globalmoto_unor




Triumph odhalil stylovku Bonneville Speedmaster

Do rodiny retro modelů Triumph Modern Classics přibyla další reinkarnovaná novinka. Řeč je o Bonnevillu Speedmaster, tedy o klasice v lehce americkém cruiser stylu. Základ bychom přitom našli v aktuálním Bonneville Bobber.

Kapitoly článku

Dalo by se vlastně říci, že Speedmaster cílí na zákazníky, jimž imponuje právě Bobber, ale zároveň vyžadují více cestovní náturu a také možnost druhého místa pro pasažéra. Právě kvůli pasažérovi byl přepracován zadní podsedlový rám, který musí unést vyšší zatížení. Druhé sedlo je odnímatelné a Triumph nabízí i příplatkovou opěrku zad.

Jinak je šasi s Bobberem v podstatě shodné. Trubkový rám dostal černé zbarvení, zadní kyvku s „hard-tail“ vzhledem imitujícím tuhé zavěšení a také macatou přední vidlici, svírající širokou přední pneumatiku. Změnila se nicméně pozice jezdce. Stupačky jsou posunuty dále dopředu a naopak řídítka se protáhla směrem vzad. Výsledkem je uvolněnější cestovní sezení.

Oproti Bobberu se o něco zvětšila nádrž, schopná uvést 12 litrů paliva a celková hmotnost se vyšplhala na 267 kilogramů. O odpružení se stará kromě zmíněných vidlic o průměru 41 mm ještě zadní tlumič s nastavitelným předpětím, o zastavení potom vpředu dvojice kotoučů o průměru 310 mm, do kterých se zakusují brzdiče Brembo.

S retro vzhledem kontrastují technologie. Jezdec má před sebou analogový rychloměr s LCD displejem a osvětlení motorky je kolem dokola obstaráváno LED diodami. Samozřejmě nechybí ABS a systém kontroly trakce.

Spíše ze současné doby je také motor. Řadový dvouválec sice zůstal, ale je chlazen kapalinou a jeho objem narostl na plných 1200 ccm. Osmiventilový agregát nabízí 77 koní výkonu, 106 Nm točivého momentu a je ovládán skrze elektronický plyn, umožňující dva jízdní režimy Road a Rain. Poměrně elegantně je řešený výfuk s dvouplášťovou koncovkou, do které se schoval i nezbytný katalyzátor, aby nehyzdil celkově uhlazený design. Zvuk motoru popisuje Triumph jako hlubší a bohatší, než v případě základního Bonneville T120.U dealerů se Speedmaster objeví v únoru příštího roku a ceny budou teprve oznámeny. K dispozici však bude trojice laků a hromada doplňků ať už pro cestování, nebo prostě jen pro styl.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
kopetr přispěl 1 Kč
hansc přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist