nainstalovat prakticky do kterékoliv přilby – ať už se jedná o jetku, integrální přilbu nebo překlápěčku – a počítá se i se slunečními clonami. Instalace by měla být velmi jednoduchá. Do přilby prostě vlepíte držák, na němž pak celý displej drží magneticky. Na oficiálním webu je několik postupů podle toho, jak je přilba konstruovaná, a také stále rostoucí seznam vyzkoušených modelů. Podstatné ale bude, aby přilba správně neseděla, a abyste jí neměli „naraženou“ příliš nízko. Modul displeje má sice v nejvyšším bodě jen asi 12 milimetrů výšky, ale i tak by se mohlo stát, že bude zavázet ve výhledu.

Celé to zní celkem zajímavě. Samozřejmě, že se najde velká spousta staromilců, které představa jakékoliv elektroniky v přilbě vyloženě odpuzuje, ale bude i spousta lidí, kteří ocení možnost minimalistické navigace zobrazované přímo do zorného pole, bez nutnosti mít na motorce separátní navigaci nebo držák s mobilem.
Jediným drobným zádrhelem by mohla být cena. Stejně jako třeba sady motocyklových interkomů, není ani head-up displej vůbec levný, a na oficiálním obchodě vyjde na 399 euro, v přepočtu tedy na nějakých 9 500 korun, včetně dopravy a DPH. Bližší seznámení, spojené s videem a dojmy z reálného používání, přineseme snad již brzy.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist