globalmoto_unor




S Uralem na zamrzlý Bajkal

Svérázná značka z ruského Irbitu je známá svými speciálními verzemi a limitovanými edicemi a jak se přesvědčíme níže, ne vždy musí nutně pocházet přímo z továrny. Baikal, jak se poslední limitka jmenuje, je o to zajímavější.

Kapitoly článku

Jezero Bajkal je nejstarším a nejhlubším jezerem na světě, leží 2 800 kilometrů od irbitské továrny a každou zimu ho přikryje ledový krunýř o tloušťce jednoho metru. Právě v tomto mrazivém počasí se napříč jezerem vydávají dobrodružné expedice. V roce 2010 se jedné takové zúčastnili Hubert Kriegel se spolujezdcem Chinzem. Ano, tušíte správně. Na rozdíl od ostatních se rozhodli zamrzlý Bajkal pokořit na Uralu. A právě jejich dobrodružství stálo za vznikem limitované edice Ural Baikal LE, která byla dostupná v pouhých 45 kusech.

Jak je u Uralu zvykem, základ zůstává stejný, tedy známý boxer o objemu 750 ccm, který dává 41 koní, je vybavený sajdkárou s volitelným pohonem a základní výbavou Uralu Ranger. První co vás upoutá u téhle verze je metalický modrý lak s oranžově vyvedenou mapou dna jezera na sajdce. Zbytek speciální výbavy je směřovaný k hladkému překonávání zamrzlých pustin.

Aby motorka, a hlavně postranní lodička, přežila útoky ostrých ledových ker, je její spodek opatřený keramickou vrstvou, stejnou najdete i na všech třech podbězích. Pneumatiky jí být samozřejmě vybavené nemůžou, takže je pro případ defektu na sajdkáru přimontované rezervní kolo. Snadno ho vyměníte pomocí přiloženého nářadí.

Úspěšný expediční den můžete zhodnotit se spolujezdcem třeba u ohně. Místo, kde ho rozděláte, si připravíte skládací lopatkou, dřevo si zase naštípete sekerou z uhlíkové oceli. Obojí má své místo na boku sajdkáry. Ke správnému táboráku přijde vhod něco na zahřátí a ani s tím není problém. V přední části sajdkáry je přidělaná univerzální hliníková termoska od firmy VSSL, jejíž vnitřek je opatřený vrstvou skla a která výborně poslouží nejen na uskladnění vodky. Když už jsme onen alkoholický nápoj zmínili, tak v rámci termosky jsou dva nerezové panáky a otvírák na lahve. Aby toho nebylo málo, butylka má v sobě zabudovanou LED svítilnu se standardním a SOS módem.

Uvedený režim pro stav nouze ale můžete využít i pro pořádání lokální diskotéky, protože Ural na své lodičce vozí vodotěsný a otřesu odolný bluetooth reproduktor od firmy Braven. Vydrží v provozu dvanáct hodin a funguje zároveň jako power banka. Kdyby přece jenom šlo do tuhého a došla vám šťáva ve všech moderních technologiích, může vás zachránit jedna z pětadvaceti zápalek Stormproof, se kterou rozděláte oheň za jakýchkoli podmínek. S touhle výbavou už jde zvládnout lecjaké dobrodružství. A jestli vám jména firem, které dodaly doplňky, nepřijdou moc Ruské, tak je to správně. Baikal má na svědomí dovozce ruských strojů do severní Ameriky, kdy základ dodala továrna a finální vzhled spolu s výbavou vyladil importér. Jestli vás tahle verze zaujala, máte bohužel smůlu. Všech 45 kousků už má své majitele.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Hans2 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist